files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Aprílová výzva pre darcov krvi. Darujte krv v žltom!

Štvrtému mesiacu roka sa hovorí aj bláznivý a s niečím podobným prišla aj michalovská nemocnica Svet zdravia. Jej činovníci chcú na svoje transfúzne stanice trošku slnka, jarnej nálady a optimizmu.

Aj preto vyzývajú na to, aby ste prišli darovať krv v žltom. Akcia potrvá v michalovskej nemocnici od 22. do 30. apríla. „Stačí, ak si darcovia oblečú žlté tričko či ponožky, nasadia žltú šiltovku, vezmú žltú kabelku alebo kravatu či budú mať aspoň žlté sponky vo vlasoch. Vtedy ich odmena neminie. Domov si odnesú žltý respirátor so sloganom kampane. Odberové dni a časy HTO v michalovskej nemocnici sú v utorok, štvrtok a piatok od 7.00 do 10.00 hod. Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu je vhodné sa vopred telefonicky objednať na čísle 056/6416 916 alebo 0905 645 238,“ píše sa v tlačovej správe.

Pre darcov krvi v súvislosti s COVID-19 platí:

Darca, ktorý prekonal COVID-19 alebo akúkoľvek inú infekciu dýchacích ciest či zápal pľúc, nemôže darovať krv 28 dní po kompletnom vyliečení.

Darca, ktorý bol v kontakte s chorým človekom nakazeným koronavírusom, nemôže darovať krv 14 dní od posledného kontaktu s týmto chorým.

Darca krvi, ktorý absolvoval očkovanie proti ochoreniu COVID-19, nemôže darovať krv 14 dní po očkovaní.

Darca, ktorý pracuje v zahraničí alebo býva v zahraničí a denne prechádza cez slovenské hranice, je vyradený z darovania krvi a jej zložiek do odvolania.

Darca, ktorý sa vrátil zo zahraničia, zostáva v karanténe a nemôže darovať 14 dní krv, aj keď sa cíti zdravý a nemá žiadne ochorenie dýchacích ciest.

Informácie pre prvodarcov

Darca sa najprv zaregistruje, vyplní dotazník a je mu odobratá vzorka krvi na predodberové vyšetrenie. Následne je vyšetrený lekárom, ktorý zároveň dotazník a predodberové vyšetrenie zhodnotí. Ak je všetko v poriadku, posiela darcu na samotný odber krvi. Samotný odber krvi trvá spravidla päť až šesť minút, maximálne desať minút. Darca počas neho daruje asi 450 mililitrov krvi. Darcom krvi môže byť každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov, prípadne 65 rokov u viacnásobného darcu krvi. Prípustná dolná hranica hmotnosti darcu je 50 kilogramov. O podrobnejších náležitostiach rozhodne lekár pri vyšetrení pred samotným odberom. Špeciálna príprava na odber nie je potrebná, avšak deň pred odberom by darca nemal vykonávať náročnú fyzickú činnosť, napríklad navštíviť posilňovňu, mal by dodržiavať dostatočný pitný režim, či jesť ľahkú stravu. V deň pred odberom je dobré vypiť aspoň pol litra tekutiny, darca tiež nemá prísť nalačno a vhodné je zjesť ľahké raňajky. Interval darovania je pre mužov každé tri mesiace a pre ženy každé štyri.



Uverejnené: 20.04.2021 20:24:50 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.