files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

"Trienále maľby" - Inšpiráciou bola príroda

 

 

Otvorenie výstavy  „Trienále maľby“ výtvarných a sochárskych diel túžobne očakávali frekventanti „Medzinárodného maliarskeho a sochárskeho sympózia Zemplín 2010“, ktorý sa konal v posledný augustový týždeň na Vinianskom jazere. Tento rok sa o prípravu postaralo Zemplínske múzeum v Michalovciach.

 

„Myšlienka maliarskych plenérov Zemplín-Gemer-Spiš sa zrodila v rámci Košického samosprávneho kraja medzi tromi inštitúciami: Zemplínskym múzeom – Michalovce, Baníckym múzeom – Rožňava a Galériou umelcov Spiša – Spišská Nová Ves, ktorá tieto podujatia  organizovala niekoľko rokov pod hlavičkou Slovenského raja. Neskôr sa pridali už spomínané múzeá“, uviedla Mgr. Dana Barnová, kunsthistorička Zemplínskeho múzea. Účastníkmi tretieho ročníka boli štyria maliari a jeden sochár, z krajín Karpatského euroregiónu – Serhij Alchowski, Rudolf Hofer, Taras Usik, Andrea Spišáková a Simona Dobrowolská. Všetky ich diela vytvorené počas spoločne stráveného týždňa, reflektujú v jedinej téme a tou je príroda. Námetov mali veľké množstvo či už jazero, ryby, odraz stromov na vodnej hladine, vychádzajúce i zapadajúce slnko. Z rúk umelcov uzreli svetlo sveta zaujímavé diela. Žiaľ, z priestorových dôvodov nemohli vystaviť všetky. „Na tvorbu bolo málo dní, ale aj napriek tomu, si myslím, že toho stihli urobiť dosť. S výsledkami plenéru som nadmieru spokojná“, dodala Barnová. Výstava ponúka výtvory predmetnej, klasickej, modernej i abstraktnej maľby, sochy a ďalšie kompozície. Potrvá do 30. novembra 2010.


Umelci


Andrea Spišaková

V súčasnosti žije v Sabinove. Študuje piaty ročník na Katedre výtvarného umenia Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity. V tvorbe uprednostňuje krajinomaľbu, figurálnu kompozíciu, zátišia, portréty a tiež kreslí karikatúry. Pre Spišákovú je príznačná razantná rukopisná stvárnená krajina. Nestráni sa ani štylizácii námetu či abstraktnej tvorbe. Vystavovala v Lipanoch, Pečeňovskej Novej Vsi a Sabinove, ocenená bola bronzovou medailou na medzinárodnej Ataturkovej súťaži v Ankare.



Simona Dobrowolská

Mladá Košičanka je absolventkou Školy úžitkového výtvarníctva. Pôsobí ako študentka na Fakulte umení Technickej univerzity v Košiciach pod vedením prof. Rudolfa Sikoru a ak. mal. Zbinka Prokopa. V tvorbe rada experimentuje. Skúša rôzne materiály, nové techniky venuje sa keramike, klasickej i počítačovej grafike, koláži, maľbe či pirografií. Vytvára atypické priestorové diela zo skla, samolepiacich fólii a drevených hranolov. Svojimi diela mala vystavené v Košiciach, Taliansku, Michalovciach. V Taliansku ju ocenili za účasť na súťaži Shots of Europe.


 

Rudolf Hofer

Pôsobí v Nižnej Rybnici. Súkromne študoval u akademického sochára Vojtecha Löfflera. Študijné pobyty trávil vo Francúzsku a v Spojených štátoch amerických. Jeho sochárska tvorba sa vyznačuje symbiózou. Hofer prechádza od realistického poňatia k abstraktnému prevedeniu myšlienky. Využíva prírodné materiály ako drevo, kov, kameň a iné. V poslednom období sa zameriava na geometrické tvary. Diela autora prešli mnohými výstavami po Slovensku, Česku, Poľsku, Litve, Francúzsku a USA.  Získal ocenenia - Vyšegrádska cena V4 a Certificate of award USA.



Taras Usik

Maliar, žijúci na Ukrajine v Užhorode. Ukončil štúdium na Fakulte architektúry Kyjevského ústavu stavebného inžinierstva. Usik je členom Národného zväzu výtvarných umelcov Ukrajiny. Inšpiruje sa mestom Užhorod, jeho historická architektúra, uličky a zámok. Zameriava sa na abstraktnú i predmetnú maľbu, krajinomaľbu, zátišie aj grafiku. Zúčastňuje sa medzinárodných plenérov a maliarských sympózií na Ukrajine i zahraničí. Prezentoval sa na výstavách v Maďarsku, Ukrajine, Poľsku  a na Slovensku.



Serhij Alchowski 

Poľský výtvarník, pochádzajúci z Ukrajiny. Je absolventom umeleckej školy na Akadémií výtvarných umení v Kyjeve. V roku 2001 sa stal členom Združenia poľských výtvarných umelcov. Maľuje po väčšine krajinu, využíva motív Tatier, mesto v Poľsku – Zakopané, ale sústreďuje sa aj na portréty a ženské akty. Vystavoval v nezvyčajnej galérii na ulici mesta Zakopané a na miestnom Obecnom dome umenia. 

 

 

               (Text a Foto: Martina Králiková)



Uverejnené: 18.11.2010 00:32:23 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.