files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Množstvo aktivít pre mentálne postihnutých

Združenie na pomoc mentálne postihnutým ľuďom (ZPMP) je občianskym združením (OZ). Vzniklo pred dvadsiatimi rokmi a sídli na Ulici Andreja Kmeťa (pri Kláštore redemptoristov, ktorým jeho sídlo zároveň aj patrí). Jeho členmi sú ľudia s rôznymi druhmi postihnutia a ich rodičia. Rozvíja služby, ktoré rýchlejšie a kvalitnejšie riešia problémy uvedených skupín obyvateľstva.

Pestré aktivity

„Naše združenie má vlastné strediská sociálnych služieb. Ide o chránenú dielňu, rehabilitačné stredisko a prepravnú službu,“ v krátkosti predstavila OZ jeho predsedníčka Emília Kužmová. Konštatovala, že ZPMP má v súčasnosti 98 členov v rôznom veku z Michalovského a Sobranského okresu. Väčšina, (asi 60 %), trpí rôznymi druhmi zdravotného postihnutia. Zvyšok tvoria rodičia týchto ľudí. Združenie má aj jedného kolektívneho člena - OZ Pomocná ruka deťom. Združuje rodiny s ťažko zdravotne postihnutými deťmi.

Zdraviu prospešná rehabilitácia

Rehabilitačné stredisko je v prevádzke počas pracovných dní. Využívajú ho klienti s rôznymi poruchami pohybového aparátu, ale aj inými zdravotnými ťažkosťami. „Trávia v ňom dopoludňajší čas, zhruba štyri hodiny,“ objasnila. Dve rehabilitačné pracovníčky im poskytujú kondičnú zdravotnú terapiu a rehabilitáciu. „Tieto procedúry pozostávajú z klasických masáží, elektroliečby, vodoliečby, liečby parafínom a podobne,“ priblížila. Klienti uhrádzajú jednotlivé procedúry v zmysle zákona o sociálnej pomoci. Jedna osoba platí denne za takéto služby 0,35 €.

Zmenený zákon

Členovia združenia majú nárok na rehabilitáciu už na základe nových nariadení. „Od začiatku tohto roka sa ich odkázanie na sociálne služby posudzuje podľa nových kritérií. V spomínanom období bol každý náš klient opätovne posúdený. Na základe zistených skutočností kompetentní pracovníci určili stupeň jeho odkázania. Bolo to však ekonomicky náročné, pretože 90 % finančných nákladov súvisiacich s týmito administratívnymi úkonmi znášali klienti. V rámci toho sú im určené liečebné procedúry a zároveň im bol stanovený termín ďalšieho posudzovania,“ poznamenala E. Kužmová.
Od miery zdravotného postihnutia závisí aj dĺžka poskytovania spomínaných rehabilitačných procedúr. U niektorých klientov sú prevádzané  jeden, až dva roky.

Chránená dielňa

Ďalšou zložkou poskytovaných sociálnych služieb je pracovná terapia. Podľa stupňa zdravotného postihnutia sú klienti zaradení na tú-ktorú pracovnú pozíciu. Iné povinnosti majú mentálne a sluchovo postihnutí ľudia. Odlišné aktivity vyvíjajú klienti s ľahšími formami postihnutia. „Naši členovia upravujú trávnaté priestranstvo. Pracujú v skleníku a záhrade. Perú a žehlia. Upratujú jedáleň, pripravujú desiatové jedlá,“ predstavila činnosť predsedníčka ZPMP.

Ďalšia skupina (s menším postihnutím) sa realizuje v chránenej dielni. Robí jednoducho montážne práce súvisiace s káblovými zväzkami do automobilov. Tieto aktivity združenie vyvíja v spolupráci s firmou Yazaki. „V dielni pracujú ľudia, ktorí absolvovali odborné školenie v Yazaki. Táto firma súčasne určuje jednotlivé pracovné postupy, ktoré musia zvládnuť. Robia aj v dvojzmenných prevádzkach,“ vyjadrila sa.   
Dodávku pracovného materiálu si združenie zabezpečuje vo vlastnej réžii. Hotové produkty dodáva do skladu uvedenej spoločnosti. „Zmluvu o spolupráci obnovujeme každý rok,“ doplnila. Vzájomné kontakty trvajú už štrnásť rokov, teda prebiehali ešte za čias, keď firma pôsobila pod názvami Siemens Automotive či Siemens Yazaki.

Prepravná služba

V rámci sociálnych služieb ZPMP poskytuje aj prepravnú službu, ktorá funguje už od roku 2001. „Je veľmi užitočná, ale aj dosť nákladná. Auto je v permanencii prakticky osem hodín denne. Pritom nemáme žiadne úľavy na poplatkoch za pohonné hmoty, údržbu a povinné zmluvné poistenie,“ posťažovala sa.
Vozidlo môže najviac prepraviť štyri osoby. „Tie využívajú našu pomoc pri preprave k lekárovi, na vybavovanie rôznych administratívnych záležitostí a podobne,“ vysvetlila.

Počnúc týmto rokom spadá prepravná služba pod mesto. „Priznávam, že sme si dlhšie dohadovali formu spolupráce. Problémom bolo nájsť optimálny model financovania tejto činnosti,“ podotkla. Na tejto službe ekonomicky participujú aj priľahlé obce - Zalužice a Pozdišovce. Napokon sa jednotlivé strany dohodli na tom, že 60 % celkových nákladov platí združenie, zvyšnú časť príslušné samosprávy a klienti. Ďalšiu formu spolupráce dohodnú v októbri tohto roku.
 
Hodnotné akcie

Počas kalendárneho roka Združenie na pomoc mentálne postihnutým ľuďom organizuje zaujímavé podujatia. Nedávno sa členovia vrátili z rehabilitačného pobytu v Bardejovských kúpeľoch, v ktorých boli už po tretíkrát. „Týždenný pobyt absolvovalo štrnásť rodín. Súčasťou pestrého programu boli liečebné procedúry, ktoré absolvovali všetci klienti,“ povedala. Nechýbali prednášky so zameraním na zdravotníctvo a diskrimináciu občanov s ťažkým zdravotným postihnutím. „Navštívili sme prekrásne námestie v Bardejove. Zavítali sme aj do Šarišského múzea,“ konštatovala.

Už onedlho klienti navštívia Zoologickú záhradu v Košiciach-Kavečanoch. Od polovice augusta do polovice septembra bude prebiehať projekt pod názvom Liečivé masáže. Už tradične koncom roka by členovia OZ mali vystupovať v mikulášskom programe v mestskom kultúrnom stredisku. „Ročný program podujatí zostavujú riadiace zložky nášho združenia,“ doplnila.

Viac zdrojové financovanie

ZPMP riadi výkonný výbor. Štatutárnym zástupcom je predseda výkonného výboru. Kontrolnú činnosť vykonáva revízna komisia. „Máme viac zdrojov príjmu. Sú to v prvom rade naše vlastné pracovné aktivity. Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny nám prispieva na chránenú dielňu. Prostriedky získavame aj od ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, z Vyššieho územného celku Košice. Zdroje máme aj vďaka finančným a nefinančným darom od sponzorov,“ zoširoka rozprávala a pokračovala: Verím, že budeme mať dostatok nápadov na to, aby sme svojim klientom spestrili pobyt v našom zariadení. Dúfam, že budeme bez problémov spolupracovať s mimovládnymi organizáciami, štátnou správou a samosprávou.“
                               

                                            (janč)



Uverejnené: 14.07.2010 14:11:06 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.