files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

INTEGRA – NEZIŠTNÁ POMOC

 

Integra je jedným z mála občianskych združení na Slovensku venujúcich sa integrácii ľudí s duševným postihnutím do spoločnosti. V Michalovciach takáto pomoc funguje už šestnásty rok. Dalo by sa povedať, že Integra bojuje na troch frontoch. Jednou zložkou pomoci je rehabilitačné stredisko, druhá je zariadenie podporného bývania a treťou je ambulantná starostlivosť. V tomto článku sme sa venovali rehabilitačnému stredisku nachádzajúcemu sa na Školskej ulici na Stráňanoch. O fungovaní a cieľoch tohto združenia nám porozprávala jeho štatutárka Ing. Jana Hurová..

Pocit partnerského vzťahu

„Začínali sme s aktivitami skôr voľnočasovými: stretávaním sa ľudí, vyhľadávaním kultúrnych podujatí a až postupne sa vykryštalizovala sieť služieb, ktorú Intregra momentálne poskytuje“, približuje nám začiatky fungovania Ing. Hurová a dodáva: „Ľudia s duševnými chorobami veľakrát stratili spoločenskú pozíciu, ktorú mali predtým než ochoreli, stratili sociálne zručnosti, návyky, či už chodiť do práce, alebo vynechávanie v škole a práve takýmto ľuďom pomáhame začleniť sa späť do spoločnosti.“ Pomocnú ruku ponúkajú v radoch sociálnych a zdravotných služieb ľuďom na to odkázaným. V rehabilitačnom stredisku, kde sa stretávajú, majú kapacitne dvadsať miest. Spolu ich je štyridsať klientov, ktorí sa u nich striedajú. „Našou filozofiou je pracovať s klientom na báze partnerského vzťahu, len tak sa dá vytvoriť dôvera, aby sa klienti rozbehli a následne mohli osamostatňovať“, ozrejmuje hlavnú ideu združenia štatutárka Hurová.

Liečba prácou

V rámci liečby sa venujú ergoterapii. Jedná sa o procedúru liečebného telocviku. Liečba využíva pracovnú činnosť k dosiahnutiu lepšej reedukácie funkcií organizmu. Jej súčasťou sú aktivity ako práca na hrnčiarskom kruhu, modelovanie, maľovanie, práca na tkáčskom stroji, šijacom stroji a taktiež si pomocou terapie majú možnosť variť. Ďalej sú to aj aktivity tzv. sociálnej činnosti, ktorá sa zameriava na nácvik sociálnych zručností, predovšetkým na návrat komunikačných zručností, či je to telefonovanie, práca s internetom, alebo samotné uchádzanie sa o prácu. Na pracovnú činnosť dozerajú dvaja ergo terapeuti. Finančne sú zastrešení z prostriedkov odboru sociálnych vecí VÚC Košického samosprávneho kraja. Pavol Butkovský, ktorý je jedným z klientov Integry, vyzdvihuje profesionálnu stránku ľudí, ktorí sa im venujú. Z terapií má osobne najradšej maľbu. „Farby vyjadrujú môj vzťah k prírode, k Bohu, k láske. Maľovanie mi dáva zmysel života. Chodím sem ako do práce.“ Jedna z jeho malieb zdobí aj obal informačnej brožúry Integry vydanej pri príležitosti 15. výročia založenia tohto občianskeho združenia. Vytvorené diela či už z jeho, alebo rúk iných klientov putujú na rôzne druhy výstav v našom meste, ale aj mimo nášho okresu. Najbližšie si plody ich práce budeme môcť prezrieť v októbri pri príležitosti Dňa duševného zdravia v priestoroch galérie mesta. (Michal Demko)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Uverejnené: 26.08.2010 08:01:03 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.