files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Bonsaje prilákali kopu ľudí

 

 

Príjemným spestrením Zemplínskeho jarmoku v Michalovciach sa stalo aj vystavovanie bonsajov. Dvere MsKS sa pre návštevníkov otvorili v piatok o 10-tej hodine. Aj počas víkendu si mohli ľudia pozrieť typické japonské stromčeky.

 

 

 

Živé umenie

 

Veľký nápis ,,Výstava bonsajov“ pred mestským kultúrnym strediskom prilákal nielen milovníkov týchto stromčekov, ale aj bežných zvedavcov. Veď, kto by nemal rád stromy. Expozícia prebiehala vo vnútorných priestoroch budovy. Hneď pri vstupe do dverí návštevníci našli to, čo ich podnietilo vojsť. Chodba sa nezapĺňala síce rýchlo, ale ľudia prichádzali postupne. Nesmelo začali v piatok ráno a obdivovať prišli aj v posledný večer jarmoku.

 

Výrazné tvary

 

Desiatky miniatúrnych stromčekov, ale aj metrové bonsaje stáli hrdo na stoloch. Krášlili ich aj originálne kvetináče. V zástupoch i jednotlivo ste mohli vidieť až 50-ročné bonsaje. Tie už teda vôbec neboli maličké, ale presahovali výškou i vekom ostatné. ,,Staručkí deduškovia“ upútali metrovými rozmermi a maličké 30 centimetrovou výškou. Jabloň, javor, fikus, rôzne listnaté a ihličnaté stromy v miniatúrnych veľkostiach disponovali silným kmeňom a výraznou korunou. Na výstave sa ocitol výber tých najlepších, najkrajších a najzdravších bonsajov. Formované boli do rôznorodých tvarov. Naklonené kmene, nesymetrické tvary, vejárovité, stupňovité formy i podobné tým, čo poznáte z prírody. ,,Bolo príjemné poprechádzať sa medzi týmito stromčekmi,“ povedala pre vás Janka. Rovnaké pocity prežívali aj ostatní, ktorých sme v miestnosti zazreli. Deti s rodičmi, mladí aj starší, sa pomalým krokom pristavovali pri každom originálnom kúsku a čítali informácie pri ňom – názov a vek. Starostlivosť o bonsaje je veľmi náročná. Veľká úcta patrí tým, ktorí dokážu roky pestovať takéto skvosty. Väčšine ľuďom, ktorí si prvýkrát zadovážia bonsaj, vydrží po kúpe rok či dva.

 


 

V rukách laikoch zahynú

 

Bezplatnú akciu pod krídlami Slovenského zväzu záhradkárov navštívilo prekvapujúco tisíce ľudí. Pôvodné rastliny z Japonska či z prvopočiatku z dávnej Číny, môžete vidieť dnes všade na Slovensku a dokonca, aj sami pestovať. Umenie späté s láskou si vyžaduje veľkú dôslednosť pri ich šľachtení, strihaní i udržaní pri živote. Niektoré obchodné reťazce, kvetinárstva a záhradkárstva ponúkajú bonsaje, ktoré ľudia kupujú ako dekoráciu, darčeky, alebo len tak, pre vlastné potešenie. Časom im však zvädnú, uschnú, pretože nemajú vhodné podmienky, prípadne správnu starostlivosť. Každý typ sa odlišuje podmienkami preň vhodnými. Ak sa rozhodnete pre kúpu prekrásneho stromčeka, najprv si preštudujte ako naňho. V opačnom prípade sa ľahko môže stať, že vám čoskoro bonsaj zahynie.

 

Veronika Cholewová

 

 



Uverejnené: 30.08.2010 22:56:07 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.