files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V knižnici sa krstila kniha

 

Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického nám pred týždňom umožnila zúčastniť sa na krste a autogramiáde knihy RNDr. Štefana Varkondu, pochádzajúceho z neďalekej obce Ložín pri Michalovciach. Riaditeľka knižnice Mgr. Marianna Maruničová v úvode privítala autora, krstného otca knihy, starostu obce Ložín, Ing. Jána Šimka, zástupcu primátora MUDr. Benjamína Bančeja a hostí, ktorí sa podieľali na krste. Autor predstavil svoje už druhé knižné dielo Pripovidky z Ložína II. a nasledoval netradičný krst rodnou zeminou z obce. Celkovú atmosféru dotvárali ženské spevácke skupiny Oľchovanka z Ložína a  Ondavčanka z Bánoviec nad Ondavou.


 

Knižné dielo


Kniha privedie čitateľa až ku koreňom obce, autorovej rodiny, spoznáte históriu dediny a užšie priblíži Zemplínsky región. Každá pripovidka, poézia, alebo balada začína piesňou, ktorú zapísala manželka Štefana Varkondu. Tie majú dokumentovať starobylosť regiónu.  Je obohatená ilustráciami, používa v nej zemplínske nárečie. V tejto knihe sa pokúša sprítomniť svojim rodákom život predkov a priviesť ich k tomu, aby si viac vážili aj samých seba.

 

O autorovi


Narodil sa v Ložíne. Absolvoval Fakultu prírodných vied VŠP v Bratislave odbor biológia – chémia. Krátko pracoval ako stredoškolský profesor. Pracoval v oblasti molekulárnej biológie a vedecký pracovník. V roku 1994 založil súkromnú vedecko – výskumnú a obchodnú firmu Fytofarm, s.r.o., Bratislava. Vo vedeckovýskumnej práci sa zameriava na výskum biologických účinkov organických zlúčenín najmä prírodného pôvodu s možným využitím v ochrane rastlín. V poslednom období pracuje na využití poznatkov chemickej ekológie, tzv. biotických interakcií semiochemikálií najmä feromónov, atraktantov a pod. pre aplikáciu v ochrane lesných porastov. Podieľal sa na riešení významných výskumných úloh a projektov v ČSSR i v rámci Interchimu ako výskumník, vedúci aj ako ich koordinátor. Je autorom niekoľkých vedeckých odborných publikovaných prác, autorských osvedčení, patentov, európskeho patentu a úžitkových vzorov. V súčasnosti je členom výboru Slovenskej biotechnologickej spoločnosti, spoluzakladateľom a odborným konzultantom časopisu Slovenské lesokruhy. Získal ocenenie „Certificate from Chemical Abstracts Service of the American Chemical Society“ (1976). Taktiež je maliarom – amatérom. Svoje olejomaľby predstavil na samostatnej výstave v Novej Bani v r 1995 pod názvom „Novobanské reminiscencie“ pri príležitosti 650. výročia mesta. Venuje sa písaniu drobných próz. V r 2006 vydal súbor krátkych próz pod názvom Pripovidki z Ložina s vlastnými ilustráciami.

 

 

 

                                                                                                                                     Martina Králiková




Uverejnené: 20.10.2010 11:36:37 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.