files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Po historickej medaile pád. Nehrozí Dukle osud winLandu?

Nehrozí michalovskej Dukle Ingema po historickej medaile osud hádzanárov HC winLand Michalovce? Aj tí vstúpili do najvyššej súťaže s obrovskou pompéznosťou a ihneď sa zaradili medzi slovenskú špičku. Po prvej sezóne medzi slovenskou elitou skončili na šiestom mieste, v druhej dosiahli historický bronz. Tretiu už nehrali, keďže klub kvôli finančným problémom zanikol...

Oba kluby majú niekoľko rovnakých paralel. Obaja začínali v prvej lige, HC winLand išiel do Extraligy po prvej sezóne, Dukla Ingema po druhej. Obaja začínali v nevyhovujúcich priestoroch a prakticky bez divákov. HC winLand v telocvični GPH, po roku sa dostal do Mestskej športovej haly, Dukla kvôli rekonštrukcii zimného štadióna v Michalovciach vo vranovskom azyle. Obaja dosiahli historické medaile pre šport v meste a oba cenné kovy boli bronzové. Obaja mali, či majú jedného generálneho partnera. Tu sa ale podobnosť medzi klubmi končí! Zatiaľ, čo winLand iného partnera prakticky ani nemal, na chode Dukly sa podieľa viac ako sto partnerov a pomocnú ruku podáva aj mesto, ktoré je rovnako ako pri futbalistoch MFK Zemplín a hádzanárkach MŠK Iuventa dôstojným partnerom, ktorý si plní aj finančné povinnosti. Mesto aktívne vstúpilo do klubu pred sezónou 2018/19, teda ešte v čase, keď bola Dukla Ingema prvoligová. „V Michalovciach sa šport celkovo robí na dobrej úrovni, čoho dôkazom sú najvyššie súťaže v hokeji, futbale a úspechy hádzanárok. My sme radi, že sme toho súčasťou. Samozrejme, bez aktívnej podpory samosprávy by sa to určite nedialo. Mesto v tomto zohráva veľmi podstatnú rolu,“ zdôraznil prezident HK Dukla Ingema Michalovce Martin Burinský, ktorého spoločne s trénerom Valtonenon, kapitánom Mihálikom, odchovancom Pavlom Regendom a viceprezidentom klubu Marekom Michajlom privítal po bronzovom úspechu na radnici primátor mesta Viliam Zahorčák. „Radi by sme tu prišli aj všetci, kvôli opatreniam sa to ale nedalo urobiť. Sme radi, že sme mohli prísť aspoň v takomto obmedzenom počte,“ pokračuje Burinský.

Primátora Viliama Zahorčáka samozrejme teší, že sa po Iuvente Michalovce v metropole Zemplína našiel druhý klub, ktorý priniesol cenný kov. „Úspechy všetkých reprezentantov Michaloviec ma vždy veľmi tešia, čo sa v plnej miere vzťahuje aj na hokejistov Dukly. Mám veľkú radosť z toho, že boli šťukou súťaže a že mali množstvo priaznivcov po celom Slovensku," hrdo poznamenal prvý muž mesta. Toho to teší o to viac, že sa hokej v Michalovciach na profesionálnu úroveň vrátil práve za jeho prvého úradovania, ešte v roku 2008. „Čas ukázal, že prostriedky a čas boli investované správne. Investovať do športu sa oplatí, pretože okrem radosti, ktorú hokejisti všetkým Michalovčanom spôsobili, spropagovali mesto ako málokto,“ pokračuje Viliam Zahorčák.

Jedna bronzová radosť tu už bola. V sezóne 2012/13 ju spôsobili práve hádzanári HC winLand. Tí ale ihneď po zisku historickej medaily skončili. Súčasná neľahká doba môže spôsobiť úpadok športu ako takého a to sa môže dotknúť všetkých, aj michalovskej Dukly. Kompetentní však čierny scenár nepredpokladajú. „Samozrejme, riziko je vždy a vo všetkom, čo platí aj o športe a aj o našom hokeji. Nevieme a ani netušíme, čo všetko sa môže v blízkej dobe stať, čo všetko môže jeho fungovanie, aj negatívne ovplyvniť. Na základe aktuálneho poznania, na základe informácií, ktorými disponujem, čierny scenár v blízkom období nepredpokladám,“ utešuje Michalovčanov Viliam Zahorčák.

S podobnými slovami prichádza aj prvý muž michalovského hokeja, ktorý sa ujal prezidentskej stoličky v lete roka 2017. Dukla pod jeho vedením dvakrát vyhrala prvú ligu, postúpila cez baráž do najvyššej súťaže, zažila v nej debut, prvé play-off a aj historickú medailu. „Určite žiadny čierny scenár nehrozí! Do hokeja sme prišli pred štyrmi rokmi, kedy sme si povedali čo a ako. Postupne sme sa cez dve víťazstvá v prvej lige prepracovali do najvyššej Extraligy, ktorú chceme udržať čo najdlhšie. Naším cieľom je teda etablovať Michalovce na hokejovej mape čo najdlhšie. Chceme budovať moderný klub, moderný tím, ktorý by sa mal umiestňovať čo najvyššie,“ podotkol Martin Burinský. Tak, či onak, hokejová Dukla zrejme bude robiť radosť fanúšikom aj v ďalších sezónach. Vedenie klubu deklaruje, že nastavenú latku podliezať nechce, takže sa fanúšik môže tešiť aj na boj o špičku. Verme však, že od novej sezóny sa nebude tešiť iba pri televíznej obrazovke, internete, či krátkom stretnutí s hráčmi pri štadióne. Verme, že od novej sezóny to bude aj priamo na ňom...

PETER BRENDZA (foto: hc dukla ingema michalovce - tomáš feigl)



Uverejnené: 06.05.2021 09:45:14 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.