files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Z histórie michalovského futbalu - výrazná trénerská osobnosť

Počas roka 2017 si michalovský futbal pripomína 105. výročie svojho vzniku. Nebude teda od veci pripomenúť si v niekoľkých článkoch jeho doterajšiu existenciu. Články od redaktora Jána Čúrneho sme prinášali aj v roku storočnice, v roku 2012 a keďže boli obľúbené, opakujeme ich znovu. V druhom sme sa rozhodli pozrieť na výraznú osobnosť michalovského futbalu, trénera Štefana Nadzama, po ktorom je pomenovaný aj memoriál hrajúci sa na michalovskom štadióne.

Televízia Mistral robila v roku 2012 cyklické príspevky o jednotlivých etapách histórie futbalu v centre Zemplína.  Do štúdia si pozývali najväčšie michalovské osobnosti tejto najrozšírenejšej kolektívnej hry. Bol ním aj skvelý hráč TJ Zemplín Vihorlat Jozef Porvaz. Okrem iného sa vo svojich spomienkach vrátil aj do sezóny 1986/87. Vtedy michalovský tím práve pod vedením Štefana Nadzama postúpil z II. Slovenskej národnej futbalovej ligy(SNFL) do I. SNFL. Išlo o najvyššiu futbalovú súťaž na Slovensku. Jozef Porvaz pomenoval najväčšie piliere dosiahnutého úspechu. Zoširoka sa vrátil aj k osobnosti už nežijúceho trénera, ktorý nás navždy opustil v júli 1995 vo veku 55 rokov. „Pred Štefanom Nadzamom mal celý hráčsky kolektív veľký rešpekt. Vytvoril si prirodzenú autoritu. Aj futbalisti s najväčším sebavedomím sklopili hlavy, keď prišiel do hráčskej kabíny. Jeho slová malo veľkú váhu. Na ihrisku sme sa do bodky držali jeho taktických pokynov. Aj preto sme si vybojovali postup do vyššej súťaže,“ uviedol súčasný riaditeľ Základnej školy na Krymskej ulici. Nezabudol dodať, že aj trénerov, ktorí po Nadzamovi v lete 1987 prišli ku kolektívu si hráči vážili, ale už tam ten veľký rešpekt nebolo cítiť. Dokonca niektoré výraznejšie hráčske individuality naplno prejavovali svoje maniere.

Na počesť významnej futbalovej osobnosti sa pravidelne usporiadaváva memoriál, na ktorom nechýba ani jeho manželka Mária

Na rodáka z Budkoviec, ktorý trénersky pôsobil aj v Hradci Králové, Prešove, Trebišove, Snine a vo Veľkých Kapušanoch, si s úctou zaspomínal aj súčasný najlepší slovenský športový komentátor Marcel Merčiak.  Tento rodák z Prešova moderoval pred piatimi rokmi slávnostný galavečer pri príležitosti storočnice organizovaného michalovského futbalu. So srdcom Zemplína si jednoznačne dával do spojitosti aj osobnosť Štefana Nadzama. „Pán Nadzam bol trénerom Prešova v rokoch 1989 až 1993. Za jeho éry si Prešovčania vybojovali vytúžený postup do federálnej ligy. Stalo sa tak na jar v roku 1990. Ani medzi československou futbalovou elitou sa nestratili. Vďaka pánovi Nadzamovi upustili od povestného defenzívneho prešovského betónu. Preferovali oku lahodiacu ofenzívnu hru, ktorá lákala divákov na tribúny,“ vyčerpávajúco uviedla chodiaca encyklopédia futbalu, ktorá v STV pôsobí od roku 1995.

Kto bol Štefan Nadzam

Štefan Nadzam (*18. január 1940, Budkovce - †26. júl 1995, Michalovce) bol česko-slovenský futbalista a futbalový tréner. Na jeho počesť sa pravidelne organizuje v Michalovciach memoriál. S futbalom začal ako žiak v Budkovciach. Nasledovalo pôsobenie v dorasteneckom družstve klubu Strojár SPŠ Zvolen, kde dostal neskôr príležitosť aj v A mužstve. Povinnú vojenskú službu absolvoval v klube Dukla Šumperk, odkiaľ prestúpil do Třinca. Na Morave vydržal sedem rokov. Po návrate domov hral za Michalovce, kde po štyroch rokoch ukončil aktívnu hráčsku činnosť. V roku 1971 začal s trénerskou kariérou v klube Spartak Vihorlat Snina. Pokračoval v Michalovciach, Veľkých Kapušanoch a ďalších šesť rokov v Michalovciach. Úspešne si počínal aj v 1. SNL v Trebišove, odkiaľ sa po ročníku 1988/89 presťahoval do Prešova. Tu zažil najkrajšie roky svojej činnosti. V Dolnom Kubíne 13. mája 1992 vyhral Slovenský pohár, keď jeho zverenci porazili Lokomotívu Košice 2:0. Po štyroch rokoch odišiel do Hradca Králové. Krátko na to však pre zdravotné problémy požiadal o uvoľnenie z pozície trénera, vedenie Hradca jeho žiadosti vyhovelo 31. októbra 1994. Na jeseň toho istého roku ho Prešovčania pozvali za poradcu, stratéga a koordinátora, lebo choroba ho v mnohých smeroch limitovala. Zomrel 26. júla 1995 na leukémiu.

Tréner mužstiev
1971 – 1973 Spartak Vihorlat Snina
1973 – 1977 Michalovce
1978 – 1981 Veľké Kapušany
1981 – 1987 Michalovce
1987 – 1989 Slavoj Trebišov
1989 – 1993 Tatran Prešov
1993 – 1994 SKP Hradec Králove



Uverejnené: 23.07.2017 21:34:56 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.