files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Siedmy ligový titul realitou, v Iuvente chcú snívať ďalej

Štrnásť odohraných ročníkov, sedem prvenstiev. Takáto je bilancia účinkovania hádzanárok Iuventy Michalovce v spoločnej česko-slovenskej súťaži WHIL, ktorá funguje nepretržite od roku 2002. Okrem Michalovčaniek (2005, 2006, 2007, 2009, 2014, 2015, 2016) sa z prvenstva v súťaži tešili dvakrát hráčky HK Slovan Duslo Šaľa (2004, 2008) a Slavie Praha (2010, 2011), no a raz zdvihli nad svoje hlavy víťazný pohár aj hráčky rakúskeho Hypo Niederostrerreich (2002), či Veselí nad Moravou (2012) a Mostu (2013).

Dominanciu Iuventy potvrdzuje aj to, že iba raz (v sezóne 2009/2010) skončila mimo prvej päťky (na šiestom mieste) a iba dvakrát mimo prvej trojky (okrem sezóny 2009/2010 aj v sezóne 2003/2004, kedy Michalovčanky obsadili štvrté miesto). V ďalších sezónach už získali medailu. Okrem siedmych zlatých, ešte aj štyri strieborné a jednu bronzovú.

Naposledy Michalovčankám zavesili zlaté medaily na krk minulú sobotu. V zápase predposledného 25. kola proti Zlínu (32:16) im už oveľa nešlo, pretože ligový primát potvrdili v stredu v predohrávanom stretnutí posledného kola v Prešove (34:20), no divákov chceli potešiť aj víťazstvom, čo sa nakoniec stalo. Tretí ligový titul v rade si užíval aj tréner František Urban. „Pocity sú súper. Vždy je dobré, keď sa pokračuje v tradíciách. Získali sme sedem ligových titulov za štrnásť rokov, čo je výborná bilancia,“ uviedol kormidelník Iuventy.

Tá mala impozantnú jeseň, keď v lige nestratila ani bod. Na jar síce prehrala v Prahe na Slavii, či remizovala v Porube, no to boli jediné bodové straty Michalovčaniek, ktoré najdôležitejší krok k zisku siedmeho ligového titulu urobili víťazstvom v Moste. František Urban síce veril v jeho zisk od začiatku, naplno presvedčený bol až po tomto dôležitom víťazstve. „Určite! Mali sme veľmi dobrú letnú prípravu, ktorá sa odzrkadlila v jeseni. Práve po zápase v Moste som bol presvedčený naplno, že titul získame. Ja som v neho veril celý čas. Niekedy síce prišli aj pochyby, no dievčatá zvládli dôležitý duel brilantne,“ zdôraznil po zisku druhej tohtosezónnej trofeje František Urban.

O splnených snoch môžu hovoriť hráčky z takzvanej generácie „hladných“. Tá postupne vznikala po troch interligových tituloch Iuventy v rade, kedy nastala poriadna obmena v kádri. Prednosť dostali odchovankyne klubu a takisto aj hráčky, ktoré sem prichádzali postupne v dobe, kedy sa Iuventa z pohárov príliš netešila. Jednou z nich bola aj Tatiana Fiľková - Trehubová. Rodáčka z ukrajinského Užhorodu do Michaloviec, kde ju dotiahol vtedajší tréner Borys Petrovskyj, prišla v roku 2010. Petrovskyj síce vtedy rýchlo skončil, no z Fiľkovej - Trehubovej sa stala postupne opora tímu a v posledných mesiacoch aj jeho kapitánkou. „Tretí zisk pohára vo WHIL je pre mňa aj takým zadosťučinením za obdobie, kedy sa nám poháre získavať nedarilo,“ rozhovorila sa už naturalizovaná Slovenka, ktorá je oporou nielen Iuventy ale aj reprezentácie. „Samé vidíme, že sa makať oplatí. Prakticky od leta trénujeme tvrdo a niekedy nám to aj lezie na nervy. Sú to určite aj chvíle, kedy ste od rodiny. No to je šport. Aj preto si takéto chvíle, keď niečo vyhráte, vychutnáte ešte viac,“ pokračovala Fiľková - Trehubová.

Aj ona videla rozhodujúci moment sezóny v zápase v Moste. „Samozrejme, verili sme si od začiatku, no práve víťazstvo v Moste nás posunulo na vrchol. Bol to pre nás určite obrovský emocionálny náboj vyhrať tam. Verili sme si a nakoniec to vyšlo,“ uviedla kapitánka michalovskej Iuventy. Tá stratila v súťaži síce iba tri body, no na definitívne potvrdenie víťazstva musela čakať až do predposledného zápasu. „Je to dôsledok vyrovnanosti špičky ligy. Body môžete stratiť všade, no to sa vám môže kruto vypomstiť. Keďže liga bola v tejto sezóne vyrovnaná, prvenstvo teší o to viac,“ dodala ešte Tatiana Fiľková - Trehubová.

Poriadna obmena v kádri nastala aj pred touto sezónou. Jedným z najväčších prekvapení je brankárka Adriana Medveďová. Tá sa vrátila z hosťovania v Prešove, kde dostala šancu chytať celú predchádzajúcu sezónu. Rodáčka z Banskej Bystrice sa chytila a okrem Iuventy si pevné miesto vybojovala aj v slovenskej reprezentácii. „Keby som mala túto zlatú medailu zaradiť medzi ostatné, ktoré som už v Michalovciach získala, práve táto je pre mňa najcennejšia, keďže som sa na tom prvýkrát výraznejšie podieľala aj ja,“ hrdo uviedla Adriana Medveďová, ktorá svoje kvality ukázala hlavne v spomenutom zápase v Moste, kde za posledných pätnásť minút inkasovala iba dva góly.

Po dvoch tohtosezónnych trofejách majú Michalovčanky zálusk aj na tretiu. Po Slovenskom pohári či interligovom prvenstve chcú aj slovenský titul. Tešili by sa už zo šiesteho v rade a deviateho celkovo, čím by vyrovnali dlhoročné prvenstvo Šale. „Naším cieľom je aj zisk majstrovského titulu. Do play-off vstupujeme z najlepšie pozície a tú chceme aj potvrdiť. Ideme si dokončiť sen, ktorý sme začali snívať,“ uviedol na margo obhajoby triple tréner Iuventy František Urban. My len dodajme, že Iuventu v semifinále národného play-off čakajú súboje s Prešovom. Prvé dva hrané v Chemkostav aréne sú na programe v sobotu 30. apríla a v nedeľu 1. mája.

 

Listina víťazov WHIL (V zátvorke umiestnenie Iuventy)
2002/2003: Hypo Niederosterreich (3.).
2003/2004: Duslo Šaľa. (4.).
2004/2005: Iuventa Michalovce.
2005/2006: Iuventa Michalovce.
2006/2007: Iuventa Michalovce.
2007/2008: Duslo Šaľa. (2.).
2008/2009: Iuventa Michalovce.
2009/2010: Slavia Praha. (6.).
2010/2011: Slavia Praha. (2.).
2011/2012: HC Britterm Veselí nad Moravou (2.).
2012/2013: DHK Baník Most (2.).
2013/2014: Iuventa Michalovce.
2014/2015: Iuventa Michalovce.
2015/2016: Iuventa Michalovce.

Zaslúžili sa o víťazstvo vo WHIL 2015/2016:
Hráčsky káder:
Raquel Alvarez Lafuente (Španielsko), Lucia Gubiková, Adriana Medveďová, Mária Holešová, Sofia Nagyová, Jana Dziurová, Jevgenija Levčenková (Ukrajina), Jana Barátová, Julia Černovová (Rusko), Anna Golubevová (Rusko), Marianna Soročinová, Julia Kučerová, Patrícia Wollingerová, Vladimíra Bajčiová, Františka Solárová, Tatiana Fiľková - Trehubová, Veronika Habánková, Oľga Perederyjová (Ukrajina), Vladimíra Kišiková.

Realizačný tím: Tréner: František Urban. Trénerka brankárok: Katarína Dlugošová. Vedúci družstva: Peter Béreš. Fyzioterapeut: Peter Hreha. Lekár: Ján Džavan. Športový riaditeľ: Jaroslav Čúrny. Prezident klubu: Gabriel Dorič.

Peter Brendza



Uverejnené: 18.04.2016 17:17:56 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.