files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Michalovce hostia maliarske sympózium

 

Zemplínske múzeum v Michalovciach sa spolu s ďalšími dvoma kultúrnymi zariadeniami Spiša a Gemera v roku 2004 pustilo do spoločného projektu vytvárajúceho novú reprezentatívnu formu spolupráce krajín Európskej únie na poli výtvarného umenia. Spolu teda s Baníckym múzeom v Rožňave a Galériou umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi organizujú stretnutia profesionálnych umelcov, prevažne maliarov, ktorým  umožňujú rozvíjať sa ďalej umelecky bez tematického či žánrového obmedzenia.

Každoročné stretnutie

 

Maliarske stretnutia sa konajú každý rok na mieste jednej z troch spomínaných organizácií, resp. v jeho širšom okolí, v ktorom sa snažia zachytiť prírodu či kultúrne tradície jednotlivých regiónov. Tohto roku sa podujatie bude konať počas posledného augustového týždňa od 23.8. do 29.8. Doposiaľ sa na šiestich sympoziálnych stretnutiach zúčastnilo vyše päťdesiat umelcov z Maďarska, Ukrajiny, Čiech, Poľska, Írska, Rumunska, Izraela a samozrejme, Slovenska. Okrem súčasných maliarov sa na tomto, inak povedanom „plenéri“, predstavili tak isto aj sochári. Ich diela obohacujú zbierky týchto inštitúcií, ktoré sú prezentované na výstavách konaných po každom takomto sympóziu. Zemplínske múzeum hostí túto akciu už tretíkrát, a aj keď zháňanie prostriedkov na takúto akciu je asi problém najväčší, múzeum nemá obavy, že sa plenér neuskutoční. Ako vraví historička umenia michalovského múzea Dana Barnová: „Ak sa dokázal uskutočniť tento plenér minulý rok na Spiši, v čase najväčšieho dopadu hospodárskej krízy, tak by sme boli neradi, ak by sa to malo skončiť tu. Urobíme všetko pre to, aby to tak  nebolo“.

 

Profesionáli

 

Výber umelcov je zameraný na profesionálnych  maliarov alebo sochárov s už dostatočným portfóliom diel a výstav či vo vlastnej krajine, alebo aj v zahraničí. „Snahou  organizátorov je podnietiť záujem súčasných výtvarných umelcov o umelecké stvárnenie prírodných krás hosťujúceho prostredia, vyjadriť vzťah k prírodným hodnotám, ktoré si zasluhujú obdiv i zodpovedajúcu ochranu“, píše sa v zámeroch a cieľoch celej akcie, vypracovaných múzeom. Tento rok sa u nás predstaví  sedem maliarov a jeden sochár, z Poľska, Ukrajiny a Slovenska. Výstava ich prác je naplánovaná v poslednom kvartáli tohto roka a sa uskutoční v priestoroch Zemplínskeho múzea v Michalovciach.

 

 

                              Michal Demko



Uverejnené: 11.08.2010 14:14:46 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.