files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Hrozí záhradkárstvu zánik?

 

Okresný výbor Slovenského zväzu záhradkárov (OV SZZ) v Michalovciach úzko spolupracuje s jednotlivými základnými organizáciami (ZO). Tie sídlia v michalovskom a sobranskom okrese. Celkove ich je 29. Pôsobia v Bežovciach, Veľkých Kapušanoch, Strážskom a inde.  K 31.júlu spomínaný výbor evidoval 1 757 členov, ktorí sú združení nielen v jeho štruktúrach, ale aj v uvedených organizáciách.

 

Členovia starnú

 

Už dobrých dvadsať rokov sa vekový priemer členov neustále zvyšuje. V súčasnosti ide predovšetkým o ľudí v dôchodcovskom veku. Mladí sa záhradkárčeniu z rôznych príčin venujú stále menej a menej.  „V podstate ho pokladajú za relax, pri ktorom si oddýchnu, čo je málo. Aj preto sa stále viac prejavuje absencia špecializovaných záhradkárov. Tých bolo kedysi veľmi veľa. Jedni sa zaoberali ovocinárstvom. Ďalší zeleninárstvom a podobne,“ neradostne konštatoval tajomník  RV SZZ Jozef Bajus. Pri pokračovaní tohto trendu má vážne obavy o budúcnosť záhradkárčenia.  O to viac, že v súčasnosti sú vstupy ekonomicky veľmi nákladné. „Na mysli mám hlavne výdavky na hnojivá a postreky,“ doplnil.

 

Prezentácia na výstavách a súťažiach

 

ZO sú samostatnými právnymi subjektami. Do konca mája členovia každoročne platia členský príspevok vo výške štyri eurá.  Najpočetnejšou je organizácia Bogdanky v neďalekom Klokočove. Združuje 194 členov. Početné zastúpenie majú aj organizácie Pašeky v Sobranciach, Sihoť v Strážskom, Topole v Michalovciach-Topoľanoch, Laborec a Majetkár v Michalovciach, ale aj iné. „K najaktívnejším základným organizáciám patria organizácie v Bežovciach, Hôrka v susednej Trnave pri Laborci, Udoč  a Koľajište vo Veľkých Kapušanoch, Pašeky v Sobranciach a ďalšie,“ zdôraznil. Mnohí záhradkári predvádzajú ukážky svojej pestovateľskej šikovnosti na rozličných výstavách. Hodnotné plody si široká verejnosť môže pozrieť na ich vlastných výstavách, ale aj inde. Azda najznámejšou je výstava Plody Zemplína, ktorá je už neodmysliteľnou súčasťou Zemplínskeho jarmoku. V tomto roku si na nej Zemplínčania mohli pozrieť bonsaje.  „Inak, naši záhradkári sú veľmi kreatívni. Okrem tradičného ovocia, zeleniny a kvetov pestujú aj figy, kiwi, rôzne odrody hrozna, takisto citrusové plody,“ pochválil. V ich podaní nechýbajú ani ukážky rezov ovocných stromov. „Rezy stromov predvádzajú aj na viacerých celoslovenských súťažiach. Najväčšie úspechy dosahujú záhradkári Jurčo, Varkonda, Tocik, Horňák a Tóth. Zemplínski záhradkári nechýbajú ani na súťaži o najkrajšie jablko a hrušku v Nitre. Tam sa najviac darí Miroslavovi Benetinovi,“ poznamenal J.Bajus. Pravidelne sa zúčastňujú na jednotlivých zasadnutiach OV, čím ovplyvňujú jeho činnosť. „Na základe informácií jednotlivých organizácii každoročne oceňujeme členov, ktorí v danom roku oslavujú životné jubileá,“ prezradil.

 

Menili sídla

Okresný výbor Slovenského zväzu záhradkárov vznikol v roku 1968. Najprv sídlil v budove na  Námestí osloboditeľov. Po zmene politického systému odtiaľ na príkaz mesta (vlastníka nehnuteľnosti) odtiaľ musel odísť. V súčasnosti patria tieto priestory Dexia banke. Následne sa záhradkári presťahovali do objektu firmy Zagro na Farskej ulici. Z tohto miesta takisto odišli. „Už dvanásť rokov sídlime v budove Základnej umeleckej školy na Štefánikovej ulici. Tieto priestory patria mestu a sme s nimi spokojní,“ konštatoval tajomník.  

Zdrojom príjmu sú dotácie Republikového výboru. Tie sa používajú na úhradu poplatkov za užívanie priestorov a na rôzne služby.

Členovia okresného výboru majú stránkový deň v stredu od 14.00 hod. do 18.00 hod. „V poslednom čase nás ľudia navštevujú najmä kvôli poradenstvu. Súvisí s majetkovým vysporiadaním záhradkárskych osád. Tie postupne prechádzajú do súkromných rúk záhradkárov. Tí už následne nepokladajú za potrebné zotrvávať v základných organizáciách, a tak hospodária samostatne. Z toho dôvodu počet členov základných organizácií postupne klesá. Pre zaujímavosť, momentálne je už 15 základných organizácií pozemkovo vysporiadaných. Ďalších päť je v štádiu rozpracovania,“ posťažoval sa.  Každoročne od januára do apríla slúžia stránkové hodiny aj na ponúkanie osív kvetov, ovocia a zeleniny. Okresný výbor ponúka aj videokazety a DVD disky o záhradkárčení, takisto rôznu odbornú literatúru. No taktiež i literatúru Republikového výboru,  ktorú OV ponúka za 50 % zľavu. Takisto sa poskytuje poradenská činnosť zameraná na ochranu rastlín.  „Nezabúdame ani na deti. Pravidelne organizujeme výtvarné súťaže - Záhrada očami detí, Plody našich záhrad, Jablká v záhrade a iné,“ doplnil.  Celoslovenskou raritou je silvestrovská súťaž v streľbe zátok zo šampanského. Podujatie začala usporadúvať ZO Topole. Už niekoľko rokov má však širšie meradlo. Koná sa pred mestským úradom.

 

Zasadnutia orgánov

 

V júni okresný výbor po piatich rokoch usporiadal okresnú konferenciu. Účastníci si zvolili nový OV, revíznu komisia. No najpodstatnejšia zmena nastala na čele, keď sa novým predsedom stal Igor Mižák.  „Na zasadnutiach výboru sa riešia aj organizačné záležitosti. Plnia sa aj úlohy dané Republikovým výborom. Takisto rozličné problémy jednotlivých základných organizácií. Teší ma, že zasadnutia prebiehajú v priateľskej atmosfére,“ vyslovil svoj názor. Okrem toho, sa dvakrát ročne konajú členské schôdze. „Zvlášť by som chcel vyzdvihnúť vynikajúcu spoluprácu s Okresným výborom Slovenského zväzu záhradkárov v Trebišov,“ povedal na záver Jozef Bajus.

                                                                                                 (j)



Uverejnené: 11.09.2010 19:39:29 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.