files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

V Hatalove spomínajú na staré dobré časy ...

Hatalovčania už len s nostalgiou spomínajú na záver 90.-tych rokov, keď bolo A-mužstvo plnohodnotným účastníkom IV. ligy Juh. Chvíľu si zahralo aj v piatoligovej súťaži. V posledných rokoch bojuje o majstrovské body v I. triede ObFZ Michalovce.

Úspešné časy

„V štvrtoligových časoch som hrával za susedné Žbince, no na zápasy Hatalova som však pravidelne chodieval. Vtedajšie mužstvo malo veľké opory - Leška a Kriša, ktorí získali futbalové skúsenosti aj v Michalovciach,“ zaspomínal si na úspešnú éru Ján Vlk, súčasný prezident Obecného futbalového klubu v Hatalove.
Vo vtedajšom tíme bol aj Ján Polák. Ten herne ťažil z michalovského mládežníckeho obdobia. Vcelku odvádzal vynikajúce služby aj Ján Drotár, bývalý dlhoročný hráč štvrtoligových Zalužíc. „Išlo o najúspešnejšie účinkovanie Hatalova v histórii tunajšieho futbalu,“ zdôraznil. Uvedení hráči však postupne opustili kolektív, no a ich nástupcovia ich nedokázali adekvátne nahradiť.
 
Príde sponzor?

„Hatalov síce hráva len na oblastnej úrovni, časom sa to však môže zmeniť. V podstate stačí, aby do klubu prišiel silnejší sponzor,“ zamyslel sa nad budúcnosťou. V tejto súvislosti J. Vlk narážal na záujem podnikateľa, ktorý pred niekoľkými rokmi v katastri Hatalova plánoval postaviť letisko. Malo slúžiť firme Michatek etablovanej v michalovskom priemyselnom parku. „Plány však zmarila ekonomická a hospodárska kríza. Uvidíme, či sa zrealizujú po zlepšení situácie,“ poznamenal.

Získali osobnosť

Poďme však do nedávno skončenej sezóny. Hatalov patril k priemerným účastníkom najvyššej oblastnej súťaže. Obsadil 7. miesto s 32 bodmi. „S dosiahnutými výsledkami som spokojný. Keby sme mali v kádri dvoch až troch skúsených futbalistov, hrali by sme o postup,“ konštatoval.

Na nákup hotových posíl však hatalovským činovníkom chýbali financie. Na druhej strane, pred časom získali do svojich radov veľmi skúseného hráča Petra Vasiľa, ktorý dodnes býva v rodnom Hatalove. Tento bývalý dlhoročný futbalista Veľkých Kapušian, ktorý pôsobil aj vo Vranove n/T., v Michalovciach a Slivníku sa stal hrajúcim trénerom mužstva.
„Do veľkej miery sa zaslúžil o to, že náš tím nebol vážnejšie zainteresovaný do boja o záchranu. Na výkony svojich zverencov mal veľký vplyv. Bol na nich prísny a svojím veľmi zodpovedným prístupom k trénovaniu zároveň stmelil kolektív,“ chválil športového veterána.

Vonku to bolo slabšie

Napriek spomínaným pozitívam sa Hatalov trápil na ihriskách súperov. Skoro vždy sa odtiaľ vracal naprázdno. „Prakticky všade sme preferovali otvorenú hru. Nikdy sme sa nezameriavali len na veľmi pozorné bránenie. Súčasne sme ale doplatili na vychýlenú streleckú mušku, ktorú máme doma na podstatne vyššej úrovni,“ analyzoval príčiny prehier. Tie boli aj vysoké, na niektorých ihriskách OFK inkasoval aj päť gólov.

Perspektívny dorast

Zárukou úspešnej budúcnosti je dorastenecké družstvo. V II. triede obsadilo skvelú 2. priečku, keď skončilo hneď za Porubou pod Vihorlatom. V jeho radoch pôsobili aj hráči pravidelne nastupujúci za dospelých - Eštok a Šaranič. „Ich skúsenosti a sebavedomie tomuto mančaftu dosť pomohli,“ doplnil.
„Najviac nás teší, že dorast sa už stal pravidelnou hráčskou zásobárňou pre celok dospelých. Vlastne každý rok dvaja až traja futbalisti plynulo prechádzajú do áčka,“ pochválil sa prezident klubu. Zdôraznil, že ak pri dospelých končia s aktívnou činnosťou futbalisti či už pre zranenia alebo vek, nie je problém ich nahradiť. „Ak by sme si systematicky nevychovávali mládež, o pár rokov by v A-mužstve nemal  kto hrať,“ povedal.

Za istých okolností sa hatalovskí dorastenci môžu dostať ešte aj do I. triedy. Z tej totiž zostúpilo viac tímov, než sa pôvodne predpokladalo. Konečné rozhodnutie padne v najbližších dňoch. 

Triumf žiakov 

Pekný triumf dosiahli žiaci. „Postúpili z tretej, do druhej triedy,“ zvýraznil. Ich trénerom je ešte stále aktívny hráč Miroslav Kurták. Chlapcov vie perfektne motivovať a tí sa mu za to odmenili obsadením najvyššej pozície. Tento kolektív však aj v minulosti viedli ostrieľaní futbalisti. Či už Jaroslav Tomko alebo Peter Vasiľ. Obaja odviedli pri mládežníkoch kus poctivej práce. „Vo vyššej súťaží naši žiaci získajú cenné herné skúsenosti. Predsa len, v tretej triede mali len siedmich súperov, čo bolo málo. V „dvojke“ ich bude dvanásť, čo im len a len prospeje,“ uviedol J. Vlk.
 

Nemali finančné problémy

Obecný futbalový klub Hatalov nemá ekonomické ťažkosti. Rozpočet do veľkej miery napĺňa obecný úrad. Pomocnú ruku však stabilne podávajú aj miestni súkromní podnikatelia a rôzne spoločnosti.
„Ak aj niekto z podnikateľov nemohol z objektívnych príčin pomôcť, vedeli sme získať prostriedky aj z iných zdrojov,“ zakončil rozprávanie najvyšší funkcionár hatalovského klubu.
                                          
                                       (janč)



Uverejnené: 13.07.2010 16:34:20 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.