files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Župa začína očkovať 3. dávku vakcíny proti COVID-19

Košický samosprávny kraj začína očkovať treťou dávku vakcíny proti COVID-19. Už v nedeľu 24. októbra by ju malo dostať prvých 1 100 východniarov, a to v čase 8:30 – 12:00 a 13:00 – 15:00 vo Veľkokapacitnom krajskom očkovacom centre na Ostrovského ulici 1 v Košiciach. V závislosti od záujmu obyvateľov je župa pripravená vyhradiť na očkovanie tretími dávkami aj ďalšie termíny a rozšíriť službu do ďalších miest kraja. Cez korona.gov.sk sa na 3. dávku môžu do Čakárne registrovať ľudia s potlačenou, poškodenou alebo oslabenou imunitou. Ide napríklad o pacientov s onkologickým ochorením, po transplantácii, s reumatickou artritídou a podobne.

„S nástupom tretej vlny prichádzame s ďalšou službou, ktorá pomôže ochrániť tých najzraniteľnejších v našej spoločnosti. V tejto chvíli je očkovanie 3. dávkou spustené pre ľudí s poruchou imunity. Podmienkou vakcinácie je potvrdenie o zdravotnom stave alebo výmenný lístok od lekára. Zároveň tento týždeň začíname s očkovaním 3. dávky vakcíny v zariadeniach sociálnych služieb. Ako prví budú zaočkovaní zamestnanci a klienti župného zariadenia Via Lux v košickej Barci. V ďalšej fáze sme pripravení očkovať širokú verejnosť. Vakcína sa tak dostane ku všetkým východniarom, ktorí o ňu prejavia záujem,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Očkovanie 3. dávkou vakcíny v zariadení sociálnych služieb Via Lux v Barci bude prebiehať vo štvrtok 21. októbra. Kraj by mal zaočkovať približne 100 klientov a takmer 50 zamestnancov tohto zariadenia. V očkovaní bude župa pokračovať v zariadení sociálnych služieb Jasanima v Rožňave.Na 3. dávky sú podľa rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva SR vyhradené vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Obyvatelia, ktorí absolvovali prvé dve dávky vakcínami Moderna, dostanú aj tretiu vakcínu od Moderny. Ak majú prvé dve dávky AstraZeneca, Sputnik V alebo Pfizer, ich treťou dávkou bude vakcína od Pfizer/BioNTech. Vybranej skupine obyvateľstva s imunitnou poruchou Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) iniciatívne zasiela informačnú SMS o tom, že majú nárok na prioritnú vakcináciu 3. dávkou. SMS obsahuje PIN kód, ktorý im umožní zaočkovať sa 3. dávkou prioritne. Na 3. dávku sa môžu dostaviť aj občania bez registrácie alebo informačnej SMS, a to ak sa preukážu potvrdením alebo výmenným lístkom od lekára. Záujemcovia s problematickou imunitou sa môžu dať 3. dávkou zaočkovať najskôr 4 týždne po aplikácii 2. dávky vakcíny. Bežná populácia, pre ktorú sa možnosť vakcinácie 3. dávkou otvorí neskôr, ju bude môcť absolvovať najskôr 6 mesiacov od aplikácie 2. dávky.

Košický samosprávny kraj bude aj tento týždeň očkovať každý deň a vo všetkých kútoch kraja. Východniari stále môžu požiadať výjazdovú službu o vakcináciu priamo vo svojej obci alebo meste. Záujem stačí nahlásiť starostovi alebo primátorovi. Na výber sú vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech alebo Johnson&Johnson. K dnešnému dňu už župa podala približne 267-tisíc vakcín, z toho takmer 40 600 priamo v teréne. Počas 42. týždňa vyrazí očkovací autobus do Spišskej Novej Vsi, Sobraniec, Sečoviec, Krompách, Strážskeho, Gelnice a Michaloviec. Od stredy do soboty budú môcť obyvatelia navštíviť aj očkovacie kóje v niektorom z troch košických nákupných centier, v piatok aj v obchodnom centre v Spišskej Novej Vsi. Podávať sa tu bude vakcína Janssen od spoločnosti Johnson&Johnson. V nedeľu 24. októbra bude otvorené aj veľkokapacitné očkovacie centrum v Košiciach. Okrem tretích dávok sa tu budú skoro ráno očkovať deti a neskôr aj dospelí, ktorí prídu na 1. alebo 2. dávku. Prísť možno aj bez registrácie.



Uverejnené: 19.10.2021 14:46:40 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.