files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Biela pastelka pomáhala aj v Michalovciach


V stredu sa v centre mesta Michalovice konali dve rozdielne zbierky. Jedna bola všeobecne známa vďaka Dňu bielej pastelky, druhá bola tradične na detskú onkológiu. Bez toho, aby sa dohodli, sa v jeden deň spojili za účelom pomoci chorým. Zbierky sú niekedy jedinou formou podpory, a preto sú tak početné.

 

Biela pastelka

 

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska organizovala už 9. ročník celonárodnej verejnej zbierky Biela pastelka, ktorá sa uskutočnila 22. septembra. Prebieha však od 1. júla do 31. decembra. Aj okresné mesto Michalovce sa zapojilo do celoslovenskej zbierky na pomoc nevidiacim. V stredu sa vás snažili osloviť kompetentní ľudia nielen v centre mesta, ale aj nákupných centrách, či v hypermarketoch. Kládli vám otázku, ktorú už dobre poznáte: ,,Neprispejete na....“  Tentokrát nešlo o žiadnu falošnú zbierku, pretože deň patril bielej pastelke. Dobrovoľníci boli vybavení zapečatenými pokladničkami, pútačom v tvare veľkej bielej pastelky, dvomi druhmi bielych pasteliek a Rozhodnutím MV SR o povolení konania verejnej zbierky. Študenti alebo pracovníci organizácie niesli v rukách malé biele ceruzky. Pri bližšom pohľade ste mohli zistiť, že sa na nich nachádzalo číslo účtu a zázračné slovíčko „ĎAKUJEME“. Za váš dobrovoľný príspevok ste boli obdarovaný touto drobnou pastelkou, ktorá vlastne nebola ani pastelkou, ale odznakom  v tvare bielej pastelky. Väčšina ľudí darovalo 1 euro. Okrem toho vám ľudia v tričkách bielej pastelky vysvetlili, na čo budú vaše dary použité. ,, Výnos verejnej zbierky je určený na poradenstvo pre tých, ktorí stratili zrak a snažia sa s touto situáciou vyrovnať. Vyzbierané peniaze sa použijú na špecializované sociálne poradenstvo a realizáciu kurzov, pomocou ktorých nevidiaci a slabozrakí ľudia získavajú zručnosti nevyhnutné pre každodenný život.“

 

Skeptizmus alebo realita?

 

Ako každé zbierky, aj táto sa nestretávala  vždy s porozumením okoloidúcich. ,,Žiaľ ja na také neprispievam, som skeptik,“ neveriacky vravel Dušan. Patrí k tým, ktorí neveria, že sa jeho peniaze dostanú skutočne k tým, čo to potrebujú. Niektorí na slovné vyzvanie nereagovali a pokračovali si svojou cestou. Nie všetci môžu prispievať na všetky zbierky, ktoré sa počas roka konajú. Každý je na tom finančne rôzne. Aj keď ide len o 1euro, netreba nikoho odcudzovať. Možno už prispel inde, alebo radšej pomôže priamo akoby mal veriť rôznym organizáciám.  Je tisíce dôvodov a názorov na tisíce zbierok. Mnoho ľudí podporilo túto zbierku Bielej pastelky vhodením mince do urny. Zakúpili si tak symbol sveta neviditeľných línií, symbol sveta nevidiacich a prejav ľudskej solidarity a dobrej vôle.



V jeden deň dve zbierky


V rovnakom čase sa konala na Námestí Osloboditeľov aj druhá zbierka. Nebola však oficiálne vyhlásená a prezentovaná médiami ako Biela pastelka. Chlapec a dievča vyberali peniaze údajne na detskú onkológiu v Michalovciach. Ponúkali pohľadnice za 1 euro, rovnako ako bola cena pasteliek. Za zbierkou stál neinvestičný fond Dobré srdce, ktoré pomáha nemocniciam na východnom Slovensku, pri modernizácii onkologických oddelení, vybavení, samostatným jednotlivcom a smutnému budovaniu hospicov. Dobrovoľníci tejto zbierky mali taktiež zapečatenú pokladnicu. Nikdy neprispievajte, ak si nie ste istý existenciou organizácie alebo vás mätú ľudia pýtajúci príspevky.

                                                                                                    Veronika Cholewová



Uverejnené: 23.09.2010 20:58:09 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.