files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

„Bebe“ je rada za michalovské časy, najradšej spomína na prvý titul

Prvý majstrovský titul je vždy najkrajší. Iuventa Michalovce sa síce stala v máji rekordérom v počte slovenských titulov, keď ich na svojom konte má už desať, no pamätníci radi spomínajú hlavne na prvý titul, ktorý bol asi najneočakávanejší. V sezóne 2002/2003 išli Michalovčanky ako píli. Po prvýkrát sa dostali do finále a v sérii hranej na dve víťazstvá „ošalili“ favorizovanú Šaľu. Tú najskôr doma zdolali 31:24 a potom aj pri Váhu 26:24 po predĺžení.

Zverenky vtedajšieho trénera Michala Lukačína išli do finálovej série s cieľom, čo najviac potrápiť favorita. Nakoniec to vypálilo na majstrovský titul. „Pre všetky z nás to bolo prekvapenie. Práve tým sme odštartovali michalovské úspechy. Hrali sme pravidelne európske poháre, dokonca aj kvalifikáciu Ligy majstrov, ktorá nám s Volgogradom ušla iba o jeden gól. Družstvo bolo fakt výborné. Sú to roky, na ktoré spomínam veľmi rada,“ skonštatovala vtedajšia tahúňka tímu Alžbeta Tóthová, ktorá sa nezmazateľne zapísala do histórie michalovskej ženskej hádzanej.

Mrzí ju akurát koniec

Excelentná kanonierka prišla do Michaloviec v roku 1998, teda pred devätnástimi rokmi. Za skoro jedenásťročné pôsobenie na Zemplíne sa stala miláčikom publika, ktoré zakaždým tešila svojim gólovým nástrelom. „Michalovské časy boli ako hovorím, parádne. Trošku ma však sklamal koniec v tíme,“ zdôrazňuje 39-ročná strelkyňa, ktorá pri Laborci skončila po neúspešnej finálovej sérii s ŠKP Bratislava v sezóne 2008/2009. „Doteraz som o tom nehovorila. Koniec v Michalovciach bol pre mňa sklamaním. Klubu som dala veľa. V tých časoch som bola vyhlásená za najlepšiu hádzanárku Slovenska. Klub som reprezentovala aj v reprezentácii, v ktorej som patrila taktiež k ťahúňkam. Čo ma zamzrelo najviac, pri mojom odchode mi nikto nepovedal ani len ďakujem. Teraz ma to už nemrzí, ale vtedy to tak nebolo,“ konštatuje hráčka, ktorá okrem Michaloviec hrávala aj v Bánovciach nad Bebravou, Šali, Porube, Zlíne či rakúskom Hypo Niederrostereich. Vzápätí dodáva. „Na michalovské časy ale spomínam najradšej z celej svojej kariéry.“

Pomáhať a vychovávať

V histórii jedna z najlepších interligových kanonierok momentálne hráva v tíme nováčika MOL ligy HK Hodonín. Tomu v lanskej sezóne pomohla k víťazstvu v prvej českej lige a jej úlohou je mu pomáhať aj v spoločnej česko-slovenskej súťaži. Práve Hodonín bol súperom Iuventy Michalovce v prvom kole. Obhajca prvenstva nenechal nič na pochybách a nováčika zdolal hladko 40:19. „Vedeli sme, čo nás čaká. Sme nováčikom súťaže a chýbajú nám skúsenosti. Odohrať prvé kolo a hneď v Michalovciach, je veľmi ťažké. Iuventa totiž dosť dlho víťazí. Na jednej strane sme nečakali až taký veľký výprask. Chceli sme uhrať miernejší výsledok. Bohužiaľ, nezvládli sme viacero vecí, ktoré sme chceli zahrať. Takáto vysoká prehra je pre nás fackou. Určite sa ale nezlomíme. Vieme, v čom máme zabrať a ja verím, že každým zápasom to bude lepšie,“ podotýka Alžbeta Tóthová. Jej úlohy sú u nováčika súťaže jasné. „Mám pomáhať mladým dievčatám a dirigovať ich na palubovke. Je potrebné, aby mali každým zápasom väčšie sebavedomie. V tíme máme šikovné hráčky, treba však, aby nabrali skúsenosti,“ pokračuje hráčka, ktorá v budúcom roku oslávi jubilejné štyridsiate narodeniny.

Milé spomienky na starú halu

Aj keď ako hovorí, najlepšie roky zažila v Michalovciach, v modernej Chemkostav aréne hrala okrem zápasov reprezentácie, vždy iba ako súper. Najslávnejšie roky ešte pamätala stará „Zekoňácka“ hala. „Aj stará hala mala svoje čaro. Bol tam priamy kontakt s divákom, čo som veľmi kvitovala. Podľa mňa vtedy ten divák žil s družstvom viac ako teraz. Hala bola malá, útulná a diváci sa v nej takisto cítili výborne. Nehovorím, že ani terajšia hala nie je dobrá, ale mne ostáva v spomienkach hlavne stará, kde sme získali tri tituly a v európskych pohároch trápili viacerých európskych velikánov,“ podotýka Alžbeta „Bebe“ Tóthová. „Keď som sem teraz prichádzala, spomienky na všetko dobré sa vrátili. Bola som tu dosť dlho a zažila chvíle, na ktoré spomínam rada. Teda až na ten koniec...,“ dodáva na záver jedna z najskúsenejších hráčok MOL ligy.

Peter Brendza



Uverejnené: 03.09.2017 13:40:30 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.