files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Radoslav Kozlov: V kádri chceme čo najviac Sloveniek

V michalovskej Iuvente nastali pred sezónou zmeny jednak v kádri, ako aj vo vedení klubu. Po šiestich rokoch na poste športového riaditeľa skončil Jaroslav Čúrny, ktorého nahradil bývalý vynikajúci hádzanár Radoslav Kozlov. O jeho plánoch, ale aj ambíciách tímu či zložení kádra, sme sa s novým športovým riaditeľom pred začiatkom sezóny na chvíľu porozprávali.

Michalovská Iuventa patrí na Slovensku k najúspešnejším športovým klubom a najužšie vedenie chce, aby aj riadiace pozície obsadzovali takí ľudia. Ako ste teda zareagovali na ponuku klubu obsadiť post športového riaditeľa?
„V prvom rade ma to veľmi milo prekvapilo. Každopádne je to pre mňa osobne obrovská výzva, keďže Jaro Čúrny, môj predchodca, povyhrával na Slovensku všetko, čo sa dalo. Hlavným dôvodom, prečo som sa rozhodol prijať ponuku bola zmena filozofie klubu. Láka ma totiž pracovať s mladými dievčatami z Michaloviec, či zo Slovenska. Láka ma predstava, že hrať bude čo najviac domácich dievčat, ktoré by neskôr mohli pôsobiť v top európskych kluboch, prípadne by si zahrali Final four a takto urobili dobrú reklamu Iuvente. Aj to bol dôvod, že som ponuku klubu prijal.“

Určite ste sledovali výsledky klubu. Čo hovoríte na dominanciu Iuventy z posledných štyroch rokov, keď na Slovensku a Čechách vyhrala všetko, čo sa len dalo?
„Samozrejme, že som výsledky dievčat sledoval. Ako hovoríte, v Čechách a na Slovensku vyhrali všetko, čo sa len dalo. Teraz sa zmenila filozofia klubu. Tou je, aby v prvom družstve pôsobilo čo najviac odchovankýň. Veľmi nám záleži na našich fanúšikoch, keďže to robíme hlavne pre nich. Chceme, aby hádzaná pre nich nebola iba športovým, ale aj kultúrnym zážitkom. Chceme teda, aby sa ľudia hádzanou bavili. Chceme, aby si náš fanúšik povedal waw chcem ísť na hádzanu, je tam super atmosféra a skvelé hráčky!!! To je takisto dôležitým cieľom do najbližšej budúcnosti.“

V sobotu vstúpite do novej sezóny. Aké sú ciele prvého tímu v nadnárodnej MOL lige?
„Hlavnými cieľmi je zisk majstrovského titulu a Slovenského pohára. Čo sa týka ligovej súťaže, ja osobne si myslím, že naše baby majú na to, aby skončili najvyššie.  Spokojní však budeme ak skončíme do šiesteho miesta."

Z kádra odišlo osem hráčok, rovnaký počet ich prišiel. Čo hovoríte na jeho zloženie a môžeme ešte očakávať nejaké zmeny?
„Odišli zahraničné hráčky, čo korešponduje s novou filozofiou klubu, ktorú chceme raziť v najbližších mesiacoch či rokoch. Ide o to, aby sme v kádri mali čo najviac vlastných dievčat, či Sloveniek. Samozrejme, v kádri je potrebná aj zahraničná hráčka, od ktorej by sa mohli domáce učiť, no našou filozofiou je to, aby sa na palubovke čo najviac objavovali naše dievčatá.“

Čo sa týka legionárok, do tímu prišli na posty brankárky a na pravú stranu. Dá sa očakávať, že aj v budúcnosti by mali zahraničné hráčky prichádzať na posty, ktoré nedokážete zaplniť Slovenkami, či domácimi dievčatami?
„Veľmi zaujímavá otázka. Cieľom je primárne dávať šancu našim hráčkam. Z toho, čo sme zatiaľ zistili je jasné, že ešte tomu nie sú ochotné uveriť. My musíme urobiť všetko preto, aby tomu tak bolo. Verím v to, že nasledujúca sezóna ukáže, že to čo hovoríme, aj robíme. Dúfam, že budeme vychovávať hráčky do prvého tímu a pomôžeme tým aj reprezentácii. Cieľom teda nie je iba vyhrávať súťaže, ale boli by sme radi, keby sme mali čo najviac reprezentantiek. Chceme vychovať také hráčky, ktoré budú atraktívne pre zahraničné top kluby, prípadne budú hráčkami, ktoré sa veľkou mierou pričinia o vzostup ženskej hádzanej na Slovensku."

Momentálne je ťažké doviesť do Michaloviec Slovenky s potenciálom byť top vo svete ženskej hádzanej. Vieme, že ste na svojej pozícii iba krátko, no skúste konkretizovať dôvody, s akými sa stretávate pri odmietaní?
„Zisťujeme, že to nie je jednoduché. Dôvody... Skôr by som sa chcel baviť na tému, že by sme mali vytvoriť také podmienky, aby sem takéto hráčky chceli chodiť. Jednoducho, vytvoriť také prostredie, aby si povedali, chcem prísť do Iuventy, lebo je to tu super. Naším cieľom je, aby pochopili, že Iuventa nemusí byť ich cieľová zástavka, ale že sa z nej môžu odraziť do top hádzanárskeho sveta. Najbližšie k tomu majú práve tu, pretože podmienky aké sú v Iuvente, nenájdete na Slovensku nikde inde.“

Aktuálne vás tlačí topánka hlavne na ľavom krídle, kde máte iba Máriu Holešovú. Obzeráte sa teda ešte po jednom ľavom krídle?
„Intenzívne na tom pracujeme. Máme rozrobených niekoľko alternatív. Mala by to byť slovenská hráčka, optimálne "iuvenťáčka". Momentálny stav je taký, že nemáme podpísané nič, takže mená ešte zverejňovať nebudeme.“

Ako chcete do hľadiska prilákať fanúšika?
„Jednak tým, že bude hrať viac Michalovčaniek a Sloveniek. A taktiež tým, že vybudujeme klubové prostredie a klubovú kultúru tak, aby ľudia z klubu, či mimo klub na Iuventu chodili s nadšením.  Napríklad, aby sa viac do diania v klube zapájali aj rodičia našich hráčok. Prajeme si vytvoriť prajnú atmosféru pre hádzanú. Chceme vychovávať hráčky, ktoré budú mať radosť z hry."

Peter Brendza



Uverejnené: 01.09.2017 08:59:42 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.