files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Ľad z nákladného auta spadol rovno na BMW X5, polícia po vodičovi pátra

Polícia vyšetruje dopravnú nehodu, ku ktorej došlo vo štvrtok 15. decembra v podvečer v okrese Michalovce. Doposiaľ neznámy vodič nákladného motorového vozidla premával od obce Zalužice smerom na Michalovce. Za obcou Zalužice sa počas jazdy z kabíny nákladného motorového vozidla uvoľnil kus ľadu, ktorý dopadol na predné čelné sklo oproti idúceho osobného motorového vozidla zn. BMW X5. Michalovskí policajti pátrajú po doposiaľ neznámom vodičovi, ktorý nezastavil a pokračoval v jazde. K zraneniu osôb pri dopravnej nehode nedošlo. Na motorovom vozidle zn. BMW, ktoré viedol 52-ročný Sobrančan vznikla škoda vo výške cca 1.500,- eur.

Polícia opätovne pripomína, že vodič vozidla je pred jazdou povinný odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť. Za porušenie tohto ustanovenia je možné uložiť pokutu v blokovom od 30,- do 50,- eur a v správnom konaní do 100,- eur. Pripomíname aj ďalšie osobitosti premávky v zimnom období § 38 zákona č.8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov: Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad, alebo námraza, vodič osobného auta môže takéto vozidlo použiť v cestnej premávke len ak má na všetkých nápravách zimné pneumatiky. Vodič motorového vozidla je povinný zabezpečiť splnenie tejto podmienky aj vtedy, ak vzhľadom na ročné obdobie možno predpokladať, že na trase, ktorou bude s motorovým vozidlom prechádzať, bude sa na vozovke nachádzať súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza. Nákladné vozidlá a autobusy musia byť vybavené zimnými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav, v čase od 15. novembra do 31. marca a mimo tohto obdobia v prípadoch, ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad, alebo námraza. Za porušenie týchto povinností hrozí v blokovom alebo rozkaznom konaní pokuta 50,- eur a v správnom konaní do 100,- eur.

Vzhľadom na častú nehodovosť s účasťou chodcov v cestnej premávke polícia upozorňuje aj chodcov na povinnosť nosenia reflexných prvkov. Za porušenie povinnosti chodca idúceho po krajnici alebo po okraji vozovky za zníženej viditeľnosti mať na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený bezpečnostný odev, je možné uložiť pokutu od 10,- do 30,- eur. Pri prechádzaní cez cestu treba prednostne použiť priechod pre chodcov, nevstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy, umožniť električke plynulý prejazd, neprechádzať jednotlivo, ale v skupinách. Nevstupovať na vozovku, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nie je možné cez vozovku bezpečne prejsť, neprekonávať zábradlie ani iné zábrany, bezdôvodne sa nezdržiavať a nezastavovať po vstupe na vozovku. Prispieť k zníženiu dopravnej nehodovosti môže každý z nás, ak sa budeme správať disciplinovane a ohľaduplne.

Tlačová správa



Uverejnené: 16.12.2016 10:09:03 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.