files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Iuvente pred historickým úspechom stojí v ceste maďarský Fehérvár

Ešte ani raz sa nestalo, aby hádzanárky michalovskej Iuventy hrali v skupinovej fáze európskeho pohára. Deväťnásobný slovenský majster zatiaľ vždy vypadol v predkolách Ligy majstrov. V sezóne 2016/2017 sa pre neho zvýšila šanca, keďže skupinová fáza sa od štvrtého kola bude hrať aj v Pohári EHF. Práve vo štvrtom kole tohto pohára už boli Michalovčanky štyrikrát a piatykrát by to znamenalo historický úspech. V ceste im však stoji veľmi ťažká prekážka v podobe maďarského Alba Fehérvár KC. Vlani šiestemu tímu v najvyššej maďarskej súťaži sa síce v lige príliš nedarí, no v Pohári EHF zatiaľ zbiera iba víťazstvá. V nedeľu, kvôli televíznemu prenosu Sport 1 netradične už od 13.00 hod., sa mu vo svojej domovskej Chemkostav aréne Michalovčanky pokúsia jeho víťaznú sériu preťať.

Zatiaľ, čo Fehérvár utrpel v stredajšom ligovom zápase na pôde Debrecínu svoju piatu prehru (27:30), Zemplínčanky sa naladili víťazne, keď vo Veselí nad Moravou zvíťazili v predohrávanom stretnutí desiateho kola WHIL hladko 34:21. Dosiahli tak svoje deviate ligové víťazstvo a naďalej tak so stopercentným bodovým ziskom vedú interligovú tabuľku. Tentoraz o svojej výhre rozhodli už v prvom polčase, respektíve hneď v jeho úvode. „Vyšiel nám výborne začiatok, keď sme v dvanástej minúte viedli 11:2. Základná zostava splnila do bodky všetko, čo sme si povedali. Po prestriedaní vznikol v našej hre mierny chaos, čo súper využil na zníženie,“ poznamenal tréner Iuventy František Urban, ktorý bol s trinásťgólovým víťazstvom aj napriek niekoľkým negatívam spokojný. „To áno. Spokojný som bol hlavne s dievčatami, ktoré hrajú v základnej zostave. Celý zápas odchytala Aďa Medveďová, ktorá sa dostala cez štyridsať percent zásahov, čo je veľmi dobré. Keby jej pomohla viac obrana, mohlo to byť ešte lepšie. Menej spokojný som bol s hráčkami, ktoré hrávajú menej. Teraz dostali šancu, no opäť sa jej nechytili. Na druhej strane, pozitívum vidím v tom, že sme prestriedali a ušetrili sily na nedeľu. Cieľom bolo to, aby viac času na palubovke dostali menej vyťažené hráčky, čo sa aj stalo. Aj preto som výsledok vo Veselí extra neriešil,“ dodal ešte na margo stredajšieho zápasu tréner michalovskej Iuventy.

František Urban sa určite bude spoliehať aj na góly aktuálne najlepšej strelkyne WHIL Jevgenije Levčenkovej

Interligový líder teraz musí rýchlo preladiť na európsku pohárovú scénu. V nedeľu ho totiž čaká v Chemkostav aréne prvý zápas tretieho kola Pohára EHF, v ktorom vyzve maďarský Alba Fehérvár KC. Tento tím bude určite podstatne ťažším protivníkom. „Fehérvár má silu na každom poste, takže si musíme dať pozor na každú jednu hráčku. Na pivote je brazílska reprezentantka Piedade, na spojkách zase francúzska reprezentantka Mendy, Srbky Bandelier a Lavko, Macedónka Gjeorgijevská, na strednej spojke hrá výborne Tilinger, no a v bráne je už brankárska legenda Herr,“ vyzdvihol kľúčové hráčky súpera tréner Iuventy František Urban, ktorého zverenky sa s Fehérvárom stretli dvakrát počas prípravy. Na jeho pôde mu najskôr podľahli v priateľskom súboji 27:31 a potom v tréningovom dueli hladko o dvanásť gólov 24:36. „Silu súpera sme pocítili aj na vlastnej koži. Tú dvanásťgólovú prehru vidím aj v krátkosti času. Prvý zápas sme hrali večer, druhý hneď ráno. Nevyšlo nám v ňom takmer nič a bol to jeden z najslabších výkonov v príprave. Urobili sme v ňom veľa technických chýb, zahodili veľa šancí. Dosť si v ňom zahrala aj lavička a možno aj kvôli tomu bola prehra taká vysoká,“ podotkol Urban k zápasom, ktoré jeho družstvo odohralo s Fehérvárom v závere prípravného obdobia.

Ako vidí michalovský lodivod šance na postup oboch tímov? „Pred prvým zápasom je to stále fity – fifty, čiže päťdesiat ku päťdesiat. Ten pomer sa zmení po nedeli. Videl som posledný zápas Fehérváru v Debrecíne. Náš súper v ňom ukázal svoju silu, ale aj slabé stránky. Bude len na nás, ako ich využijeme a ako zabránime ich silným stránkam,“ zdôraznil František Urban. Ten zatiaľ svoj najväčší trénerský európsky úspech dosiahol minulú sezónu, keď so svojimi zverenkami postúpil cez španielsky Balonmano Bera Bera do osemfinále Pohára EHF. Aj vtedy Iuventa začínala doma a preto je Urban rád, že jeho družstvo začína na domácej pôde aj teraz. „Pozitívnu skúsenosť mám s tým, že sme prvý zápas hrali doma a odvetu vonku. S Metzingenom sme zase hrali opačne a nepostúpili sme. Pre mňa je zatiaľ šťastné to, že prvý zápas hráme doma a verím, že to tak bude aj po sérii s maďarským celkom,“ dodal na záver František Urban.

Peter Brendza



Uverejnené: 11.11.2016 08:34:25 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.