files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Päť naj michalovského športu v roku 2016

Do zavŕšenia kalendárneho roka 2016 zostáva už iba niekoľko dní. Rozhodli sme sa vám teda priblížiť, aký bol vlastne tento rok z pohľadu michalovského športu. Ten sa môže pochváliť opäť výraznými úspechmi, či už v rámci kolektívov alebo jednotlivcov. Radosť robili hádzanárky Iuventy Michalovce, no aj futbalisti MFK Zemplín, ktorí sa po prvýkrát predstavili medzi slovenskou futbalovou elitou. Z pohľadu kolektívnych športov sme sa zamerali na najväčšie úspechy, ktoré dosiahol michalovský šport v rámci seniorov, ale aj mládeže. Tu je päť, ktoré nás zaujali najviac.

Deviatym titulom vyrovnali rekordéra

Najväčšou pýchou michalovského športu boli v roku 2016 opäť hádzanárky Iuventy Michalovce. Tie na domácej scéne po tretíkrát v rade dominovali, keď v rámci česko-slovenska po druhýkrát obhájili to, čo sa nikomu predtým nepodarilo ani získať. Zverenky trénera Františka Urbana najskôr získali primát v česko-slovenskej súťaži WHIL. V nej zaknihovali počas celého roka iba jedinú prehru, keď nestačili v Prahe na Slaviu, no a bod stratili aj za remízu v Porube. V ostatných zápasoch jarnej časti, ako aj jesene, ktorú po roku opäť zakončili so stopercentnou bilanciou, už nenašli premožiteľa. V apríli sa tak zaslúžene tešili zo zisku siedmeho ligového primátu a tretieho v rade. Podotýkame, že po výbornej jeseni majú nabehnuté už na ôsmy česko-slovenský titul.

„Iuvenťáčky“ sa môžu pýšiť aj tým, že sú ako jediné v Michalovciach majsterkami Slovenska v rámci seniorských kolektívnych športov. Ani na domácej scéne sa totiž nenašiel nik, kto by im konkuroval. Hráčky Dusla Šaľa sa o to pokúšali a po 70 zápasoch pretrhli michalovskú domácu sériu bez prehry, keď v druhom finálovom zápase triumfovali pri Laborci 26:23. „Chemičkám“ to ale nepomohlo, keďže Michalovčanky za vyrovnaného stavu v sérii dvakrát presvedčivo v Šali zvíťazili o deväť gólov a získali tak svoj deviaty titul, ktorým sa vyrovnali práve Duslu.

Aby toho nebolo málo, v Iuvente sa v roku 2016 tešili aj zo zisku tretieho pohára. V závere roka totiž jej hráčky v Trenčíne získali po ôsmykrát Slovenský pohár. Symbolika s titulom. Získali ho po dvoch osemgólových výhrach v semifinále so Šaľou a vo finále s Prešovom...

Záchranárska misia zavŕšená v poslednom kole

Už po jeseni 2015 bolo jasné, že michalovských futbalistov v ich prvú sezónu v najvyššej súťaži čaká tuhý boj o záchranu. Do neho sa vedenie klubu rozhodlo vstúpiť so skúseným trénerom Stanislavom Grigom. Ten na konci roka 2015 nahradil úspešného Františka Šturmu, ktorý bude navždy prvým kormidelníkom, čo dostal michalovský futbal do najvyššej Fortuna ligy.

Michalovčanom sa však nedarilo podľa predstáv. Podobne ako na jeseň platili nováčikovskú daň  a hoci mohli o svojej záchrane rozhodnúť podstatne skôr, divákov naťahovali až do posledného kola. V ňom sa im podarilo na domácom trávniku zdolať Žilinu 3:0 a povestného „čierneho Petra“ tak nechali v rukách Skaličanov, ktorí z najvyššej súťaže vypadli. Zemplínčania tak úspešnú záchranársku misiu zavŕšili v poslednom kole.

Gól, o ktorom sa bude hovoriť dlho. Dominik Kunca v nadstavenom čase v zápase so Senicou dáva na 2:1 a pretrháva tak dlhú michalovskú domácu sériu bez víťazstva

Dvojnásobný skalp majstra

Ostávame pri futbale. Hráči MFK Zemplín Michalovce totiž na jeseň 2016 ukázali, že im rok v najvyššej súťaži výrazne pomohol. Pod novým lodivodom Antonom Šoltisom predvádzali hlavne na domácom trávniku ofenzívny futbal. A čo je hlavné, zbierali body. Dosiahli o sedem bodov viac, ako na jeseň vo svojej premiérovej sezóne a aktuálne im patrí ôsme miesto v tabuľke. Keď sa naplní avizované odstúpenie Myjavy, ich záchranárska misia bude po druhýkrát úspešná už pred štartom jarnej časti (sme však presvedčení, že by ju dosiahli aj na trávniku...). Michalovčania počas jesene dosiahli viaceré pozoruhodné výsledky. Hneď v prvom kole zdolali na domácom trávniku majstra z Trenčína (2:1), ktorého druhýkrát porazili aj v dvanástom kole, opäť doma (2:0). Získali tak dva skalpy majstrovského celku. Druhýkrát sa im podarilo dobyť „slovenský Rím“, keď v Trnave zvíťazili 3:2, po prvýkrát v najvyššej súťaži získali skalpy Dunajskej Stredy a Myjavy, no a po prvýkrát v histórii sa im podarilo postúpiť do štvrťfinále Slovnaft Cupu, kde ich na jar čaká priechodný Liptovský Hrádok. Jeseň michalovských futbalistov teda môžeme hodnotiť ako úspešnú.

Dokonalý obrat na ľade

Aj keď hokejisti michalovskej Dukly majú za sebou jeden z neúspešných rokov, zastúpili ich mládežníci. Dorastenci HK Mládež Michalovce totiž postúpili do najvyššej Extraligy. A to nie hocijakým spôsobom. Najskôr sa im podarilo vyhrať bez prehry v play-off celú prvú ligu a postúpiť tak do baráže. V nej na nich čakalo posledné extraligové družstvo Topoľčany. Tým sa zo začiatku darilo. Vyhrali prvé tri zápasy barážovej série a zdalo sa, že si Extraligu zahrajú aj v sezóne 2016/2017. Omyl. Michalovčania totiž predviedli dokonalý obrat, keď otočili priebeh série vo svoj prospech a po výhre 4:3 na zápasy tak postúpili do Extraligy.

Strhujúca jarná jazda priniesla slovenský aj československý titul

Vyššie sme spomínali, že na česko-slovenskej scéne dominujú hádzanárky Iuventy Michalovce. To isté sa však týka aj ich mladších dorasteniek. Tie dva roky po sebe získali majstrovský titul a k nemu pridali aj primát na česko-slovenskom pohári. S ich ligovým titulom to v sezóne 2015/2016 nevyzeralo najlepšie. Mladé Michalovčanky totiž po jeseni strácali na vedúcu Šaľu päť bodov, no impozantnou jarnou časťou, v ktorej nestratili ani jeden bod, dokráčali k obhajobe ligového titulu. Navyše, spolu s druhým UDHK Nitra postúpili na česko-slovenský pohár, ktorý sa tentoraz uskutočnil práve v ich domovskej Chemkostav aréne. Zverenky trénera Maroša Vikartovského pokračovali vo svojom jarnom ťažení aj tam, keď vyhrali vo všetkých troch zápasoch, teda nad slovenským vicemajstrom, ako aj českým majstrom a vicemajstrom. Zaslúžené sa tak tešili aj z obhajoby česko-slovenského pohára. Mladé Michalovčanky pokračovali vo víťaznej sérii aj na jeseň. V prvých siedmych ligových zápasoch nestratili ani bod. Nakoniec však prehrali v poslednom jesennom stretnutí v Prešove, čo bola ich jediná prehra v roku 2016.

Peter Brendza



Uverejnené: 25.12.2016 14:55:54 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.