files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rekonštrukciu Zemplínskeho múzea nespomalilo počasie ani pandémia

Košický samosprávny kraj začal s realizáciu ďalšej etapy rekonštrukcie župného Zemplínskeho múzea v Michalovciach vo februári tohto roka. Na tento účel župa z krajského rozpočtu vyčlenila 263 000 eur. Práce na obnove Zimnej záhrady napredujú podľa harmonogramu a ak všetko pôjde podľa plánu, hotové by mali byť v lete. Kontrolného dňa sa priamo v objekte múzea zúčastnil aj predseda Košického samosprávneho kraja.

 

„Časť Zemplínskeho múzea už prešla rekonštrukciou, no postupne chceme obnoviť celý objekt vrátane vonkajšieho areálu. Budova Zimnej záhrady bola postavená v 19. storočí, v minulosti v nej šľachtickí majitelia pestovali exotické rastliny, neskôr slúžila ako evanjelický kostol. Do majetku kraja sa dostala v roku 2016, no bola v takom zlom stave, že ju múzeum už nemohlo využívať. Vďaka rekonštrukcii jej vrátime jej kultúrnu hodnotu a priestory budeme môcť využívať na organizáciuspoločenských a kultúrnych podujatí. Som rád, že práce napredujú, aktuálne prebieha rekonštrukcia strešnej krytiny a stropných trámov, v najbližších dňoch pribudnú nové okná a vyriešené bude aj vykurovanie. Rekonštrukcia by mala byť ukončená do leta, po kolaudácii budeme môcť vynovené priestory otvoriť pre verejnosť,“ informoval predseda KSK Rastislav Trnka.

Stavebníci v najbližších týždňoch dokončia rekonštrukciu strechy Zimnej záhrady, v interiéri opravia podlahy aj omietky. Pribudne tiež nová elektroinštalácia, prípojka plynu, vody a rozvody ústredného kúrenia, zdravotechniky či kanalizácie. Práce nateraz nestopol koronavírus ani počasie. „Dispozičné riešenie Zimnej záhrady ponovom prinesie aj bezbariérový prístup a bezbariérové sociálne zariadenie tak, aby bola kultúra prístupná pre všetkých záujemcov. Veríme, že po obnove a v prípade priaznivej epidemiologickej situácie budeme môcť zorganizovaťpre verejnosť prvé kultúrno-spoločenské podujatia či besedy,“ doplnila  riaditeľka múzea Stanislava Rovňáková. V rámci ďalšej etapy obnovy múzea župa zrekonštruuje aj budovu Galérie. V pláne je výmena okien,  oprava schodísk a ich prestrešenia či  dodanie nových vstupných dverí. Zároveň pribudne aj nový zabezpečovací systém a obnovou prejde aj ústredné vykurovanie. Priestor bude k dispozícii pre kancelárske účely a aj ako centrálny depozitár múzea. Na rekonštrukciu budovy Galérie vyčlenil kraj 120 000 eur.



Uverejnené: 09.04.2021 10:12:26 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.