files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Vynovená premiéra vyšla, tešilo aj veľké víťazstvo kamarátov

V čase, keď jeho bývalí spoluhráči mali na lopate slovenského majstra, on čelil útokom toho poľského. Marián Kelemen si lepšiu vynovenú premiéru v poľskej Lotto Ekstraklase ani nemohol želať. V prvom kole sa totiž jeho Jagiellonia Bialystok predstavila na pôde Legie Varšava. Kelemen si síce podobne, ako jeho bývalí spoluhráči z Michaloviec skalp národného majstra nepripísal, no po remíze 1:1 bol spokojný aj on.

Mohli dokonca vyhrať

Odchovanca michalovského futbalu prekonal iba na konci prvého polčasu bulharský reprezentačný útočník Nikola Aleksandrov. Na jeho presný zásah odpovedal v úvode druhého dejstva Litovec Černych. „Bol to veľmi dobrý zápas, so šancami na oboch stranách,“ rozhovoril sa brankár Jagiellonie, ktorý v zápase kryl štyri z piatich striel smerujúcich na bránu. „Treba povedať, že to bol aj zápas dvoch polčasov. V tom prvom bola lepšia Legia, no po prestávke sme mali viac šancí my. Vyrovnali sme hru aj skóre. Dokonca sme mohli aj vyhrať, no v náš prospech nebol odpískaný jasný pokutový kop. Hoci sme mohli siahať aj na plný bodový zisk, bod z ihriska majstra sa na úvod ligy určite cení. Teraz ho však musíme potvrdiť v sobotňajšom domácom stretnutí s Ruchom Chorzow,“ pokračoval Marián Kelemen.

Skončiť lepšie ako v minulej sezóne

Tridsaťšesťročný golman sa v lete vydal k našim severným susedom už po druhýkrát. Predtým v rokoch 2010 až 2014 hájil farby Slasku Wroclaw, s ktorým sa dokonca v sezóne 20111/2012 stal majstrom a sezónu predtým vyhral národný pohár. Ako sa za dva roky Ekstraklasa zmenila? „Po prvom zápase je to ťažké povedať. Čo sa týka fanúšikov a atmosféry v samotných stretnutiach, liga sa vôbec nezmenila. Diváci sú naďalej skvelí a vytvárajú fantastickú atmosféru,“ odpovedal Kelemen na našu otázku a vzápätí sa pustil do porovnávanie našej najvyššej súťaže a tej poľskej. „Poľsko je podstatne väčšia krajina ako Slovensko. Futbal je marketingovo niekde úplne inde. Televízne prenosy, pekné štadióny či plné hľadiská. To najviac zdobí poľskú ligu. V tomto sa im nemôžeme rovnať. V Poľsku vidím väčší záujem o futbal, ako u nás doma,“ uviedol Marián Kelemen. Možno aj preto v lete opäť prijal výzvu presadiť sa v tejto súťaži. „Bola to prvá ponuka, ktorú som dostal a ja som sa rozhodol akceptovať ju. Zavážilo, že ma do mužstva chcel tréner. Mali o mňa eminentný záujem, klub bol konkrétny a rýchlo sme sa dohodli.“

Jagiellonia Bialystok zažila najkrajšie obdobie v sezóne 2014/2015. V nej jej hráči siahli na bronzové medaily, čo bol pre tento klub sídliaci v blízkosti bieloruských hraníc, po zisku poľského pohára v roku 2010, jeden z najväčších úspechov. V minulej sezóne sa však všetko vrátilo do starých koľají a Jagiellonia obsadila konečné jedenáste miesto, s čím nebola spokojnosť. Aké sú ambície tohto mužstva teraz? „Rozhodne chceme skončiť lepšie, ako v minulej sezóne. Chceme sa dostať do prvej osmičky, čiže majstrovskej skupiny. Verím, že je v silách mužstva tento cieľ naplniť,“ poznamenala na margo cieľov tímu v sezóne 2016/2017 jeho momentálna brankárska jednotka.

Z víťazstva bývalých spoluhráčov sa veľmi tešil

Zatiaľ, čo on odolával útokom aktuálneho poľského majstra, v tom istom čase jeho bývalí michalovskí spoluhráči morili slovenského majstra FK AS Trenčín, ktorého napokon na domácom trávniku zdolali 2:1 (1:0). Čo hovorí Kelemen na výsledok svojich kamarátov? „Veľmi som sa mu potešil,“ odpovedal Kelemen s radosťou v hlase a následne ešte dodal. „Som hrdý na svojich bývalých spoluhráčov. Je vidno, že skúsenosti, ktoré získali v minulej sezóne, sú na nezaplatenie. Som presvedčený, že mužstvu sa v tejto sezóne bude dariť viac a bude to lepší MFK Zemplín, ako bol ten v minulej sezóne. Veľmi chlapcom prajem, aby sa udomácnili v najvyššej súťaži. Prajem im veľa šťastia a držím im palce na diaľku. Ľudia v meste si totiž najvyššiu súťaž zaslúžia.“

O „michalovskú svätyňu“ strach nemá  

Po jeho odchode z Michaloviec zostali trénerovi Antonovi Šoltisovi dvaja mladučkí brankári – Matúš Kira a Patrik Macej. Šoltis v prvom kole siahol po Macejovi a urobil dobre. Rodák z Ostravy totiž „žlto-modrých“ viackrát podržal. „Patrik a Matúš sú veľmi talentovaní a pracovití brankári. Výkon Patrika ma vôbec neprekvapil. Obaja majú totiž víťazné mentality a majú vysoké ambície. O budúcnosť michalovských brankárov sa neobávam. Verím, že obaja budú oporami, pretože tvrdím, že ide o výborných brankárov,“ bez zaváhania odpovedal Kelemen na margo svojich bývalých kolegov v bráne.

Štatistiky zo zápasu
Legia Varšava - Jagiellonia Bialystok 1:1 (1:0)
Góly: 45. Aleksandrov - 56. Černych.
Žlté karty: 62. Gorski, 81. Grzyb (obaja Jagiellonia).
Červená karta: 86. Aleksandrov (Legia Varšava).
LEGIA: Malarz - Bereszynski, Lewczuk, Rzezniczak, Hloušek - Moulin, Kopczynski (60. Nikolics) - Aleksandrov, Guilherme (46. Jodlowiec), Kucharczyk - Prijovic (73. O. Duda)
JAGIELLONIA: KELEMEN - Burliga, Runje, Guti, Straus - Grzyb, Goralski - Frankowski (84. Mystkowski), Vassilijev, Mackiewicz (58. Gorski) - Černych (80. Swidrski)

Peter Brendza, foto facebook Marián Kelemen



Uverejnené: 18.07.2016 22:23:25 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.