files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Rok kresťanskej kultúry

Pod názvom Viera a kultúra v evanjelizačnom procese sa koncom mája uskutočnilo v Michalovciach podujatie, ktoré v rámci Roka kresťanskej kultúry na Slovensku pripravil Spolok sv. Cyrila a Metoda (ďalej SSCM) so sídlom v Michalovciach a Gréckokatolícka eparchia Košice. Liturgická časť sa uskutočnila v rehoľnom Chráme Svätého Ducha otcov redemptoristov.


Svätej liturgii predsedal košický eparcha  Milan Chautur, CSsR, koncelebrovali prítomní kňazi, homíliu povedal dekan Cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulty UK Bratislava Doc. ThDr. Marián Šuráb, PhD., spievali chrámové zbory z Michaloviec, Sečoviec, Stropkova, Trebišova a Vranova nad Topľou.

Perokresby Juraja Dudu

Podujatie pokračovalo pracovnou časťou v budove strednej zdravotníckej školy, kde si účastníci prezreli výstavu perokresieb miestneho výtvarníka MUDr. Juraja Dudu. Tento amatérsky výtvarník sa prezentoval mnohými sakrálnymi stavbami zo Slovenska i zo zahraničia. Kuratelu nad výstavkou prevzal predseda SSCM ThDr. Michal Hospodár, PhD. Akciu vhodne doplnila aj prezentácia tlačovín (knihy, kalendáre, skladačky a obrázky) zo spolkovej edície.

Sympózium

Následné sympózium o kresťanskej kultúre spestrilo v úvode miestne husľové kvarteto Venita. Po príhovoroch Vladyku Milana, primátora mesta Michalovce Mgr. Viliama Záhorčáka a M. Šurába, vystúpili s jednotlivými prednáškami predseda Spoločnosti sv. Gorazda PaedDr. Miroslav Holečko, predseda SSCM M. Hospodár, člen výboru SSCM PhDr. Ernest Sirochman, pedagogička košického konzervatória Mgr. Andrea Mešťanová a člen spolkového výboru J. Duda. Vo svojich vystúpeniach vyzdvihli prínos cirkvi, resp. významných osobností duchovného života v procese výchovy, vzdelávania a kultúry mnohých generácií od obdobia pokresťančenia nášho územia až po súčasnosť. Ich príspevky budú súčasťou zborníka, ktorý spolok vydá k sviatku sv. slovanských apoštolov – Cyrila a Metoda k 5. júlu.

Vydarenú akciu, ktorá je súčasťou kalendára mnohých podujatí k Roku kresťanskej kultúry (ten bol vyhlásený pri príležitosti 1125. výročia menovania sv. Gorazda za Metodovho nástupcu), podporili mesto Michalovce a tunajší Dom Matice slovenskej.

     Ján Poprik
             podpredseda Spolku SCM



Uverejnené: 17.06.2010 09:18:07 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.