files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Občianske združenie Carpe diem upratuje ďalej

Občianske združenie „Carpe diem“ pokračovalo vo svojom predsavzatí a po vyčistení cesty cez Bielu horu až na prímestskú, dokončilo druhú časť svojho plánu a to, dať do poriadku parkovisko na prímestskej.


Treba dokončiť, čo sa začalo

„Stretli sme sa opäť, aby sme dokončili to, čo sme začali. Urobili sme niečo pre prírodu a taktiež aj pre seba. Máme z toho dobrý pocit. Vyzbieralo sa dvadsať vriec odpadu a hoci to nie je jedno z aktívnych a atraktívnych miest, z ktorého majú Michalovčania osoh,  niečo také sa tam už žiadalo. Aj keď väčšinu odpadu už ani nebolo vidno, zarástlo v zeleni“, hovorí Michal Korpa, jeden zo zakladateľov združenia. Ako sám hovorí, zorganizovať akciu, kde sa vyzbiera neporiadok, je to najmenej, čo sa dá urobiť. Je pravdou, že miesto, ako parkovisko na prímestskej z pohľadu cestovného ruchu už dávno neplní účel, pre ktorý bolo zamýšľané (a je aj otázne, či dokonca vôbec niekedy spĺňalo), no zamilované páry o účelovosti parkoviska vedia svoje. Ale to už je iná pesnička. Jedno je však isté, aj sem zablúdia ľudia, hlavne domáci a vidia celý ten neporiadok, ktorý si však nikto nevšíma. Možno by pomohli značky, ktoré by upozornili na dodržiavanie poriadku, alebo odpadkové koše, myslí si Michal Korpa.

Nie sú peniaze

Samospráva, obec Vinné, ktorá toto miesto obhospodaruje, však nemá dostatok financií na to, aby investovala do tejto lokality. Ing. Marián Makeľ, vedúci úradu v obci Vinné nám vysvetlil, že odpad a svojvoľné vyhadzovanie smetí je problém celoplošný. Ako nám ďalej pán Makeľ uviedol, svoje skúsenosti majú aj s odpadkovými košmi, ktoré do spomínanej lokality navážajú v letných mesiacoch. „Dva 1100 litrové nádoby na smetí nám už niekto ukradol“. V letných mesiacoch poskytuje obec aj kontajnery pre chatových osadníkov na vyhodenie bežného smetia, ktoré sa nakopí po celom roku. Ale aj tu sa nájdu takí, ktorí to hneď využijú a podonášajú sem odpad všetkého druhu, dokonca aj nebezpečný, ako sú staré akumulátory a práve pre tento druh odpadu mali už dočinenia s odborom životného prostredia, ktorý im naparil pokutu. Myslím, že tém na túto problematiku je mnoho, dalo by sa povedať, že je to nevyčerpateľná studnica. Nám neostáva nič iné ako skonštatovať, že všetko to stále stojí a vždy bude stáť iba na jednom faktore, a to na ľudskom. Pokiaľ sa to nezmení v našich hlavách a ľudia si nezačnú uvedomovať svoju zodpovednosť za vlastné činy, dovtedy môže vzniknúť aj sto ďalších občianskych združení v tomto duchu, ale nás ako spoločnosť to nikam neposunie. Združenie „Carpe diem“ sa však nevzdáva a vo svojich aktivitách mieni pokračovať. Najbližšie to bude park „Kerta“.
                                     Michal Demko

 



Uverejnené: 26.05.2010 23:56:36 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.