files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Október je mesiacom starších

 

Na poliklinike sedela starenka, ktorá prosila niekoho, aby jej šiel kúpiť jedlo. Vravela, že tam sedí už od rána a s jej paličkou bolo zrejmé, že nevládze chodiť. Bola sama. Do ambulancie vkročil starší manželský pár. Lekárka sa pri pohľade na muža spýtala, čo sa stalo. Manželka jej ticho povedala - alzheimer. Staršiemu susedovi chodilo kupovať polovičku chleba dievča od vedľa. Prestalo, keď ho jeho deti dali do domu dôchodcov. Čakali kým zomrie a dom predali. Istý pár ostal sám a deti šli za šťastím. Nemá im kto pomôcť. Iná pani má blízku syna, ktorému kúpila auto. Chodieva taxíkom..

 

Smutné osudy sprevádzajú mnoho starších ľudí. 1.októbra oslavujú svoj veľký sviatok – Medzinárodný deň úcty k starším. Týmto dňom sa začína aj mesiac, ktorý je venovaný práve im. Zamyslite sa nad svojím konaním a správaním voči ním.

 

Všetko najlepšie starí rodičia!

 

Je otázne kto sa za staršieho považuje a koho tento prívlastok uráža. Všetkých starších ľudí a predovšetkým vašich starých rodičov by ste si mali ctiť nielen v toto obdobie, ale počas celého života. Dokážu oceniť aj obyčajný pohár vody a rozhovor. Práve preto, že sa mnohí z nich cítia už opustení a sami, nezabúdajte na nich. Darujte im slová úcty a akýmkoľvek spôsobom im pomáhajte. V októbri na starších nezabúdajú ani obce a mestá, ktoré pre nich pripravujú tradične kultúrne podujatia.

 

Životné múdrosti

 

Staroba je proces, ktorému sa žiaľ nikto nevyhne. Strieborné vlásky deduška, vrásky babičky a životné múdrosti. Elixír mladosti zatiaľ nevynašli, a tak neostáva nič iné len zostarnúť. Ak by ste chceli nájsť predsa len nejaké pozitívum, tak sú ním dlhšie sa dožívajúci ľudia. Do 19.storočia bola priemerná dĺžka len 30 rokov. Dôvodom boli podmienky na inej životnej, zdravotnej i sociálnej úrovni. S vyšším “štandardom“ prišlo žiaľ mnoho nových civilizačných chorôb. Je diskutabilný vyššie sa dožívajúci vek, ak dnes zomierajú bábätka i mladí ľudia. Podľa údajov je to však tak, že žijete dlhšie než vaši predkovia.

 

Strašiak choroba

 

Boľavé kĺby, vysoký cholesterol, tlak, choré srdce, demencia, skleróza, Parkinson a veľa nespravodlivých ochorení, ktoré si starší určite nezaslúžia. Niektorí začínajú zabúdať a mýliť si fakty, prípadne si na isté veci už vôbec nespomenú. Rýchlo sa meniace nálady, výbuchy hnevu, zmätenosť a popierania zábudlivosti. Aj keď odmietnu vašu pomoc, ste povinní to ignorovať a šetrne im vysvetliť následky. Jedinou šancou je navštíviť odborného lekára. Podľa údajov má jeden z dvadsiatich ľudí nad 65 rokov Alzheimera. Nespoliehajte sa len na lieky od doktora. Alzheimer je neliečiteľný, dokážete ho len spomaliť, a preto precvičujte s vašimi staršími ich pamäť. Kupujte im krížovkárske časopisy, zahrajte si s nimi slovnú hru, obdarujte ich knihami a láskou.

 

Starší – základ rodiny

Mnohí cítia ľútosť a nechápu nespravodlivý proces starnutia. Človek, ktorý tvrdo celý život pracuje, prežije mladosť, by si zaslúžil viac než choroby a nízke dôchodky. Jeseň života by si mal vychutnávať a nešetriť na akciových ponukách. Starších treba zahrnúť aj hmotnou láskou, lebo oni šetria, aj ak nie je z čoho. Drahé lieky a málo peňazí na to všetko, čo by si zaslúžili. Ale túžia len po jednom – po zdraví. Sú hrdí na svoju rodinu, vytešujú sa vo vnúčatách a dávajú aj posledné, čo majú. Starí rodičia sú nenahraditeľným prvkom celej konštrukcie zvanej rodina. Raz budete všetci starí. Budete presadzovať vaše názory mladšej generácii, budete sa s nimi hádať, možno plakať v samote. Starší vás veľmi potrebujú, preto tíško načúvajte ich potrebám.

 

Veronika Cholewová

 

 

 



Uverejnené: 07.10.2010 13:26:36 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.