files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Seniorský titul ešte nemá, chce ho získať v metropole Zemplína

Zhruba pred rokom sa rozhodla pre dôležitý krok. Vymenila Francúzsko za Slovensko, poprednú súťaž za česko-slovenskú WHIL. Rodáčke zo španielskeho Gijonu, brankárke Raquel Alvarez Lafuenteová, po vypršaní zmluvy v tíme Handball Nantes najviac zarezonovala ponuka osemnásobného slovenského ženského hádzanárskeho šampióna Iuventy Michalovce. Na tú nakoniec kývla a tridsaťročná členka širšieho kádra španielskej reprezentácie, ktorá sa s národným tímom tešila v závere roka 2014 zo striebra na kontinentálnom šampionáte, svoje rozhodnutie neľutuje.

„Prečo by som mala, veď som získala svoj prvý titul v seniorskej kariére,“ rozhovorila sa brankárka Iuventy, ktorá zrejme narážala na nedávne česko-slovenské prvenstvo v spoločnej súťaži WHIL. Tento titul je však skôr neoficiálny, na ten oficiálny, čiže slovenský, si Lafuenteová bude musieť ešte počkať. Iuventa je totiž zatiaľ „iba“ v semifinále národného play-off. Päťnásobný slovenský majster v rade ale poškuľuje aj po svojom šiestom titule v rade, ktorý by bol jeho deviatym celkovo, čím by Michalovčanky vyrovnali deväť majstrovských titulov Dusla Šaľa.

Rodáčka zo španielskeho Gijonu teda môže zatiaľ bilancovať akurát spoločnú ligovú súťaž. V nej Iuventa síce stratila iba tri body, no o svoje siedme československé prvenstvo museli jej hráčky bojovať prakticky až do konca základnej časti. „Svedčí to o vyrovnanosti súťaže. Je tu päť, šesť tímov, ktoré sú kvalitné a dokážu zdolať každého v súťaži. Ja som do Michaloviec prichádzala aj kvôli úspechom. Vedela som, že Iuventa dvakrát za sebou vyhrala triple a mojím cieľom bolo získať tento pohárový hetrik opäť. Som veľmi rada, že sme už získali Slovenský pohár a víťazstvo vo WHIL. K zopakovaniu triple nám teda už chýba iba titul, ktorý verím, že získame tiež,“ zdôraznila Raquel Alvarez Lafuenteová, pre ktorú by to bol prvý majstrovský titul. „Z titulu som sa tešila zatiaľ iba v mládežníckych kategóriách, seniorský, teda okrem toho spomínaného československého, ešte nemám. Zlatá medaila za víťazstvo vo WHIL je pre mňa v tomto smere prvou,“ s úsmevom na perách podotkla prvá Španielka v spoločnej súťaži WHIL.

Tá vo svojej kariére doteraz pôsobila okrem rodnej krajiny aj vo Francúzsku. Môže teda porovnávať úroveň jednotlivých súťaži. „Čo sa týka španielskej ligy, myslím si, že úroveň WHIL je vyššia. Liga veľkú úroveň nemá, najlepšie španielske hráčky preto hrajú prevažne v zahraničí. Vidieť ste to napríklad mohli v našom súboji s vicemajstrom Balonmano Bera Bera, ktorý sme vyradili v treťom kole Pohára EHF,“ presvedčivo poznamenala Lafueteová. Podľa jej ďalších slov, súťaž vo Francúzsku má vyššiu kvalitu. „Úroveň je tam určite vyššia. Tam je to spôsobené možno aj tým, že momentálne tam hralo deväť družstiev a od novej sezóny by ich malo byť dokonca osem. Vo WHIL-ke na druhej strane účinkuje až trinásť tímov, čo zákonite spôsobuje, že kvalita niektorých družstiev je menšia. Vo Francúzsku je päť tímov, ktoré majú peniaze a môžu si teda vyberať z kvality. Aj preto je úroveň ich súťaže vyššia, ako česko-slovenská interliga.“

Opora v bráne Iuventy si za necelý rok zvykla aj na Michalovce. Metropola Zemplína jej učarovala predovšetkým svojou útulnosťou. „Predtým som žila prevažne vo väčších mestách, no zvykla som si. Michalovce sú menšie, čo mi aj vyhovuje,“ uviedla Lafuenteová, ktorej zo slovenskej kuchyne chutilo hlavne „menu šampiónov“. To dostali „iuvenťáčky“ ako odmenu za siedmy ligový titul a pozostávalo z klasického rezňa so zemiakovou kašou. Na druhej strane, národné jedlo Slovákov bryndzové halušky ešte nevyskúšala. „Zatiaľ sa na to ani nechystám,“ dodala ešte k jedlu španielska brankárka v službách michalovskej Iuventy. Mimochodom, aké slovenské slovíčka sa na ňu nalepili ako prvé? „Sú to skôr hádzanárske frázy, ako pivot, obrana a v živote je to klasický pozdrav - ahoj,“ s úsmevom na perách zakončila debatu Lafuenteová.

Peter Brendza



Uverejnené: 05.05.2016 21:55:32 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.