files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Beseda s českou spisovateľkou Terezou Boučkovou

Knižnicu Gorazda Zvonického v Michalovciach navštívila v stredu minulého týždňa česká spisovateľka Tereza Boučková. Túto výraznú osobnosť českej literatúry  prítomným čitateľom knižnice predstavila riaditeľka Českého centra v Košiciach Kateřina Novotná. Boučková počas besedy predčítavala úryvky zo svojej doteraz najznámejšej knihy „ROK KOHOUTA“.

Táto kniha je výrazne autobiografická a otvorená. Je výpoveďou matky osvojených rómskych chlapcov. Ide o veľmi problematické spolunažívanie, ktoré neskončilo najšťastnejšie. Celé podujatie sa nieslo v duchu tejto témy. Čitatelia si z tejto besedy opäť odniesli skvelé zážitky a príjemné spomienky na sympatickú, úprimnú a taktiež vtipnú spisovateľku Boučkovú.


Terézia Boučková sa venuje literárnej práci od konca osemdesiatych rokov ako prozaička. Najviac čerpá zo svojich vlastných zážitkov a životných skúsenosti, od detstva značne komplikovaných. Na všetko nazerá s nadhľadom, humorom, aj iróniu.  Po maturite nemohla študovať na vysokej škole, a to z politických dôvodov, ale  vzdelávala sa súkromne v angličtine a zúčastňovala sa prednášok tzv. „bytových univerzít“. Pri bytových inscenáciách získala hereckú skúsenosť.  Angažuje sa v ochrane životného prostredia a taktiež podporuje Hnutie DÚHA, Deti Zeme. Boučková publikovala niekoľko poviedok, ako napr. „Indiánsky běh“. Za túto poviedku obdržala v roku 1990 Cenu Jiřího Ortena. Ďalšou knihou bola „Indiánsky běh a Končiny štestí, končiny ticha“. Táto kniha bola preložená do viacerých jazykov. Napísala aj scenár k celovečernému filmu „Smradi“, ktorý bol nominovaný na Českého leva, divadelné hry „Rómeo na kolečkách a Hana a Marie“,  prózy Křepelice, Když miluje muže, Krákorám a iné.                                    (mk)



Uverejnené: 30.06.2010 14:41:28 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.