files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Predprázdninové podujatie

 

 

Žiaci, učitelia a rodičia z obce Veľké Revištia sa dohodli s pracovníkmi michalovskej hvezdárne na usporiadaní podujatia pozostávajúceho z prednášky, besedy a nočného pozorovania hviezdnej oblohy priamo u nich v škole. Najvhodnejším časovým priestorom na túto akciu sa zdal byť štvrtkový večer pred jesennými prázdninami, keď sa deti nemusia pripravovať na nasledujúci deň do školy.

 


 

Vydarené počasie

 

Bol to dobre vybraný termín, lebo aj počasie bolo veľmi priaznivé, trochu chladné, ale jasná obloha bez mráčika dovolila poodhaliť svoje vzdialené tajomstvá. Najprv sa konala prednáška, v ktorej pracovník hvezdárne RNDr. Zdenék Komárek porozprával o tom, čo všetko sa dá vidieť na dennej i nočnej oblohe voľným okom aj ďalekohľadom. Deti veľmi pozorne počúvali a aj z ich otázok v besede bolo vidieť, že majú dostatok informácii o danej problematike. Veď už celý týždeň pred podujatím sa pani učiteľky s deťmi zaoberali temami z oblasti vesmíru, rozprávali sa s nimi o Mesiaci, Slnku o planétach, deti si čítali zaujímavosti z encyklopédie.

 

Čo ponúka hviezdna obloha?

 

Po prednáške sa všetci presunuli na školský dvor, kde bol prichystaný ďalekohľad a išlo sa pozorovať, čo hviezdna obloha ponúkla. Kým astronóm na základe miestnych súradníc a času nastavil automatický ďalekohľad, deti si pracovníčkou hvezdárne prezreli súhvezdia cirkumpolárne, jesenné a keďže bol ešte skorý večer tak aj letné. Na krásnej oblohe sa ukázal aj pás Mliečnej cesty. Deti uvideli aj niekoľko lietadiel a družíc. Na juhovýchode žiarila planéta Jupiter, na ktorý sa robotický ďalekohľad zameral najprv. Deti aj rodičia stáli v rade a postupne si každý pozrel  žiarivý kotúčik obklopený štyrmi obiehajúcimi najväčšími mesiačikmi. Mnohí astronomickým ďalekohľadom pozorovali prvýkrát, takže z toho mali pekný zážitok. Potom nasledovala Veľká galaxia v Androméde a planetárna hmlovina Prstenec z Lýry.  A keďže pozorujúcich bolo veľa, viac než 50 a začalo prituhovať, pomaly dav začal rednúť a ľudia sa rozpŕchli do svojich domovov do tepla.

Skutočný záujem zúčastnených nás potešil a preto odporúčame aj ďalším obciam a školám v okrese Michalovce a Sobrance, aby po dohode s pracovníkmi hvezdárne usporiadali podobné podujatie pre svojich obyvateľov.

 

                                                                       Gabriela Kramáreková



Uverejnené: 02.11.2010 22:41:18 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.