files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Chemkostav Michalovce na Ukrajine

 

Spoločnosť Chemkostav Michalovce je jednou z popredných stavebných spoločností v rámci Slovenska. S ročným obratom vyše cca 60 miliónov EUR a troma stovkami zamestnancov, tvorí významnú časť ekonomiky Zemplína. Ako jedna z mála spoločností má svoju samostatnú pobočku aj v susednej Ukrajine, kde už zrealizovala množstvo stavieb.

 

 

Začiatky ešte v deväťdesiatych rokoch

 

Začiatky pôsobenia na ukrajinskej strane sa datujú ešte do roku 1999, kedy bola spoločnosť Chemkostav oslovená na participovaní pri rekonštrukcii elektrárne na Donecku. Prvou stavbou bola však výstavba obchodného domu pre obchodný reťazec Billa. „Keďže sme v tom čase realizovali výstavbu obchodných reťazcov na Slovensku, boli sme oslovení, či by sme nešli stavať aj na Ukrajinu. Tieto podnety nás postupne viedli k tomu, aby sme v Užhorode nakoniec otvorili samotnú firmu. Užhorod sme si samozrejme vybrali kvôli dostupnosti, keďže je to mesto, ktoré je polohou najbližšie k Michalovciam, kde sídlime,“ prezradil jeden z hlavných zakladateľov Chemkostavu a zároveň predseda predstavenstva Ing. Tibor Mačuga.


Chlapi chodievali na Ukrajinu radi

 

V jedenásťročnej histórii tam postavila spoločnosť množstvo stavieb. Šlo o obchodné reťazce, rôzne polyfunkčné objekty, bytové domy, hotely či hraničný priechod Vyšné Nemecké.

V niektorých prípadoch bolo na Ukrajine až sto ľudí, ktorí pracovali v turnusoch. „Pobyt na Ukrajine bol naozaj veľmi zaujímavý, rád si naňho spomeniem. Pamätám si na Sašu, chlapa, ktorý mal tri deti na vysokej škole. Doslova ma ťahal za montérky, aby mohol niečo robiť a zarobiť, pretože potreboval zabezpečiť rodinu. Dokonca som išiel za jeho šéfom, aby mu zvýšil plat, keďže bol ozaj šikovný,“ prezradil svoje spomienky z Ukrajiny Marián Borko, ktorý tam pracoval ako tesár.

 

Ukrajina však ukázala aj svoju horšiu stránku, na ktorú si spomína. „Po výplate to bolo zaujímavé, polovica Ukrajincov do práce neprišla, zrejme dospávali. V tom bol zásadný rozdiel medzi slovenskými a ukrajinskými robotníkmi. My robíme prácu na vysokej úrovni, niektorí však boli ozaj flákači. Našli sa ale, ako som už spomínal, aj veľmi šikovní a zodpovední Ukrajinci. Dokonca si pamätám, že jeden z mojich slovenských kolegov sa s nami už nevrátil. Rozhodol sa zostať na Ukrajine,“ dodal na záver Marián Borko.


Kríza pozastavila stavebný rozmach

 

Kríza na Ukrajine sa prejavila ozaj vo veľkej miere, niektoré stavby sa doslova „zmrazili“. „Jednoducho, stavebníctvo šlo do útlmu. Rozdiel je v tom, že u nás sa rozpracované projekty dokončili, Ukrajina jednoducho stavbu zastavila, aj napriek tomu, že bola rozpracovaná do polovice,“ podotkol  predseda predstavenstva Tibor Mačuga. Zopár rokov dozadu  však situácia nenasvedčovala tomuto stavu, keďže Ukrajina je veľká krajina. Spoločnosť Chemkostav brala túto investíciu ako vhodnú stavebnú budúcnosť. „Je to tak, rátalo sa s tým, že na Ukrajine sa bude do budúcna stavať vo väčšej miere a stále to tak vnímame. Uvidíme, čo však prinesie čas,“ uzavrel Tibor Mačuga.                               

                                                                                        (juke) 



Uverejnené: 04.11.2010 20:17:34 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.