files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Nefajčiť je moderné

Deň 31. máj bol vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou za Svetový deň bez tabaku (World No Tobacco Day). 

Tohtoročným heslom dňa bez tabaku je -  „ Tabak - smrteľný v každej podobe “, s dôrazom na zdravotné riziká vyplývajúce z expozície tabaku, nikotínu a pasívneho  fajčenia  pre dievčatá  a ženy,  a tým aj budúce generácie. Pozornosť sa kladie na vzťah fajčenie – pohlavie , s dôrazom na vplyv marketingu na ženy.
Nikotín je vysoko návyková látka, ktorá po dlhšom užívaní vedie k závislosti. Na Slovensku fajčí 38 percent dospelých ľudí (55 percent mužov a 45 percent žien) a až 52 percent ľudí do 30 rokov. Fajčenie ohrozuje aj pasívnych fajčiarov a predovšetkým nepriaznivo vplýva na zdravotný stav malých detí. Spôsobuje rad detských respiračných ochorení, zhoršuje  klinický obraz  pri iných chronických stavoch, napríklad bronchiálnej astme.U dospelej populácie spôsobuje nielen zdĺhavé respiračné, ale aj kardiovaskulárne a alergické ochorenia.V cigaretovom dyme sa nachádza celé spektrum škodlivých súčastí, z nich najzávažnejšie účinky majú nikotín ,decht, oxid uhoľnatý a minimálne 40 zložiek, ktoré patria medzi potencionálne karcinogénne látky.

Dlhotrvajúci chronický nikotinizmus vedie napríklad k týmto ochoreniam: chronická obštrukčná choroba pľúc, chronická bronchitída, emfyzém pľúc, karcinóm pľúc, chronická ischemická choroba srdca, či chronická žilová nedostatočnosť.

Aj Michalovce sa zapoja

RÚVZ Michalovce prijalo výzvu Svetovej zdravotníckej organizácie a v rámci SDBT organizuje tieto aktivity pre verejnosť :

 –   dňa 31.5.2010 t.j. v pondelok- v čase od 8.00 do 10.00 hod pracovníci Poradne zdravia budú záujemcom vykonávať  analýzu vydychovaného plynu prístrojom Smokerlyzer  v Poradenskom centre RÚVZ Michalovce

–  akcia v meste v čase od 11.00 do 13.00 hod – pracovníci OPZ MUDr. Hamadejová a Mgr. Erdelyiová s prístrojom Smokerlyzer na Námestí osloboditeľov uskutočnia merania záujemcom v teréne. Podľa štatistík WHO užívanie tabakových výrobkov môže zabiť 1 miliardu ľudí počas tohto storočia. Je preto veľmi dôležité znížiť užívanie tabaku medzi ženami a mladými dievčatami v reprodukčnom veku a takto ochrániť mnoho životov a budúce generácie.
             MUDr. Janka Stašková, MPH

 



Uverejnené: 26.05.2010 09:54:13 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.