files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Svojina na festivale v Nemecku

Začiatkom júla sa folklórny súbor Svojina zúčastnil na festivale v Nemecku, kde jeho členovia reprezentovali náš región Zemplína. Priniesli si odtiaľ veľa spomienok a zážitkov.

 
V Nemecku sa FS Svojina zúčastnil na folklórnom festivale v prístavnom mestečku Ribnitz-Damgarten. Samotný festival trval od 7.júla do 11.júla 2010. Zúčastnilo sa ho aj šesť súborov z rôznych krajín, ako napríklad  Bielorusko, Maďarsko, Slovinsko, Nemecko, Južná Kórea. Ako nám prezradila členka Svojiny Ľudmila Bertičová: „Vystúpenie sme mali kazdý deň jedno. Bolo to, ale náročné vzhľadom na veľké horúčavy. My sme našťastie nemali žiadne zdravotné problémy, ale Maďari alebo Bielorusi museli podstúpiť i lekárske vyčetrenia v miestnej nemocnici. Predsa oba súbory majú temperamentý folklór a tie horčavy robili svoje.“ Aj napriek spomínaným horúčavam však majú veľa krásnych spomienok a zážitkov. Hneď prvý deň vyskúšali aj Baltické more, ktoré bolo síce  chladné, ale príjemne osviežilo.

Spoločná párty

„Mali sme aj spoločnú párty, kde sme sa učili tance všetkých súborov, ktoré tam boli a vymieňali sme si drobné darčeky. My sme učili ostatných karičku, lyžicový tanec – „loškar“ a samozrejme sme nemohli vynechať čardáš,“pokračovala v rozprávaní Ľudmila Beričová. Bývali asi 15 km od Ribnitz-Damgarten v maličkom zámočku. Ako sme sa dozvedel, bolo to veľmi pekné ubytovanie. V spodnej časti bola spoločenká miestnosť, kde  mali raňajkym, doobeda tréning, alebo večerami posedenie. Izby na poschodí boli veľmi útlné. „Musím povedať, že zatiaľ to bolo najlepšie ubytovanie, aké sme doposiaľ mali.. Už len to zohralo veľa, že sme boli všetci spolu a nie po rodinách,“ prezradila.

Východná 2010

„Pre mňa osobne a určite aj ostatných najväčšie vystúpenie bolo vo Východnej, kde na vás pozerajú asi všetci folkóristi Slovenka. Aj keď sme tancovali len 3 minúty, ale ten pocit, že sme tam, pred takým veľký publikom a všetci nám tieskajú, to je nezabudnutelný pocit.“ Na konci programu zaspievali pieseň Na Královej holi. „Všetci  sa postavili a spievali s nami, celé publikum. Ja som vo Východnej vystupovala už veľakrát, ale nepamätám si také chvenie a nadšenie, ako tento či minulý rok,“ ukončila svoje rozprávanie členka folklórneho súboru Svojina, Ľudmila Bertičová.  (vk)

    (Foto k článku: Stanislav Kasinec )



Uverejnené: 27.07.2010 09:47:04 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.