files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

PLENÉR V IŇAČOVCIACH

 

Iňačovská studňa hostila tohto roku tretí ročník výtvarného plenéra s názvom IŇAČOVSKÁ STUDŇA – STUDŇA VO VTÁČOM RAJI. Aj keď sa všetko minulý piatok (podotýkam trinásteho) vďaka rannej prietrži mračien zdalo byť zmarené, napokon sa počasie umúdrilo a plenér sa mohol uskutočniť. Organizátorom tejto akcie bolo občianske združenie POZDRAV.

Uprostred poľa

„Hlavná myšlienka plenéra, aj keď sa to možno nezdá, je zameraná na ekológiu a prírodu ktorá tu funguje. Plenér vznikol pri rekonštrukcii iňačovskej studne, ktorá mala veľký význam v časoch, keď po okolitých pasienkoch pásli dobytok a tá slúžila na jeho napájanie. Studňu začali rekonštruovať v roku 2008. S rekonštrukciou začala obec Iňačovce. V roku 2009 ju dokončila neformálna skupina „Žurav“, čo je v miestnom nárečí názov pre pohyblivú časť váhadlovej studne tzv. váhadlo, stojace na konštrukcii nazvanej socha. Žurav je tiež miestny názov pre žeriava popolavého, najvyskytovanejšieho druhu žeriavov v tomto okolí, vysvetľuje nám otec celej myšlienky plenéra  a predseda o.z. POZDRAV, Jozef Olšavský. Studňa pri ktorej sa výtvarníci zišli, je situovaná v poli za obcou Iňačovce.

Maľovali prírodu

Tejto nielen výtvarnej akcie sa zúčastnila skupina ľudí zo združenia pre duševné zdravie s názvom INTREGRA a maliari zastupujúci prešovský región. „Projekt je ponímaný ako integračný, v ktorom sa prepájajú aktivity umelcov výtvarníkov s aktivitami ľudí s určitým zdravotným postihom“, píše sa v informačnom bloku venovanom tejto akcii. Celý plenér trval dva dni, bol sprevádzaný ľudovými piesňami speváckej skupiny POZDRAVANKA. Výstupom tohto podujatia bude výstava výtvarných diel v galérii Zemplínskeho osvetového strediska v utorok 17. augusta 2010, tak ako tomu bolo aj pominulé roky. S obrazmi zo všetkých ročníkov by sa chceli prezentovať aj na výstave v Bratislave, z ktorej peňažný výťažok by mal poputovať na výsadbu Lužných lesov vo výtvarných obrazcoch viditeľných z leteckého pohľadu.      (Michal Demko)



Uverejnené: 17.08.2010 12:05:28 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.