files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vernisáž z plenéra pri Iňačovskej studni

 


Predseda o. z. Pozdrav, Jozef Olšavský, otvoril v pondelok 23.8.2010 v galérii Zemplínskeho osvetového strediska, výstavu výtvarných prác z tretieho ročníka plenéra „Iňačovská studňa – Studňa vo vtáčom raji – 2010“. Išlo o zviditeľnenie celého okolia pri Iňačovskej studni a tiež obce Iňačovce. Táto myšlienka sa zrodila v hlave už spomínaného predsedu o. z. Pozdrav.


Účastníci plenéru

Kvôli nepriaznivému počasiu sa plenéra zúčastnili len niektorí pozvaní výtvarníci, a to z Prešova, Sobraniec, Michaloviec a študent navštevujúci Vysokú školu v Kežmarku, ľudia zo združenia pre duševné zdravie – Integra a z občianského združenia Pozdrav. Tí prišli aj na slávnostnú vernisáž. Spýtali sme sa ich na ich dojmy z plenéru a na tvorbu: „Na plenéri som sa cítila veľmi dobre, bola príjemná spoločnosť. Do kresby som sa nezapojila, snáď inokedy. Venujem sa hre na klavír, spievaniu a recitujem básne. Vďaka tomu som si na plenéri zaspievala spolu s folklórnou skupinou z o. z. Pozdravanka“, povedala p. Ľudka, členka o.z. Pozdrav. Ďalšia členka tohto združenia p. Iveta s úsmevom dodala „z plenéra som mala veľmi príjemné pocity. Namaľovala som strom, lavičky pri odpočívadle a studňu. Hlavne sme si tam všetci oddýchli od každodenného stresu.“ Výtvarníci maľovali prírodu, zamerali sa na realistické pohľady stromov, porastov či figurálne kompozície prírody. Vernisáž sprevádzal hrou na harmoniku Mgr. Ján Varády. Zaspieval dve starodávne zemplínske vojenské piesne, za ktoré pred nedávnom získal na nemenovanej súťaži ocenenie od známeho národopisca Jána Lazoríka.  



Iňačovská studňa

Výtvarný plenér pri Iňačovskej studni sa stal už tradíciou. Prvý ročník sa konal pri príležitosti zrekonštruovania tejto studni, ktorá slúžila na napájanie dobytka dlhé roky. Vznikla v roku 1946. „Projekt k rekonštrukcii som spravil v roku 2008. Oslovil som jedného sochára, ktorý urobil závesné kamene a niektoré časti na studni. Taktiež sa zhotovilo odpočívadlo v jej blízkosti ako ohnisko, stôl, lavičky“, skonštatoval Olšavský a dodal: „Výtvarný plenér slúži na zviditeľnenie témy studne. Z dotrajších plenérov sa plánuje zrealizovať výstava po celom Slovensku pod názvom „Vysaď lužný les“, kde by sa prezentovala myšlienka výsadby lesov, viditeľných z leteckého pohľadu ako určité výtvarné obrazce s nejakým posolstvo“. Práve na tejto vernisáži predstavil spolu so svojimi návrhmi aj návrhy myšlienky výsadby Lužných lesov od výtvarníčky, Mgr. Jarmily Džuppovej.

 

Martina Králiková



Uverejnené: 01.09.2010 20:57:43 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.