files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Komentár: Závan pozitivizmu

V minulých sezónach sme po každom zápase futbalistov MFK Zemplín Michalovce prinášali individuálne hodnotenia hráčov, ako aj komentár k zápasu. Pravidelnú rubriku sme počas minulej sezóny prerušili, od novej by sme ju ale chceli obnoviť aj s tým, že by sme dali priestor aj bývalým hráčom či trénerom.

V Michalovciach boli viacerí po vydarenej príprave, ale hlavne po nevydarenej minulej sezóne zvedaví, ako zvládne najvýchodnejší fortunaligista už pod vedením novej trénerskej dvojice Miroslav Nemec – Marek Ondrík štart do svojej siedmej sezóny medzi slovenskou elitou. Keby sme mali hodnotiť len prvé kolo, musíme povedať, že to zvládli na výbornú. Lanského vicemajstra DAC Dunajská Streda porazili hladko 4:1! Štyri góly do siete účastníka európskych pohárov, efektivita, ale hlavne predvedená hra a jej štýl, akým sa dopracovali k dôležitým trom bodom, dáva nádych závanu pozitivizmu. Michalovčania totiž podali veľmi suverénny výkon. Čakali na chyby súperov a tie potom z bleskurýchlych kontier trestali. Výborný debut má za sebou predovšetkým Wisdom Kanu, ktorý jeden gól dal, na dva prihral, ale hlavne, obrane DAC nedal dýchať. A to podotýkame, že v útoku trénerovi Miroslavovi Nemcovi chýbali Matej Trusa s Matúšom Marcinom, takže ofenzívnych variácii bude mať v ďalších zápasoch viac.

 

Michalovčania vyhrali zápas prvého kola iba po druhýkrát. Určite si pamätáte nevydarené vstupy do sezón a následné jesenné naháňanie zajaca za chvost z posledného miesta. Toto leto sa ale situácia zmenila. Tak ako Miroslav Nemec sľúbil, káder sa stabilizoval počas letnej prípravy a pred úvodným zápasom mu tak neublížili zranenia dvoch ofenzívnych opôr, ako aj fakt, že nemal útočníka (okrem pätnásťročného talentu Záhradníka). Kanu je totiž viac ofenzívnym stredopoliarom, ako útočníkom. Aj to nám dáva závan optimizmu do ďalších zápasov a aj keď je to stále iba predčasné konštatovanie, účasť v prvej šestke nemusí byť nereálnou. Posledné tri roky sme po prvom kole nad pätnásť, či šestnásťčlenným kádrom lámali palicu a vyvolávali nutné posilnenie. Teraz, keď príde adekvátne posilnenie, káder sa ešte rozšíri, no nutné to už nie je. Káder totiž Michalovčania stabilizovali tak, ako ostatné mužstvá. Už počas letnej prípravy. Najbližšie zápasy ukážu, na čo si môžu v Michalovciach trúfať. Konfrontácia s Dunajskou Stredou ukázala, že aj na favoritov...

Individuálne hodnotenia Michalovčanov

Andrij Kožuchar – pri očakávanej neúčasti novej posily na brankársky post Benjamína Száraza, ktorý hrať kvôli tomu, že je kmeňovým hráčom DAC nemohol, sa čakalo, že šancu dostane Tomáš Dráb. Miroslav Nemec ale uprednostnil ďalšiu novú posilu, Ukrajinca Kožuchara, ktorý vyslovene nesklamal. Inkasovaný gól však ide na jeho vrub. Ďalšie situácie síce vyriešil k spokojnosti, no výslednú známku zráža chyba pred inkasovaným gólom. Výsledná známka 5.

Juraj Kotula – tréner Nemec postavil do základnej zostavy štyri nové posily. Jednou z nich bol aj už relatívne skúsený krajný obranca Juraj Kotula. Odchovanec bratislavského Slovana si defenzívne úlohy plnil príkladne, dokonca mohol v prvom polčase po rohovom kope aj skórovať. Výsledná známka 7.

Alfonso Artabe – ďalšia z posíl defenzívy sa takisto uviedla dobre. Artabe bol pravým šéfom defenzívnej línie a zdá sa, že môže byť vhodnou náhradou za svojho krajana Solera, či predtým Carrilla. Jeho výkon a práca pre mužstvo určite môže v prípade ďalších odohraných zápasov stúpať. Výsledná známka 6.

Filip Vaško – vlani sa učil pri Solerovi, tentoraz bude mladík v strede obrany zbierať skúsenosti pri ďalšom španielskom stopérovi. Vaško v prvom zápase sezóny ukázal, že si zaslúži miesto v michalovskej defenzíve. Nielenže si príkladne plnil povinnosti v obrane, bol dôležitým členom aj pri útočných štandardkách. Ukľudňujúci štvrtý gól bol pre neho iba čerešničkou na torte za predvedený výkon. Výsledná známka 7.

Matúš Vojtko – DAC využíval na útočnú aktivitu ešte za bezgólového stravu práve jeho stranu, s čím mal v úvode michalovský odchovanec problémy. Potom ale pridal k defenzívnej robote aj svoju tradičnú útočnú aktivitu a zhruba od dvadsiatej minúty bol pánom svojej ľavej strany. Výsledná známka 5.

Georgios Neofytidis – grécky defenzívny záložník si príkladne plnil svoje povinnosti. Na druhej strane ho nebolo vidno až tak, ako v niektorých dueloch minulej sezóny, kedy na ihrisku dominoval. Výsledná známka 5.

Matúš Begala – Prišiel, videl, skóroval. Mladý michalovský stredopoliar odohral jeden zo svojich najlepších zápasov za Zemplínčanov. Príkladne bojoval, odoberal súperom lopty, zakladal útočné akcie. Strelil prvý gól, na druhý prihral, dominoval aj v druhom dejstve. Miroslav Nemec mal pri jeho postavení do základnej zostavy šťastnú ruku. Výsledná známka 9.

Takuto Ošima – v minulej sezóne sme boli zvyknutí na to, že nestratil až toľko lôpt, ako tomu bolo za nerozhodnutého stavu. Postupom času ale svoju hru stabilizoval a s pribúdajúcimi minútami bol pre svoj tím čoraz dôležitejším hráčom. Výsledná známka 7.

Igor Žofčák – ešte má niekto pochyby o tom, že aj napriek 38 rokom je pre tím prospešný? „Žofi“ zavrel opäť raz všetkým pochybovačom ústa. V ofenzíve patril medzi najlepších. Strelil tretí gól, keď bol opäť na správnom mieste, pridal aj tradičnú asistenciu z rohového kopu na štvrtý gól. Skrátka, ukázal, že ho MFK Zemplín stále potrebuje. Výsledná známka 9.

Daniel Magda – pravú stranu stredu poľa vystužil Miroslav Nemec ďalším defenzívnym hráčom Danielom Magdom. Ten ale ukázal aj to, že jeho hre robí dobre aj ofenzívna činnosť. Zapájal sa do útokov, prihral Žofčákovi na tretí gól a do budúcna dal Nemcovi ďalšiu možnosť pri skladaní zostavy. Výsledná známka 6.

Wisdom Kanu – možno aj postava celého prvého kola Fortuna ligy. Lanský najlepší strelec druhej ligy hneď v prvom ligovom zápase za Michalovce ukázal ofenzívny potenciál. Pri prvom góle parádne zobral loptu Beskorovajnemu a naservíroval ju Begalovi. Pri druhom svojom góle ukázal inštinkt zabijaka a pri treťom zase finesu. Skrátka, prvý polčas bol jeho polčasom. V druhom už jeho hra začala upadať a prišlo očakávané striedanie. Aj preto sme mu nedali desiatku. Výsledná známka 9.

Alejandro Mendez, Milan Kvocera, Michal Ranko, Sebastián Gembický (hrali menej ako pol hodiny, ich výkony nehodnotíme) – striedajúci hráči priniesli herné oživenie. Týka sa to hlavne Mendeza s Kvocerom, ktorý mohol dokonca aj skórovať. Ranko s Gembickým hrali iba tri minúty a nadstavený čas, takže pri svojej prvej zápasovej čiarke za Michalovčanov veľa ukázať nemohli. Ich čas ale určite príde takisto...

PETER BRENDZA



Uverejnené: 28.07.2021 21:49:32 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.