files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Z histórie michalovského futbalu: Jedenásť rokov v druhej lige

Michalovský futbal v roku 2004 získal to, o čo už viacero rokov bojoval. Dostal sa konečne do druhej najvyššej súťaže. V nej pobudli hráči MFK Zemplín jedenásť rokov, až prišla nezabudnuteľná sezóna 2014/2015, v ktorej prišiel vytúžený postup do najvyššej súťaže. Práve na prvú a poslednú sezónu v druhej lige sme sa rozhodli zamerať v článku venovanému 105. výročiu michalovského futbalu.

Postup z druhého miesta

Už na jar roku 2004 sa v centre Zemplína sformoval silný kolektív. Vtedajší prezident klubu Jaroslav Bovan dotiahol hneď niekoľkých výborných futbalistov. Išlo o navrátilcov, ktorými boli Tomovčík, Mati, Juhás a Marek Lukáč. V obrane bol pevným pilierom Gabriel Horvat. Hoci prišiel zo štvrtoligových Sobraniec, stal sa postrachom útočníkov. Na domácom ihrisku zverenci trénera Jozefa Škrlíka presvedčivo zdolávali súperov. To bol základ výborného jarného ťaženia.  Body však nosili aj z ihrísk súperov. Napriek tomu obsadili v konečnej tabuľke druhé a teda nepostupové miesto. Najvyššiu priečku obsadil susedný Vranov nad Topľou. Toto mužstvo si teda vybojovalo právo účasti v druhej najvyššej súťaži. Slovenský futbalový zväz však neakceptoval prihlášku Vranova do vyššej súťaže. Možnosť postupu tak pripadla v poradí druhým Michalovciam.

Jeseň ako z partesu

Pri Laborci vypukol veľký futbalový ošiaľ.  Jaroslav Bovan sa pustil do zháňania kvalitných posíl. Zámer mu vyšiel na sto percent.  Okrem už spomínaných futbalových osobností pribudli do kádra zvučné mená – Ľubomír Horochonič, Ján Šafranko, Peter Sukovský, Tomáš Opiela  a Roman Lazúr. V úvodnom kole síce silný kolektív prehral na pôde ešte silnejšieho Slovana Bratislava 1:2 (aj s Marekom Hamšíkom v zostave), potom však už stúpal v tabuľke len nahor. Až štyrikrát naplno zabodoval na ihriskách súperov. Pamätný zápas odohral hneď v úvodnom domácom stretnutí. Pred troma tisíckami divákov zvíťazil po góle kanoniera Miroslava Tótha nad Nitrou 1:0. Doma však Michalovce porazili aj ďalších silných súperov. Po jesennej časti bol nováčik na druhom mieste, hneď za Nitrou, ktorú rovnako ako teraz viedol Ivan Galád.

Žili z toho, čo získali na jeseň

Cez zimu však už klub sužovali finančné ťažkosti. Odišlo niekoľko opôr a hráčom permanentne meškali výplaty. V odvetnej časti už kolektív do veľkej miery žil z toho, čo nazbieral na jeseň. Napokon v tabuľke obsadil vynikajúce štvrté miesto, no pred celkami za sebou mal už len minimálny bodový náskok. Ak by sa hralo, povedzme o dve až tri kolá dlhšie, Michalovce by zrejme klesli do stredu tabuľky. To sú však len úvahy. Futbalová história si už bude navždy pamätať,  že Michalovce skončili ako nováčik štvrté. Spolu so súťažným ročníkom 2010/2011 (vtedy tiež boli štvrté) dosiahli najlepšie umiestnenie od návratu do súťaže v roku 2004.


František Šturma prišiel k mladému kolektívu. O postupe do najvyššej súťaže sa zo začiatku nehovorilo (na snímke s asistentom Adriánom Devečkom)

Mala to byť obyčajná sezóna...

V druhej lige pobudli Michalovčania dokopy jedenásť rokov. Za ten čas sa zmenilo v klube všetko. Štadión nabral nový šat, pribudlo umelé osvetlenie, výrazne sa zlepšila práca s mládežou. Všetky tieto atribúty smerovali k jednému, postupu do najvyššej súťaže. Ten sa ale nedarilo realizovať viacero rokov. Až prišla sezóna 2014/2015. Na jej začiatku to ale na postup vôbec nevyzeralo. Druhá liga sa rozdelila na východnú a západnú skupinu, čo znamenalo zníženie atraktivity zápasov. Aj preto sa vedenie klubu rozhodlo káder omladiť. Prišlo viacero talentovaných hráčov z dorastu, ktorých viedol mladý tréner, František Šturma. Nikto by pred začiatkom súťaže nepovedal, že práve táto sezóna bude Michalovčanov. Zo začiatku to mala byť iba obyčajná sezóna...

Najväčšou zbraňou v postupovej sezóne bol Samuel Garcia Bayón. Dokopy v sezóne dosiahol uctihodných osemnásť gólov

Slovo postup po prvýkrát v zime

Nebola ale iba obyčajnou, ale tou, ktorá sa zapísala zlatými písmenami do histórie michalovského futbalu. Zemplínčania od začiatku šliapali východnou skupinou ako z partesu. Na čele tabuľky si vytvorili viacbodový náskok a už v októbri, či novembri bolo jasné, že skončia v prvej šestke a na jar si zahrajú v skupine o postup. V nej figurovalo šesť najlepších tímov z oboch skupín. Po ščítaní bodov, ktoré si tímy preniesli z jednotlivých skupín (prenášali si iba body s družstvami, ktoré postúpili do najlepšej dvanástky), strácali Michalovčania na najlepší tím zo západu Skalicu štyri body (hoci po základnej časti mali na svojom konte 51 bodov, zatiaľ, čo Skalica 49). Ešte počas zimnej prestávky došlo aj k zmenám ambícii. Po prvýkrát sme počuli od trénerov, či funkcionárov slovo postup!

V nadstavbe bez prehry

Michalovčania mali teda na svojho súpera v boji o postup manko, ktoré museli počas dvanástich nadstavbových kôl dohnať. Bolo jasné, že každý zápas bude pre nich ako malé finále, navyše vedeli, že musia Záhorákov predstihnúť ešte pred posledným kolom, keďže to odohrali práve na ich pôde a bolo dôležité, aby boli ešte reálne v hre o postup. Aj preto nemohli v nadstavbe prehrať. V prvých troch kolách sa im to aj darilo, lenže vo štvrtom prišla druhá tohtosezónna domáca strata po remíze s Nitrou (1:1). Následne ale Michalovčania doslova vydolovali body z pôde rezervy MŠK Žilina (1:0), no a potom prišla nesmierna dôležitý výhra nad Skalicou (3:1), po ktorej strácali po prvej polovici nadstavby na súpera iba jediný bod. Tesne pre ôsmym kolom prišla pre oboch konkurentov v boji o postup veľmi dôležitá správa. Únia ligových klubov odobrala licenciu MFK Košice, a taksa začalo hovoriť, že z druhej najvyššej súťaže postúpia prví dvaja. Ani to však obom nestačilo a až do posledného kola bojovali o víťazstvo v prvej lige. Michalovčania Skaličanov predstihli po desiatom kole a už ich pred seba nepustili. Pred posledným kolom, v ktorom sa predstavili práve na Záhorí, mali náskok jedného bodu. Na Záhorí im teda stačilo neprehrať. Oni však išli za víťazstvom a po výhre 2:0 sa stali víťazmi druhej najvyššej súťaže. Partia mladíkov, ktorej pred začiatkom súťaže skoro nikto neveril, teda dosiahla historický úspech. To, čo sa nepodarilo generáciám okolo Ladislava Hurčíka, Karola Krála alebo Jozefa Žarnaya, podarilo sa partii okolo Dominika Kuncu, Michala Galla a ďalších. História sa už nepýta na to, že na úkor Košíc postúpila do Fortuna ligy aj druhá Skalica. Víťaz prvej ligy v sezóne 2014/2015 bol iba jeden. Michalovčania si tak historicky zahrali v najvyššej súťaži. O tom ale už nabudúce...

Peter Brendza



Uverejnené: 14.08.2017 21:58:22 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.