files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Úspešný rok MFK Zemplín

Rok 2016 bol čo sa týka michalovského športu úspešný a za taký ho môžu považovať aj vo futbalovom klube MFK Zemplín Michalovce. Seniorské áčko sa totiž vo svojej premiérovej sezóne udržalo v najvyššej Fortuna lige, no a v nej si dobre počínalo aj na jeseň. Čerešničkou na torte je postup do jarného štvrťfinále Slovnaft Cupu. Aký bol teda rok MFK Zemplín Michalovce?

Výmena trénera, ktorý bude navždy prvým

Hneď na úvod roka 2016 sa udiala v seniorskom tíme MFK Zemplín Michalovce podstatná zmena. Dovtedajšieho trénera Františka Šturmu, ktorý sa pričinil o historický postup do najvyššej súťaže a už navždy bude prvým trénerom, ktorý dotiahol MFK Zemplín do prvej ligy, nahradil ostrieľaný Stanislav Griga. Ten sa dohodol s klubom na zmluve do konca sezóny a po jeho príchode po prvýkrát padlo slovo záchrana. Spolu so Šturmom skončili aj jeho asistenti Adrián Devečka a Vladimír Rusnák, ich nástupcom sa stal Anton Šoltis. Jediným, kto z trénerského triumvirátu neskončil, bol tréner brankárov Martin Raška.

František Šturma v závere roka 2015 skončil na trénerskom poste...

Príchod viacerých legionárov

Bývalý reprezentačný lodivod sa ihneď pustil do práce, aby bolo družstvo čo najlepšie pripravené na ťažké jarné boje o fortunaligovú kožu. Zmeny sa udiali aj v kádri, z ktorého odišla pätica hráčov (Nworah, Mensah, Joan, Montero, Barosso). Na druhej strane prišli aj posily, ktoré mali pomôcť naplniť stanovený cieľ. Okrem pre michalovského diváka známeho Filipa Serečina prišli hráči zo zahraničia ako Rus Maxim Votinov, Bielorus Alexander Sviarčinskij, Srb Nikola Lukič, či mládežnícky grécky reprezentant Kyriakos Savvidis. Vedenie klubu navyše udržalo brankára Mariána Kelemena a na novej zmluve sa dohodlo aj s defenzívnym pilierom, gruzínskym stopérom Akakim Khubuthiom.

... jeho nástupcom sa stal Stanislav Griga

Definitíva až v poslednom kole

Michalovčania vstupovali do jarných bojov na jedenástom mieste s päťbodovým náskokom na poslednú Skalicu. Ani v jarnej časti sa však nevyhli tomu, čo ich „zdobilo“ v jeseni. Viackrát totiž prišli o víťazstvo a opäť tak platili nováčikovskú daň. Po domácej remíze s Dunajskou Stredou (1:1) to už tréner Griga nevydržal a povzdychol si. „Neviem, čo tento klub niekomu urobil, že sa na neho lepí taká smola.“ S jeho slovami sa dá iba súhlasiť. Michalovčania sa trápili v koncovke a aj keď boli lepším tímom, hlavne na domácej pôde, nedokázali dotiahnúť zápasy do víťazného konca. To držalo nad vodou poslednú Skalicu a o vypadávajúcom sa tak rozhodlo až v poslednom kole. Pred ním mali Michalovčania náskok dvoch bodov a vzájomné zápasy k dobru, doma so Žilinou im tak stačilo získať bod. Nakoniec zvíťazili 3:0 a mohli tak sláviť záchranu v najvyššej súťaži.


Marián Kelemen po skončení sezóny 2015/2016 zamieril do Poľska...

Druhá zmena na trénerskom poste

Prišiel, splnil cieľ a odišiel. Tréner Stanislav Griga hneď po zavŕšení úspešnej misie na tlačovej konferencii po skončení zápasu so Žilinou informoval, že v Michalovciach ďalej pokračovať nebude. „Rozhodol som sa tak už niekedy v polovici jarnej časti. Zmluvu mám do konca júna a novú už s vedením klubu nepodpíšem,“ poznamenal na margo svojho konca v metropole Zemplína Stanislav Griga. Vedenie klubu sa však rozhodlo pokračovať v nastolenom trende. Post hlavného trénera tak ponúklo dovtedajšiemu Grigovmu asistentovi Antonovi Šoltisovi, ktorý ju veľmi rád prijal. Každého poteší, keď robí nejakú robotu a potom dostane šancu posunúť sa vyššie. Z tohto hľadiska to beriem ako trénerskú výzvu a som rád, že šanca byť hlavným trénerom v najvyššej súťaži prišla,“ uviedol nový michalovský lodivod.

... Filip Serečin do Kazachstanu

Návrat po viac ako štrnástich rokoch

Okrem trénerskej stoličky prišla výraznejšia obmena aj v kádri. Do druhej sezóny v najvyššej súťaži sa totiž vedenie klubu rozhodlo vstúpiť prevažne s mladými hráčmi, ktorí nabrali potrebné skúsenosti v premiérovej sezóne. Odišli tak viacerí legionári, medzi nimi aj Samuel Garcia Bayón, ktorý bol najlepším strelcom tímu pri jeho postupe do najvyššej súťaže. Nový klub si našla aj najväčšia opora Zemplínčanov, brankár Marián Kelemen, ktorý odišiel do poľskej Jagiellonii Byalstok, no a neostal ani Filip Serečin. Ten si to namieril do Kazachstanu, konkrétne do tímu Šachtar Karaganda. Na druhej strane, do tímu prišli aj skúsenosti. Vrátil sa ghanský futbalový virtuóz Emmanuel Mensah, oživením bol príchod útočníka Dávida Škutku, no a po štrnástich rokoch sa do rodného klubu vrátil aj bývalý reprezentant Slovenska Igor Žofčák, ktorý sa môže pochváliť piatimi majstrovskými titulmi (tri so Slovanom Bratislava, po jednom s Ružomberkom a Spartou Praha).

Výbornú jeseň trochu znegoval záver

Michalovčania tak vstupovali do svojej druhej sezóny v rámci najvyššej súťaže s pozmeneným kádrom, no s rovnakou ambíciou. Tentoraz z klubu vychádzal iba jediný cieľ. Tou bola záchrana. No a Zemplínčania k jeho splneniu urobili v jeseni viac ako sa čakalo. Začali výborne. Na domácej pôde totiž po góloch nových posíl Žofčáka so Škutkom zdolali majstra FK AS Trenčín 2:1. V zbieraní bodov pokračovali aj v ďalších kolách a na záver jesene ich mali na svojom konte 22, čo je o sedem bodov viac, ako mali vo svojej premiérovej účasti vo Fortuna lige. A mohlo ich byť ešte viac, „šoltisovci“ ale prehrali posledné tri ligové zápasy. Michalovčanom sa darilo aj v Slovnaft Cupe, kde prekonali štyri prekážky a dostali sa do jarného štvrťfinále.

Zverenci trénera Antona Šoltisa si na jeseň počínali viac ako dobre

Cieľ splnený odchodom Myjavy

Zemplínčania majú na svojom konte po jesení 22 bodov, ktoré ich radia na solídne ôsme miesto. Na posledný Prešov majú náskok ôsmych bodov, čo ja viac ako dobrá východisková pozícia a stanovený cieľ bol takmer splnený už po jesennej časti. Z najvyššej súťaže ale nikto nevypadne. Po jesennej časti sa totiž z nej odhlásil Spartak Myjava, ktorý tak sám rozlúskol otázku ohľadom zostupujúceho. Cieľ MFK Zemplín je tak splnený už po jesennej časti a hráči môžu ísť do jarej časti s čistými hlavami.

Igor Šoltinský po dvanástich rokoch opustil post predsedu predstavenstva MFK Zemplín Michalovce

Odchod dlhoročného predsedu predstavenstva

V roku 2016 prišlo v michalovskom MFK Zemplín k zmenám v hráčskom kádri, ako sme vás informovali aj na trénerskej stoličke, no zmena prišla aj vo vedení klubu. Po dvanástich rokoch totiž z postu predsedu predstavenstva odstúpil zo zdravotných dôvodov Igor Šoltinský. Jeho nástupcom sa stal bývalý technický riaditeľ Štefan Laurinčík, novými členmi správnej rady sa stali aj Július Oleár a Jozef Sokologorský.

Peter Brendza



Uverejnené: 13.01.2017 17:06:56 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.