files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Primárku neonatológie humenskej nemocnice ocenil primátor

Ako jedna z prvých na Slovensku podávala špeciálny liek do pľúc nedonosených detí metódou, ktorá nevyžaduje dlhodobejšiu umelú pľúcnu ventiláciu. Je spoluzakladateľkou  nedonoseneckého  úseku detského oddelenia humenskej nemocnice a celý svoj život zasvätila práci pediatričky. Primárka novorodeneckého oddelenia Nemocnice Svet zdravia Humenné Mária Vasilová už za svoju prácu získala mnohé ocenenia a teraz  k nim pribudla aj Cena primátora mesta Humenné.

Cena primátora mesta je spojená s oslavami Pamätných dní mesta Humenné. Primátor ju odovzdáva od roku 2005 jednotlivcom, subjektom alebo kolektívu napríklad za rozvoj mesta, výnimočné činy či rôzne tvorivé výkony. „Každá doba má svojich hrdinov. Žili alebo stále v nej žijú ľudia, ktorí majú svoje ciele. Vďaka ich schopnostiam a obetavosti sa vytvorili neopísateľné hodnoty. Aj Humenné takýchto hrdinov má,“ povedal Miloš Meričko, primátor mesta Humenné. Jednou z ocenených osobností je primárka novorodeneckého oddelenia humenskej nemocnice, ktorá je rodáčkou z prešovského kraja. Po štúdiu na gymnáziu v Humennom a na Lekárskej fakulte Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach sa do rodného kraja vrátila. Aj napriek tomu, že opakovane dostávala pracovné ponuky na klinikách v Bratislave a v Košiciach. „V Humennom som našla žičlivých ľudí, ktorí mi umožnili profesionálne i ľudsky rásť a plne  sa realizovať v starostlivosti o detského pacienta. Nikdy som neoľutovala, že som sa vrátila. Som veľmi šťastná, že svoje skúsenosti môžem odovzdávať práve tu. Aj preto je pre mňa ocenenie primátora mesta významné a som zaň vďačná,“ hovorí MUDr. Mária Vasilová, primárka neonatológie Nemocnice Svet zdravia Humenné.  

 

Svoje vedomosti a skúsenosti odovzdáva nielen malým pacientom, kolegom, ale aj študentom

Po štúdiu Mária Vasilová atestovala z pediatrie a začala sa venovať novorodencom, predovšetkým nedonoseným deťom. Spolu s primárom Mocákom založili nedonosenecký úsek detského oddelenia, a po vzniku samotného novorodeneckého oddelenia sa stala jeho primárkou. Vzdelanie si postupne doplnila o atestáciu z neonatológie i o špecializáciu financie a manažment v zdravotníctve. Absolvovala opakované študijné pobyty v Česku, Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku, kde sa venovala predovšetkým intenzívnej liečbe nedonosených detí a ultrazvukovej diagnostike. 

 

Po návrate domov so svojimi spolupracovníkmi postupne zavádzala nadobudnuté skúsenosti do praxe. Mala možnosť stať sa členkou tímu riešenia výskumnej úlohy ministerstva zdravotníctva, ktorá sa týkala porúch dýchania u nedonosených detí. Taktiež medzi prvými podávala špeciálny liek do pľúc nedonosených detí, po ktorom nemuseli byť na dlhodobej pľúcnej ventilácii. Svoje poznatky a vedomosti vyše 30 rokov odovzdávala ako externá učiteľka na SZŠ v Humennom a aj v súčasnosti sa venuje praktickej výuke študentov medicíny v rámci pravidelných letných campov.

 

Za svoju prácu získala už viacero ocenení, medzi nimi striebornú a zlatú medailu Slovenskej lekárskej spoločnosti J. E. Purkyně, je nositeľkou Purpurového srdca za obetavú pomoc a starostlivosť o nedonosené deti. V roku 2020 získala 1. miesto na Slovensku v ankete TOP lekár v odbore neonatológia. Podľa vlastných slov si však najviac cení vďačné úsmevy detí a ich rodičov.   



Uverejnené: 21.09.2021 14:17:48 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.