files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Najmladší tréneri vo WHIL: „Veríme, že sme prínosom“

Zápas piatkového 22. kola spoločnej česko-slovenskej súťaže WHIL, v ktorom hádzanárky Iuventy Michalovce privítali TJ Sokol Písek, priniesol nielen súboj prvého a posledného tímu tabuľky, ale aj súboj dvoch najmladších trénerov v celej interlige. Zatiaľ, čo kormidelník michalovskej Iuventy František Urban oslávil iba tridsiate narodeniny v lete minulého roka, jeho náprotivok Ondřej Václavek bude mať jubilejnú "tridsiatku" až v júni tohto roku.

Dvaja najmladší tréneri vo WHIL: František Urban a Ondřej Václavek

„Ja som si to počas zápasu ani neuvedomil,“ odpovedal na našu otázku najmladší interligový tréner Václavek, ktorý počas leta dostal šancu viesť mladé družstvo TJ Sokol.Písek hľadal mladého ambiciózneho trénera. Keď mám povedať pravdu, zo začiatku som sa tam nevidel. Viac som totiž pracoval s chlapcami, ako s dievčatami. Aj keď ešte nemám tridsať rokov, trénerskú prax už mám dlhú. Za šancu viesť interligový tím vďačím manažérovi TJ Sokol Michalovi Horákovi. Viem, že išiel do rizika, keď mi dal šancu, no na druhej strane, zápas s Michalovcami ukázal, že to zrejme nebolo márne, pretože náš výkon bol dobrý. Mám mladý s hráčkami, ktoré toho ešte veľa neodohrali. Je však vidno, že napredujeme a verím, že každým zápasom budeme lepším družstvom,“ skonštatoval lodivod TJ Sokol Písek Ondřej Václavek.

Ten mal počas dvoch dní šancu vyskúšať si konfrontáciu s najstarším ligovým trénerom, ako aj druhým najmladším. V oboch jeho družstvo ťahalo za kratší koniec. Zatiaľ, čo piatkovú prehru s lídrom súťaže z Michaloviec (18:36) Václavek čakal, viac ho mrzela porážka v štvrtkovej dohrávke 16. kola, v ktorej jeho zverenky prehrali v Prešove, ktorý vedie Dušan Daniš, rozdielom desiatich gólov 18:28. „My sme v Michalovciach hrali s úplne inou taktikou, akou hráme s inými súpermi. Nechceli sme domáce pustiť do tempa, čo sa nám aj podarilo. Pokiaľ by sme hrali s Iuventou otvorenú hádzanú, možno by sme dostali aj päťdesiat gólov. Dievčatá v tomto smere dodržali moje pokyny. V tomto bol rozdiel oproti zápasu v Prešove, kde sme sa na začiatku úplne zložili a to sa potom s nami ťahali celý duel. Prehrávali sme 13:1 a keby som mal štyri time-outy, tak ich použijem všetky...,“ podotkol Ondřej Václavek.

Tréner aktuálne posledného tímu tabuľky WHIL sa následne pustil do porovnania s trénerom lídra Františkom Urbanom. „S trénerom Urbanom sme zástancami trošku iného štýlu ženskej hádzanej, ako to bolo doteraz. Možno sme do nej priniesli viac z tej mužskej. Som rád, že sme v lige aspoň dvaja, ktorí chceme hrať takúto hádzanú. Obaja sme mladí, verím, že aj progresívni a dúfam, že do ženskej hádzanej prinášame prvky, ktoré ju posúvajú ďalej. Môj náprotivok už dosiahol aj úspechy a verím, že tie v nejakom čase prídu aj ku mne,“ dodal ešte k téme najmladších trénerov v interlige Václavek a na jeho slová nadviazal aj František Urban. „Trénerov vo veku 30 rokov, ktorí vedu A - tímy veľa nie je, to je fakt. Myslím si, že Ondrej je na svoj mladý vek adekvátne erudovaný človek tak v tréningu, ako aj v koučingu. Samozrejme, že nám chýbajú skúsenosti, ale to príde postupom času. Spoločné nemáme len to, že sme mladý ale, že vedieme aj dosť mladé tímy a verím, že postupom času vychováme pre Slovensko a Česko kvalitné hráčky, ktoré budú konkurencie schopné na medzinárodnej úrovni.“

Dvaja najmladší tréneri v celej WHIL sa vo vzájomných tohtosezónnych súbojoch nestretli po prvýkrát. František Urban a Ondrěj Václavek spolu pod vedením Dr. Martina Tůmu participovali na analýze herného výkonu počas majstrovstiev Európy žien do 17 rokov, ktoré sa konali v roku 2011 v Česku. „K hodnoteniu herného výkonu som sa prvýkrát dostal na majstrovstvách Európy mužov do 20 rokov, ktoré sa konali v Bratislave o rok skôr, kde som s Dr. Vincentom Lafkom a Dr. Milanom Mikušom participoval prvýkrát na takejto analýze. Takže na ME do 17 rokov žien, to už pre mňa nebolo neznáme,“ uviedol na margo skúsenosti oboch tréner Iuventy František Urban.

Ten na rozdiel od trénerského kolegu má už na svojom konte prvé úspechy. Prvú ozajstnú šancu v seniorskom tíme dostal ešte v sezóne 2012/2013, kedy bol asistentom trénera Jána Packu a tešil sa s ním zo slovenského double, teda zisku majstrovského titulu a Slovenského pohára. Následne pôsobil pri starších dorastenkách Iuventy, s ktorými dosiahol prvý majstrovský titul a po istom čase prišla ponuka, ktorá sa neodmieta.

Vo februári 2015 skončil na lavičke Iuventy Borys Petrovskyj a voľba funkcionárov klubu padla práve na progresívneho Urbana. Ten družstvo v kríze nakopol a výsledkom toho bola obhajoba triple, čiže zisku majstrovského titulu, Slovenského pohára a takisto aj ligovej trofeje. „Myslím si, že s Ondrejom sme si svoje pozície vypracovali systematickou každodennou prácou a tiež transportom prvkov modernej mužskej hádzanej do ženskej. Tento faktor je veľmi dôležitý a vidieť to u všetkých špičkových európskych ženských kluboch ako je Buducnost Podgorica, FTC Budapešť alebo Rostov na Done. My máme už po niekoľko posledných rokoch možnosť sa konfrontovať s týmito tímami počas letnej prípravy a pre mňa  sú to skúsenosti na nezaplatenie. Tiež som mal možnosť rozprávať sa s trénermi ako je Jan Leslie, Jan Pytlick, Gábor Elek a tieto rozhovory ma osobne obohatili viac, ako nejaké prednášky na vysokej škole. Za možnosť konfrontácii s takýmito klubmi a trénermi patri moja vďaka športovému riaditeľovi Jaroslavovi Čúrnemu a za možnosť, a dôveru viesť A-tím, ďakujem majiteľom klubu. Rovnako nemôžem zabudnúť na Janka Packu, s ktorým ma dvojročná spolupráca veľmi obohatila,“ poznamenal k prvým trénerským úspechom František Urban.

Peter Brendza



Uverejnené: 08.03.2016 12:53:47 files/ziutbj34p2awsnxw.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.