files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Z histórie michalovské futbalu - Ján Kozák trénerom Michaloviec

V michalovskom futbale v nedávnej histórii pôsobili aj známi slovenskí tréneri, ktorí boli aj sú spojení s reprezentáciou. V roku 2016 jarné záchranárske práce zvládol Stanislav Griga. Ten pred príchodom do Michaloviec viedol spoločne s Michalom Hippom slovenskú reprezentáciu. Nahradil ich Ján Kozák, ktorý zase v klubovom futbale pôsobil iba v Košiciach, Ličartovciach a v metropole Zemplína. No a na účinkovanie Jána Kozáka v Michalovciach sme sa rozhodli pozrieť s pomocou materiálov od Jána Čúrneho aj v našich návratoch k 105. výročiu michalovského futbalu.

  Ján Kozák st. v súčanosti úspešne vedie slovenskú reprezentáciu

Už vtedy bol veľkým trénerom

V septembri 2002 uprostred jesennej časti III. futbalovej ligy Východ vtedajší prezident Športového klubu Zemplín Michalovce Jaroslav Bovan oslovil tohto futbalového zanietenca a odborníka. Chcel, aby Kozák prišiel trénovať michalovský tím. V tom čase bol bez trénerského angažmánu a preto túto ponuku prijal. Už v tom období Ján Kozák nebol trénerský hocikto. Na svojom konte mal slovenský majstrovský titul s 1.FC Košice v roku 1997. Nehovoriac o tom, že s týmto celkom sa na jeseň v roku 1997 predstavil v hlavnej súťaži Ligy majstrov. Ján Kozák vystriedal skúseného kormidelníka Františka Karkóa zo Žiaru nad Hronom. Karkó bol veľký futbalový pedant a inteligentný človek. Nevynechal ani domáce majstrovské zápasy michalovských žiackych družstiev. Nerozumel si však so staršími hráčmi – Petrom Vasiľom, Rastislavom Gabákom či Ľubomírom Micákom. Hovorilo sa aj o tom, že prakticky s celým hráčskym kádrom mal až príliš kamarátsky vzťah. To sa prejavilo na zhoršených výsledkoch. ŠK Zemplín sa pohyboval iba v strede tabuľky, čo nekorešpondovalo s ambíciami vedenia.

S arbitrami chcel urobiť krátky proces

Po príchode k Laborcu Ján Kozák zaviedol v hráčskej kabíne železnú disciplínu. Keď prišiel do šatne, bol počuť aj let muchy. Herný prejav kolektívu mal stúpajúcu úroveň. Prepracoval sa až do popredia tabuľky. Treba ešte uviesť, že spolu s Jánom Kozákom prišiel do Michaloviec aj legendárny futbalový lekár Ján Michalko. Svojho času poznal aj boľačky československého reprezentačného tímu, v ktorom niekoľko rokov pôsobil. Kozák aj v Michalovciach ukázal svoj temperament. Znechucovali ho rozporuplné verdikty rozhodcov na trávnikoch súperov. Mal čo robiť, aby s arbitrami neurobil krátky proces. To bol aj hlavný dôvod jeho odchodu z Michaloviec v jari 2003.  V každom prípade sa vtedajším funkcionárom podaril husársky kúsok. Veď známy búrlivák takmer vždy trénoval iba v Košiciach. Nechal sa aj počuť, že mimo tohto mesta nikde trénovať nebude. Preto si vtedajšiu funkcionársku šikovnosť ŠK Zemplín  v každom prípade treba vážiť. Ako je známe, Ján Kozák momentálne úspešne pôsobí pri reprezentačnom tíme a môže sa pochváliť tým, že ako prvý ho doviedol na kontinentálny šampionát.

Jána Kozáka volali do Michaloviec aj súčasní funkcionári. Prišla ale reprezentačná ponuka...

Druhý príchod prekazila reprezentačná ponuka

Mimochodom, o spojitosti Jána Kozáka a Michaloviec sa hovorilo aj pred sezónou 2013/2014. MFK Zemplín bol počas predchádzajúcej sezóny nevýrazný a predstavitelia klubu chceli tím nabudiť angažovaním trénerskej osobnosti. Kozák si aj bol pozrieť posledný zápas Michalovčanov so Šamorínom (2:0) a zdalo sa, že ruka môže byť v rukáve. Následne ale dostal spomenutú reprezentačnú ponuku, ktorá sa neodmieta. Na uvoľnené miesto ale aj tak funkcionári obsadili trénerskú osobnosť. Trénerom MFK Zemplín sa stal Jozef Bubenko. O ňom, ale aj o ďalších osobnostiach na trénerskej stoličke v Michalovciach, si niečo povieme nabudúce...

Peter Brendza



Uverejnené: 30.07.2017 11:28:07 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.