files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rieka Ondava sa pripravuje na nával návštevníkov

Vodná turistika patrí v súčasnosti medzi najdynamickejšie sa rozvíjajúce odvetvia ekoturizmu v  Európe. Tejto forme cestovného ruchu venuje pozornosť aj Košický samosprávny kraj. Z grantovej schémy Terra Incognita aktuálne podporuje rozvoj vodáctva na rieke Ondava. Sprístupnením vodných splavov chce ponúknuť nielen atraktívnejší turizmus a návrat k tradíciám, ale aj rozvoj služieb v regióne.

Obec Moravany zrealizovala vďaka prostriedkom Košického samosprávneho kraja projekt „Po vode za poznaním". Župa si od projektu sľubuje rozhýbanie vodnej turistiky na Zemplíne. „V našom kraji pozorne vnímame narastajúci záujem o vodnú turistiku. V časoch, kedy sa dostáva do popredia ekoturizmus, je to dobrý signál. Každá nová atrakcia na území nášho kraja pomáha rozhýbať turistický ruch v danej lokalite a miestnym podnikateľom pomôže v čase koronakrízy znova sa postaviť na nohy. Projekt Po vode za poznaním v Moravanoch sme sa snažili prispôsobiť tak, aby bol vhodný pre všetkých návštevníkov – športovcov i tých menej zdatných. Na výber sú rôzne varianty – krátke splavy, trvajúce niekoľko hodín až pol dňa, taktiež stredný splav, kde strávite celý deň, ale aj dlhé splavy, na ktorých si budete môcť vychutnať vodu dva dni a medzitým prenocovať v stane. Myslíme na všetkých," povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Život obyvateľov Moravian bol v minulosti výrazne spätý s vodou. Svedčí o tom aj obecný erb so strieborným člnom, modrou hladinou a mužom s veslom. Starosta Vladimír Čeklovský verí v oživenie turizmu na Zemplíne, kde rieka ponúka možnosti kúpania, splavovania, ale aj cykloturistiky po ochranných hrádzach. „Milo nás prekvapil záujem verejnosti o vodnú turistiku i novú atrakciu na Ondave. V deviatich lodiach sme schopní prepraviť stovky záujemcov. Ponúkame tri úrovne splavov, od najmenej náročných, cez stredný po dlhý splav. Doterajšie skúsenosti nám hovoria, že najväčší záujem bude o ten najkratší. Pozitívne vnímame skutočnosť, že Zemplín objavujú vodáci začiatočníci. Napokon, mnohí z nich sa po skúšobnej plavbe nadšene vracali so svojimi priateľmi či zvyškom rodiny, aby splav absolvovali znova," konštatuje starosta Maravian.  

V rámci finančnej podpory Košického samosprávneho kraja zakúpila obec okrem lodí aj stany, laná, lekárničky či záchranné vesty. „Propagácia ekologických hodnôt a zaujímavostí sú rovnako dôležité ako podpora miestnych poskytovateľov služieb, ktorým sa zvýšia tržby s prílivom nových zákazníkov. Za zmienku stojí aj oživenie myšlienky udržať návštevníkov v okolí Ondavy dlhšie ako jeden deň, s čím úzko súvisí  tvorba nových ubytovacích služieb. Naša organizácia bude vývoj pozorne sledovať a flexibilne reagovať nastavením ďalších produktov tak, aby sme pomohli rozvoju turizmu v tomto atraktívnom, no i doteraz málo využívanom regióne juhovýchodného Slovenska," povedala Lenka Vargová Jurková, riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu.

Na vyhodnotenie zmeny turistickej klímy je určite ešte priskoro, no už teraz možno konštatovať, že vďaka projektu z krajského dotačného programu Terra Incognita sa Ondava premení na relaxačné športovisko s neopakovateľnou atmosférou a pestrou paletou zážitkov. Vďaka projektu sa splavovanie stane dostupným pre návštevníkov, ktorí si túto atrakciu budú môcť vyskúšať bez obáv a pod odborným dohľadom vodáckych inštruktorov, zdravotníkov či biológov.



Uverejnené: 19.06.2021 10:12:10 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.