files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Mužská hádzaná v Michalovciach oslávi šesťdesiate výročie

Aj keď v súčasnosti v Michalovciach udáva tempo ženská hádzaná, v minulosti to tak nebolo. Mužská hádzaná v metropole Zemplína totiž mala niekedy veľmi silné meno. Spolu s futbalom patrila k top športom a vo federálnej republike bola jediným mužským kolektívnym športom, ktorý zastupoval Michalovce v najvyššej súťaži. Aj keď momentálne už taký cveng nemá a viac ako tri roky dokonca mužský tím Michaloviec chýba na hádzanárskej mape, na úspechy zabúdať netreba. V tomto roku michalovská mužská hádzaná oslávila šesťdesiate výročie a aj preto uzrie svetlo sveta publikácia, ktorá pripomenie všetky najväčšie úspechy, ako aj výsledky jednotlivých mužských družstiev. Jej slávnostný krst bude v sobotu 10. decembra v Zlatom Býku, ešte predtým, sa presne na poludnie odohrá v telocvični Gymnázia Pavla Horova exhibičný zápas.

Začiatky michalovskej mužskej hádzanej sa datujú do roku 1956, kedy muži odohrali svoj prvý ligový zápas. Odvtedy pretieklo Laborcom veľmi veľa vody a v metropole Zemplína sa vyformovali viacerí hráči, ktorí neskôr udávali tempo aj v reprezentáciách, či už federálnej alebo neskôr slovenskej. Za všetkých môžeme spomenúť napríklad už nebohého Vladimíra Serugu, či Júliusa Harbuľáka st., z mladších zase niekoľkonásobného hádzanára roka Richarda Štochla, či ďalších. Aj preto sa v Michalovciach pamätníci mužskej hádzanej rozhodli vytvoriť knihu, ktorá by viac priblížila tento úspešný michalovský šport. „Sú tam všetky ročníky, v ktorých figurovala michalovská mužská hádzaná. Ide o päťdesiatštyri ročníkov, pretože v niektorých rokoch, ako aj teraz, mužská hádzaná v Michalovciach neexistovali, čo je na obrovskú škodu. V knihe je všetko rozdelené. Jedenásť ročníkov sa hrala prvá liga, tridsať druhá a tri roky krajská súťaž. V knihe nájdete všetky výsledky, ako aj mená hráčov, ktorí sa zapojili do majstrovských zápasov, všetkých trénerov, či asistentov a vedúcich družstiev,“ skonštatoval na margo publikácie jej autor Radoslav Harbuľák, ktorého otec Július, dlhé roky v Michalovciach za mužov hrával a neskôr ich aj trénoval. „Je to samozrejme pocta jednak hádzanej, ako aj mojej rodine. Asi pred desiatimi rokmi vydali knihu basketbalisti a ja som si povedal, že to musíme urobiť aj v hádzanej. Teraz na "šesťdesiatku" sa tak stalo,“ pokračoval Radoslav Harbuľák.

Slávnostný krst v sobotu v Zlatom Býku

Kniha na počesť 60. výročia michalovskej mužskej hádzanej uzrie svetlo sveta v sobotu 10. decembra, kedy je v Zlatom Býku naplánovaný jej slávnostný krst. „Pozvaní sú všetci tí, ktorí mali niekedy niečo spoločné s michalovskou mužskou hádzanou,“ skonštatoval Radoslav Harbuľák, podľa ktorého slov bude v sobotu v Zlatom Býku viac ako sto pozvaných hostí. Krstného otca knihy ešte organizátori podujatia menovať nechceli. „To sa dozviete až v sobotu,“ s úsmevom na perách uzavrel debatu Radoslav Harbuľák.

Peter Brendza



Uverejnené: 07.12.2016 10:52:58 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.