files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Sladký med od pracovitých včiel

V tomto roku je vo včelínoch veľa včiel, lenže medu bude menej, ako vlani. Nie žeby sa včelám nechcelo pilne pracovať, jednoducho počasie sa s nami zahráva. Nie je veľmi ideálne na úrodu a takisto ani pre včely, aby mohli znášať do svojich úľov peľ z kvetov.


Takto sa vyjadrujú miestni včelári z okolia Michaloviec. „Počasie nie je najlepšie na to, aby bolo dostatok medu, príroda si robí svoje a včelári s tým nič neurobia. Aj my máme možnosť zabezpečiť včelám znášku, a to počtom rastlín v našich záhradkách,“ povedal včelár Michal. Veľa radosti a vzrušenia prinášajú včelárom včely vtedy, keď urobia prvý jarný očisťovací prelet. Za tichého slnečného bezvetria včely vychádzajú z úľov, aby sa zbavili nestráviteľných látok. Opeľovanie prvých jarných rastlín včelárom prináša nesmierne veľkú radosť, a to najmä vtedy,  keď včely prinesú do úľa množstvo nektáru. Vtedy to pre nich znamená, že medu bude v ich včelíne hojne. Peľ nazbieraný včelami obsahuje mnoho vitamínov, bielkovín či stopových prvkov. „Včely si dobre zapamätajú farbu, vôňu a tvar kvetov. Tieto znaky im umožnia nájsť opäť znáškové rastliny. Keď sú už včely na ceste do svojho úľa pridávajú do nektáru, ktorý vycucali z kvetov, enzýmy. Týmto sa začína jeho proces  premeny na med,“ uviedol včelár Michal. Ak počas roka nachádzajú včely množstvo nektáru a peľu vplýva to na celkový stav včelstva. Včely sa pri svojej náročnej práci rýchlo opotrebujú a ich životnosť je dosť nízka.

Med ako zdroj vitamínov pre človeka

Nevie sa presne stanoviť ako dávno pozná človek včelu a jej veľmi vzácny produkt, ktorým je med. Jedným z hlavných zdrojov medu sú nektár z kvetov a výlučky z listov či iných častí rastlín a medovica. Existuje viacero druhov medu, ako je lipový, agátový, z lúčnych kvetov, repkový, miešaný i medovicový. Všetky druhy medu majú iné sfarbenie, zloženie, chuť, konzistenciu a taktiež svoju vôňu. Medovicový med je veľmi vzácny, ľudia si ho v poslednej dobe začínajú viac všímať, majú o neho väčší záujem. Tento med je tmavší, má červenohnedé až tmavohnedá sfarbenie, niekedy so zelenkastým odtieňom. Vonia ako ihličnan, je veľmi aromatický a pikantný. Tiež je veľmi ťažký pre organizmus človeka a ťažko stráviteľný. Agátové medy sú najlepšie pre dospelých, ale i deti. Sú veľmi vzácne a o to drahšie. Majú jemnejšie zloženie, nekryštalizujú, zostávajú stále tekuté, pretože obsahuje viac ovocného cukru, než hroznového. Lipový je svetlejší a ťažko kryštalizuje. Naopak repkový má jasnejšie a tmavšie sfarbenie a neskôr kryštalizuje v celej hmote. Najčastejšie sa predávajú jarné medy a to repkový, lipový, agátový a ostatné. Ceny sa pohybujú rôzne, od 3 do 4 €, medovicové  medy sú cenovo drahšie, a to do 8 €. Ľudia by si mali kupovať med priamo od včelára, pretože v obchodoch sú medy, do ktorých sa pridáva voda, rôzne stabilizátory či emulgátory. Na východnom Slovensku sa  med predáva lacnejšie, ako na západnom Slovensku.

Med je liek

Med je  prírodné sladidlo, vynikajúcou potravinou a takisto aj liekom, ktorý pomáha pri mnohých chorobách a dodáva množstvo energie každému, dokonca aj športovcom pri ich športovom výkone. Doprajme si neobyčajný dar prírody, teda sladký med každý deň a využime ho aj v prospech zdravia našich detí!

                             Martina Králiková



Uverejnené: 30.06.2010 07:59:31 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.