files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rozdiel medzi druhou a treťou vlnou pandémie? Máme oveľa viac mladých pacientov, hovorí primár Zamba

Tretia vlna pandémie koronavírusu už naplno bičuje Slovensko. Od pondelka bude až 52 okresov v čiernej farbe Covid automatu, čo momentálne znamená aj obmedzenia pre tých, čo sa dali proti vírusu zaočkovať. Jedným z týchto okresov sú aj Michalovce, ktoré sú v čiernej farbe už tretí týždeň.

Nemocnica v metropole Zemplína patria momentálne k najvyťaženejším na Slovensku. „Aktuálne máme osemdesiat pacientov. Jedná sa o pacientov hospitalizovaných na našom infektologickom oddelení a pacientov, ktorí sú hospitalizovaní anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ poznamenal pre náš portál primár infektologického oddelenia Štefan Zamba, podľa ktorého je podiel hospitalizovaných očkovaných a neočkovaných výrazný. „Je to asi dvadsať percent očkovaní a osemdesiat percent neočkovaní. Rozdiel nie je iba v týchto číslach, ale aj v priebehu ochorenia. Tí, čo sú zaočkovaní, majú slabší priebeh ochorenia a prakticky ani nepotrebujú pomoc kyslíka. Sú hospitalizovaní kratšie. Naopak, mladí a relatívne zdraví ľudia, ktorí sú nezaočkovaní, majú ťažšie priebehy. U týchto pacientov je nutná aj terapia kyslíkom, aby zvládli aj ťažšie zápaly pľúc,“ pokračuje Zamba.

Opakuje sa tak situácia z priebehu minulého roka. Aký je podľa primára Zambu rozdiel medzi druhou a treťou vlnou pandémie? „Ten je predovšetkým v tom, že máme oveľa viac mladších pacientov, ako v druhej vlne. Mali sme pacientov štyridsaťročných, tridsaťročných, ale aj dvadsaťročných. Nástup vírusu je oveľa rýchlejší. Často k nám prichádzajú pacienti, ktorí už potrebujú ihneď kyslík a niektorí prakticky ihneď končia na umelej pľúcnej ventilácii, takže prichádzajú neskoro.“ Hlavným problémom podľa Zambu je miera zaočkovanosti okresu. „Keď to porovnáme napríklad s regiónmi zo západu Slovenska, či Európou, je veľmi nízka. Nakoľko v súčasnosti nemáme účinnú terapiu, ktorá by dokázala ochrániť aj ťažké priebehy, je očkovanie najlepší spôsob obrany. Sami vidíme, aké priebehy ochorenia majú očkovaní a aké nezaočkovaní. Týmto by som chcel poprosiť ľudí, aby sa ešte očkovať dali. Pandémia momentálne zúri a je asi posledný čas na to, aby ľudia získali potrebné protilátky, aby neskončili s ochorením v nemocnici,“ konštatuje primár infektologického oddelenia Svet zdravia Michalovce. 



Uverejnené: 12.11.2021 09:58:02 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.