files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Integra nezištná pomoc III.časť


Občianske združenie INTEGRA je nenápadné pre tých, ktorí ho nepotrebujú. Svojim zameraním pomáha ľuďom s duševným postihnutím. Jedným z troch článkov pomoci, je popri rehabilitačnej dielni a podporovanom bývaní, ktorú svojim klientom poskytujú, aj ambulantná starostlivosť. Ich ambulancia sa nachádza na Hollého ulici. Aj keď je zastrešená združením, nie je zameraná jednostranne, čiže len na vlastných klientov.

Počet narastá

 

„Počet psychicky chorých, hlavne v spektre depresívnom, vo všeobecnosti stúpa a nie je tomu inak ani u nás. Za posledné dva roky ich počet v tejto psychiatrickej ambulancii stúpol dvojnásobne“, hovorí nám o realite duševných chorôb MUDr. Jitka Janusová, psychiatrička starajúca sa o klientov združenia. 90 percent týchto ľudí má diagnózu schyzofrénie, najčastejšie paranoidnej alebo schyzoafektívnej.  Dá sa povedať, že ide väčšinou o osoby, ktoré sa narodili zdravé a ich diagnóza prepukla až neskôr. Spúšťačom takýchto ochorení je buď dedičnosť, otázka rodinného prostredia, nárokov, svoju rolu zohráva aj fakt akou osobnosťou je takýto človek v mladom veku, ďalej sú to rôzne úrazy mozgu a v neposlednom rade drogy. Človek s takouto predispozíciou môže už pri prvej alebo druhej cigarete marihuany spustiť celú chorobu.


 

Dôležité je zbližovať sa

 

Ak už niečo také u niekoho prepukne, nemal by sa strániť pomoci a mal by začať brať vážne upozornenia lekárov. Príznakmi začínajúcej choroby alebo zhoršenia stavu sú zmeny nálady, poruchy v správaní, poruchy vnímania, či už zrakové, čuchové, sluchové alebo poruchy spánku, podozrievavosť a rôzne iné odchýlky správania. Prechodným obdobím kedy sa môžu títo ľudia cítiť horšie, je jeseň alebo skorá jar. Dôležitý je najmä kontakt pacientov s rovnakým postihnutím, aby sa necítili, že sú v tom sami. Preto zariadenia občianskeho združenia, ako je INTEGRA, sú iba pozitívom pre ľudí s duševným ochorením, hovorí s presvedčivosťou doktorka Janusová a dodáva: „Liečba by nemala spočívať len v tom, že prídete do ambulancie, lekár vám dá lieky a idete domov. Vy by ste okolo toho mali vedieť čo je to za chorobu, čo s tým môžem robiť, ako mi môže pomôcť rodina, ako budem ďalej fungovať.“ Hlavný je fakt, že INTEGRA ponúka priestor na to, aby títo ľudia nestratili kontakt so sociálnymi návykmi ako je práca, ktorej sa vo svojich priestoroch venujú denne.

 

Pokroky v liečbe

 

S liečbou duševných chorôb sa začalo ľudstvo vážne zaoberať od polovice minulého storočia. Odvtedy sa spôsob liečby posunul a ako vraví psychologička Janusová: „Dnes je už množstvo liekov s maximálnym záberom a minimálnymi vedľajšími účinkami a tá správna dávka sa dá doslova ušiť na každého pacienta“. Je teda možné, že možno včera ste pri takom človeku stáli a ani ste o tom nevedeli. To je iba dôkaz toho, že pacienti s touto chorobou sa dajú liečiť, aj keď úplne vyliečiť nie. Záleží iba na individuálnom prístupe. Disciplína sa však podľa slov odborníkov vypláca. Prevenciou by mal byť vyvážený životný štýl, hoci veľakrát sami ani nevieme čo znamená vyvážený. V každom prípade by mal človek ku všetkému pristupovať v duchu, všetkého veľa škodí.

 

Pozn. v minulom čísle (34) opravujeme chybu v článku INTEGRA-NEZIŠTNÁ POMOC II.časť. Budova podporovaného bývania sa nenachádza na Mlynskej ulici, ale na Ul. Pri mlyne.

                            

                               Michal Demko

 



Uverejnené: 14.09.2010 11:57:52 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.