files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Covid 19: Štyria pozitívni v domove sociálnych služieb

Tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 vo štvrtok (21. 10. 2021) absolvovali klienti aj zamestnanci štyroch zariadení sociálnych služieb v Košickom kraji. Krajská výjazdová očkovacia služba vyrazila očkovať do zariadení sociálnych služieb Via Lux v Barci, Bethesda senior n.o. v košickom Lorinčíku, ako aj Jasanima a Subsidium v Rožňave.

„Očkovanie treťou dávkou vakcíny sme začali realizovať hneď, ako Ministerstvo zdravotníctva SR oznámilo nevyhnutné inštrukcie. Naši zdravotníci zaočkovali ľudí, ktorí najmenej pred šiestimi mesiacmi absolvovali druhú dávku. Košický samosprávny kraj má  záujem chrániť obyvateľov všetkými dostupnými spôsobmi. Už v najbližších dňoch preto vyrazíme očkovať aj do ďalších zaradení sociálnych služieb v celom kraji,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Ako prví absolvovali očkovanie klienti aj personál zariadenia Via Lux v Barci, kde župa v polovici januára uskutočnila pilotnú vakcináciu prostredníctvom výjazdovej služby. Vo štvrtok sa tam opätovne nechalo zaočkovať takmer 150 ľudí. „Zaočkovanosť prijímateľov v našom zariadení je na úrovni takmer 96%, čo znamená, že naši klienti si uvedomujú vážnosť situácie, ako aj to, že jediným riešením je vakcinácia. Po konzultácii s lekárom, ktorí posúdil ich zdravotný stav, absolvovali aj tretiu dávku. Tí klienti, ktorí majú aktuálne zdravotné komplikácie, no prejavili záujem o vakcínu, budú zaočkovaní priebežne,“ informoval riaditeľ Via Lux Vojtech Hintoš.

Na tretiu dávky sú podľa rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva SR vyhradené vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Obyvatelia, ktorí absolvovali prvé dve dávky vakcínami Moderna, dostanú aj tretiu vakcínu od Moderny. Ak majú prvé dve dávky AstraZeneca, Sputnik V alebo Pfizer, ich treťou dávkou bude vakcína od Pfizer/BioNTech. Košický samosprávny kraj je zriaďovateľom 13 zariadení sociálnych služieb. K dnešnému dňu (21. 10. 2021) sa koronavírus potvrdil u ôsmich zamestnancov a piatich  klientov. Župa eviduje troch pozitívnych klientov a jedného zamestnanca v zariadení Anima Michalovciach. V trebišovskom Lumene hlásia pozitívnych štyroch zamestnancov a jedného klienta. Jeden klient a jeden zamestnanec má koronavírus v zariadení Subsidium v Rožňave a po jednom pozitívnom zamestnancovi hlásia zariadenia Via Lux v Barci a Jasanima v Rožňave. V župných zariadeniach sociálnych služieb je kompletne zaočkovaných 850 zamestnancov a 1519 klientov. Východniari s poškodenou imunitou sa mohli na tretiu dávku vakcíny registrovať prostredníctvom korona.gov.sk. Už v nedeľu (24. 10. 2021) týchto záujemcov župa zaočkuje vo veľkokapacitnom centre v Košiciach, a to v čase od 8:30 do 12:00 a od 13:00 do 15:00 na základe pozvania od Národného centra zdravotníckych informácií.



Uverejnené: 21.10.2021 18:59:23 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.