files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Košickom kraji spúšťajú cyklobusy

V Košickom kraji bude cestovanie za letnými turistickými zážitkami opäť o niečo dostupnejšie. Vďaka podpore intermodálnej dopravy zo strany Košického samosprávneho kraja budú môcť návštevníci objavovať región cyklobusmi či letnými turistickými vlakmi. Tie priblížia aj bežne nedostupné lokality a umožnia ich spoznávanie s ohľadom na životné prostredie.

Pre milovníkov cykloturistiky pripravil Košický samosprávny kraj (KSK) a Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) produkt, vďaka ktorému budú obľúbené zákutia regiónu o čosi bližšie. Každý víkend sa cykloturisti môžu z Košíc vybrať na iné miesto cyklobusmi s prepravnou kapacitou pre 30 bicyklov v rámci cyklo prívesu alebo 6 bicyklov, umiestnených na cyklo nosičoch. „Aj v súvislosti s narastajúcou popularitou cykloturistiky sme radi , že môžeme cyklistom v našom kraji  priniesť nový atraktívny spôsob kombinovanej prepravy.  Aj v tomto prípade sa snažíme aktivity smerovať hlavne k udržateľnému turizmu a s ohľadom na životné prostredie. Už v sobotu 3. júla vypravíme prvý Cyklobus na Kojšovku, ktorý bude pravidelne premávať každú sobotu počas prázdninových mesiacov - júl a august. Cyklistom tak priblížime obľúbenú prímestskú lokalitu so skvelou ponukou cyklotúr  na trase cez Jahodnú, do Gelnice a Margecian cez Perlovú dolinu či okolie vodnej nádrže Bukovec. Verím, že domáci i návštevníci  počas leta objavia v Košickom kraji nové a zaujímavé miesta či atrakcie, a to aj na dvoch kolesách, " informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Hneď v nedeľu 4. júla vyráža prvý Cyklobus na Gemer. Tento spôsob dopravy majú cykloturisti k dispozícii ešte o jeden mesiac dlhšie – premávať bude nielen v júlové a augustové, ale tiež v septembrové nedele. Cyklistov a návštevníkov odvezie cez zastávky Jablonov nad Turňou – Lipovník – Rožňava – Dobšinský kopec až k Dobšinskej ľadovej jaskyni. Po prázdninách je navyše naplánovaný aj Cyklobus na Tokaj, ktorý cyklistov i peších turistov prepraví každú sobotu v mesiacoch september a október k tokajským vinohradom a pivničkám. Trasa povedie z Košíc cez Slanec, Veľaty, Čerhov, Boršu, Viničky až do Stredy nad Bodrogom. „Sme jednou z prvých krajských organizácií cestovného ruchu, ktoré sa dlhodobo a systémovo venujú plánovaniu tvorby produktov ekoturizmu. Jednou z kľúčových tém tejto oblasti je práve zelený spôsob dopravy, ktorý je šetrný k okoliu a zároveň návštevníkom poskytuje nový druh zážitku," uvádza riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková. Využitie možností hromadnej dopravy v spojení s cykloturistikou podľa nej dokáže návštevníkom priblížiť aj vzdialenejšie lokality a trasy, na ktoré by si mnohí netrúfli vyšliapnuť.

Cyklobusy na Kojšovku, Gemer a Tokaj sú vypravované v spolupráci so zmluvným dopravcom Košického samosprávneho kraja, spoločnosťou Eurobus a ich trasy začínajú na autobusovej stanici v Košiciach, na nástupišti č. 37. „Cyklobusy sú vybavené špeciálnym prívesom s kapacitou až 30 bicyklov, ktorého obsluha bude zabezpečená na každej zastávke pracovníkom. Cyklisti a cestujúci si budú môcť teda naplno vychutnať komfortnú jazdu moderným autobusom, ktorý disponuje klimatizáciou, wifi pripojením, informačným systémom či možnosťou nabíjania smartfónov cez USB porty," vysvetľuje generálny riaditeľ spoločnosti Eurobus Ľubomír Gerši. Okrem troch spomenutých cyklobusov bude na trase Košice – Dargov – Michalovce – Zemplínska šírava – Jovsa – Jasenov počas víkendov i pracovných dní premávať Cyklobus na Zemplín. Ten je ideálnym spojením aktívnej cykloturistiky a zábavy pri vode. Počas prázdninových víkendov bude dokonca zachádzať až na parkovisko pod Morským okom. Táto linka bude v prevádzke v spolupráci s krajským dopravcom, spoločnosťou ARRIVA Michalovce z nástupišťa č. 25 na košickej autobusovej stanici. Pre cestujúcich cyklobusmi je pripravená aj pestrá ponuka tipov na cyklo-výlety s rôznou náročnosťou. Podrobne spracované ich záujemcovia nájdu na webe vylety.kosiceregion.com alebo v podobe brožúr na palube cyklobusov.

Aj toto leto sa navyše cestovatelia môžu v Košickom kraji tešiť na obľúbené turistické spojenia po železnici, ktoré budú fungovať v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko, Ministerstvom dopravy a výstavby SR a SLOVAKIA TRAVEL. Od soboty 3. júla sa cestovatelia každý víkend môžu odviezť Vlakom do Raja alebo na Gemer. „Po dobrej spätnej väzbe z minulých rokov sme pre cestujúcich letnými vlakmi pripravili aj sprevádzané aktivity. Návštevníci tak môžu v skupinkách so sprievodcom navštíviť Zejmarskú roklinu, Havraniu skalu alebo sa vydať na nordic walkingovú túru cez Tiesňavy zo Stratenej či priamo v historickom parku v Betliari. Skutočným zážitkom bude prechod Slavošovského tunela v úplnej tme len s baterkou. Výzvou zas návšteva troch jaskýň Slovenského krasu za jediný deň," doplnila atraktívnu mozaiku s letnou ponukou pre turistov riaditeľka KRT. Viac informácií o kompletnej ponuke aj so spomínanými tipmi na výlety nájdu návštevníci na vylety.kosiceregion.com.

   



Uverejnené: 27.06.2021 11:49:52 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.