files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Trénersky búrlivák v Michalovciach. Čech Petržela v Michalovciach už túto stredu

Senzácia? Zázrak? Ilúzia? Nie! Tvrdá realita! Aj keď to znie neuveriteľne, novým trénerom prvoligových Michaloviec sa stal najlepší český tréner Vlastimil Petržela. Tréner, ktorý naposledy viedol druholigovú Viktóriu Žižkov, má za sebou angažmány aj v ďalších pražských kluboch ako Sparta, Slavia či Bohemians, ale aj v Liberci, Mladej Boleslavi, Olomouci, no najmä v ruskom veľkoklube Zenit Petrohrad. Zmluvu s MFK Zemplín podpísal minulý týždeň v stredu, znie na jeden rok s ročnou opciou a 56-ročný tréner sa k mužstvu Michaloviec pripojí v stredu. Jeho asistentmi budú Ondrej Duda a Bogdan Stefanovič, ktorí budú až do jeho neprítomnosti viesť letnú prípravu.

Neuniesol veľkú slávu

Povedzme si však, kto vlastne je Vlastimil Petržela. Mal 32 rokov a začal ako tréner Slavie Praha. Jeho drsné metódy slávili úspech, hoci titulu sa nedočkal. Trénoval v Česku, Azerbajdžane aj v Rusku. Potajme hrával v kasínach. Po zistení, že svoj problém už nezvládne, šiel Vlastimil Petržela na liečenie. Dalo by sa povedať, že bol chlap, ktorý sa dostal k veľkým peniazom, a neuniesol veľkú slávu. Mohol trénovať reprezentáciu, namiesto toho sa liečil na psychiatrii. Podľa niektorých je Vlastimil Petržela rozpoltená osobnosť, bojovník, bonviván, tvrďas, neriadená strela, samorast, namachrovaný seladón. V lete roku 2007 ho lákal aj Slovan Bratislava, on sa však chystal zdolať súpera menom hazard.

Už od malička bol iný

Už ako hráč vyčnieval. V útoku bol klasický buldog. Vpálil do súboja, vybojoval loptu a napálil ju do siete. Reprezentoval proti Kuvajtu (1:1) na majstrovstvách sveta v roku 1982. Natrhol si achilovku a ako spomína, „stal som sa invalidný dôchodca s platom 1750 korún“. „My chlapci z dediny sme chodili v šuštiakoch, štyri pruhy sme prelepili na tri, akože adidasky, ale on mal všetko originál,“ spomína jeho spoluhráč a manažér Olomouca Jiří Kubíček. Petrželu prezývali Burda. Módny časopis tohto mena bol za socializmu trhák. Rodákovi z Kralíc na Hanej šila prvá manželka podľa najnovších výstrelkov. Napriek rozpornosti naňho v dobrom spomínajú hráči aj Kubíček. „Angažoval som ho v roku 2007. Mali sme vypadnúť. Zachránil nás, mne zachránil život, zostup by som neprežil,“ hovorí Kubíček.

Nekompromisný

„Pre futbal urobil veľa, preto som mu zo srdca žičil, aby sa napriek problémom k nemu vrátil,“ hovorí bývalý Sparťan Josef Obajdin, ktorého Petržela vypiplal do ligy. „Potreboval vládnuť. Vybrať tím podľa seba, vychovať hráčov, trénovať ich. Niekedy doslova týrať. Jeho rukopis bol - agresívny futbal, brejky po krídlach,“ dodal Obajdin. Petržela mal radšej hráčov s menším talentom, ale veľkou vôľou. Tých, čo krútili nosom, bez pardónu vyhadzoval. Za štyri a pol roka poslal z tréningu domov 60 futbalistov! Lukáš Hartig, neskôr aj útočník Artmedie Petržalka, hrával najskôr piatu ligu vo Velíne. A pracoval ako montér, kým ho neobjavil Petržela. „Zatracovali ho, ja som ho bral vážne a on mi to vrátil. Potom išiel hosťovať do Sparty a smotanu zlízal niekto iný,“ spomína Petržela. „Bol na nás ako rys,“ vraví Lukáš Hartig, vtedy hráč Bohemiansu, ktorého si Petržela priviedol aj do Petrohradu. „Trénovali sme veľmi tvrdo, keď sa mu zdalo málo, aj tri razy denne. Ale svoje to prinieslo.“

V Sparte bol problémový Lumír Mistr.

Že to s hráčmi vedel, svedčí aj prípad útočníka Sparty Lumíra Mistra. „Samá diskotéka a pijatika. Spacifikoval som ho, že na alkohol zabudol. Keďže som sa k nemu zachoval férovo, rešpektoval a počúval ma. Skončil som a o dva dni volá: Tréner, ja na to kašlem, zase v tom lietam.“ Petržela neznášal u hráčov ponocovanie, flákanie sa v civile či na ihrisku. Neznášal ich pri recepcii v hoteli, v kasínach. Keby mal niekoho, čo by striehol aj na neho!?

Spomínajú a ďakujú

Hranie sa s ním viezlo ešte za pôsobenia v Česku, v menších rozmeroch. Keď sa objavili správy o jeho závislosti, boli na internete sprosté odkazy, ako: „Až sa vyliečiš, skús kokaín,“ ale aj: „Personál herne kasína v Savarine ti želá veľa šťastia. A ďakujeme.“ Zrejme mali za čo. Koľko prehral Petržela v Čechách, sa nevie, ale v Rusku, kde zarábal asi 60 miliónov ročne, nechával na VIP poschodí hotela aj polovicu z toho. Celkovo sa odhaduje, že Petržela nechal v kasínach neuveriteľných 500 miliónov korún! Bol miláčik kasína. Vklad 180¬-tisíc na stávku nebol prekvapením. Dom neprehral, ale predal, ako potvrdila jeho druhá manželka Zuzana Kratochvílová. Tá vyvrátila aj chýry o chystanej samovražde. Liečiť sa začal po porade práve so Zuzanou, keď priznal, že ďalej to už nezvládne. Dovtedy si veril, že to raz nechá.

Dr. Jekyll a Mr. Hyde

Celou trénerskou kariérou bol ako Dr. Jekyll a Mr. Hyde. Raz drsný, potom dobrý. S prílevom peňazí v Rusku sa zvýraznili temnejšie stránky jeho osobnosti. Žalúdočné problémy mal vraj zo stresu. Stres z namýšľania si, že prekonal infarkt. Kedysi miloval rýchlu jazdu, ale po sérii havárií prestal šoférovať. Depresiu si liečil tabletkami. V Olomouci mlel z posledného. Už sa dalo poznať, že je chorý a nevládze to sám prekonať. Na tlačovkách hovoril čudne, pozeral sa von oknom, mal spadnutý pravý kútik úst. Ťažko spájal myšlienky, oči mal vodnaté. Povrávalo sa, že zostavu volil podľa čísiel hráčov na dresoch. A manželka Zuzana, ktorá je astrologička a venuje sa numerológii, mu radila. Osobnosť sa strácala s dohorievaním stoviek sviečok v kabíne, kde ich pred duelom z poverčivosti zapaľoval. Na liečenie, ako odpovedal písomne pre denník Mladá fronta Dnes, nastúpil po pocite, že „už to sám nezvládnem a po porade so Zuzkou“. Počas liečenia nesmel s nikým komunikovať, iba so Zuzkou. Nesmel používať mobil, rádio, nemohol počúvať hudbu z diskmena. Nikto si netrúfal odhadnúť, či sa z toho dostane. Tvrdil, že si rieši svoj problém, nikomu neublížil. Chcel si iba dať do poriadku všetko v hlave a určiť si priority v ďalšom živote. „Vo futbale mám prioritu trénovať reprezentačné mužstvo. A to myslím smrteľne vážne,“ hovoril počas liečenia na psychiatrii pacient, ktorý bol v roku 2001 medzi kandidátmi na tento post v Čechách. O štyri roky neskôr ho prezident Ruska Vladimír Putin lámal na post trénera „zbornej komandy“. Nevyšlo to, prednosť dostal Rus Jurij Siomin a po ňom prevzal štafetu známy Holanďan Guus Hiddink.

Vrátil sa k exmanželke

Keď sa dostal z najhoršieho, vrátil sa k exmanželke Zuzane, s ktorou sa počas krízy rozviedol, ale odvtedy spolu opäť žijú ako manželia. Pred tvrdou českou realitou zvolil v roku 2007 útek do ďalekého Azerbajdžanu, kde viedol majstrovský tím Neftči Baku. Vlani sa dal nahovoriť na angažmán v druholigovej Viktórii Žižkov, kde jeho cieľ postúpiť medzi českú elitu ostal nenaplnený. A teraz je v Michalovciach!

Závislý už iba na futbale

Jeho život nikdy nudný nebol a nie je, a nuda nie je ani s ním. Vlastimilovi Petrželovi nerobí problém hovoriť o tom, ako sa stal pacientom psychiatrickej liečebne v Prahe-Bohniciach, o tom, čo tam za polroka zažil a prečo si pobyt o mesiac z vlastnej vôle predĺžil. „Som známy závislák,“ vyhlasuje o sebe. Tentoraz však nemyslí na gamblerstvo či nadmerné užívanie antidepresív. Dnes je jeho najväčšou drogou trénerstvo. „Trénovanie je môj život a som ním priam nadopovaný,“ charakterizuje svoj súčasný stav. Okrem toho si neodpustí sladkosti, čo napokon vidno aj na guľatiacej sa postave.  Tento sveták žije v súčasnosti v zabudnutej dedinke Krásný Les neďaleko nemeckých hraníc a je z neho gazda v gumených čižmách... Platilo to až dovtedy, kým sa pred týždňom v stredu nedohodol s Michalovcami. Radi ho u nás privítame!       

                
VIZITKA VLASTMILA PETRŽELU:

Narodený: 20. júla 1953 v Prostějove. Hráčska kariéra: Kraslice na Hané (1960 - 1970), SK Prostějov (1970 - 1974, 1976 - 1978), Zbrojovka Brno (1974 - 1976), Sigma Olomouc (1978 - 1980), RH Cheb (1980 - 1981), Slavia Praha (1981 - 1985). Trénerská kariéra: Slavia Praha (1986 - 1987, 1990 - 1992), Liberec (1992 - 1995), Sparta Praha (1996), Bohemians Praha (1996 - 2002), Mladá Boleslav (2002), Zenit Petrohrad (2002 - 2006), Olomouc (2006 - 2007), Neftči Baku (Azerbajdžan, 2007 - 2008), Viktória Žižkov (2009 - 2010). Najväčšie trénerské úspechy: štvrťfinalista Pohára UEFA (2006 - Petrohrad), vicemajster Ruska (2003 - Petrohrad), víťaz Pohára ČMFS (1996 - Sparta Praha), víťaz ruského Ligového pohára (2003 - Petrohrad), postup do I. ligy (1993 - Liberec, 1999 - Bohemians Praha).
                (juke)



Uverejnené: 21.06.2010 08:59:02 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.