files/6fuos0edjdcwkx33.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Do knižnice prijal pozvanie Jozef Adamovič

Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach a Dom Matice slovenskej v Michalovciach, pripravili 5. mája dopoludnia stretnutie s osobnosťou slovenského divadelníctva a filmu, hercom, doktorom divadelných vied a režisérom Jozefom Adamovičom.


Na besedu známeho, úspešného i obľúbeného herca slovenských i českých filmov prišli do knižnice okrem množstva žiakov, študentov i jeho obdivovateľky. Počas celého stretnutia v knižnici,  Jozefovi Adamovičovi nechýbal milý, jemný úsmev na tvári. Vždy ten istý úsmev, ktorý ho sprevádzal celé roky pri hereckých výkonoch, ho  sprevádza až doteraz. Začiatok besedy patril filmovým ukážkam od jeho prvých začiatkov, až po dnešok. Prvá ukážka bola z filmu Hájniková žena, v ktorej si zahral so svojou manželkou Božidarou Turzonovovou. Nevynechal ani ukážku 13 – dielneho koprodukčného seriálu Vivat Beňovský, v ktorom stvárnil hlavnú úlohu Mórica Beňovského. Bol to jeden z najnákladnejších a najvýpravnejších televíznych počinov tej doby. Tento seriál mu priniesol veľký úspech, získal si ním množstvo fanúšikov. Po skončení  niekoľkých filmových ukážok nasledoval rozhovor s týmto šarmantným hercom.

Kto je Jozef Adamovič

Jozef Adamovič vyštudoval Vysokú školu muzických umení, odbor herectvo v Bratislave, divadelnú a filmovú réžiu v Moskve na divadelnej škole GITIS a na filmovej škole GOSKINO u Tarkovského. Stvárnil množstvo filmových úloh už počas štúdia. Stal sa členom Slovenského národného divadla v Bratislave. O jeho popularitu sa po ukončení štúdií postarali českí režiséri, ktorí mu poskytli príležitosť účinkovať vo významných filmových projektoch. Zahral si v známom filme Valčík pre milión. Vytvoril vyše šesťdesiat divadelných postáv. Účinkoval v 120 televíznych inscenáciách, seriáloch a filmových projektoch filmového štúdia Koliba a Barrandov Praha. Do médií po roku 1991, kedy odišiel z divadla, sa vracal už zriedkavo.„Ja som nikdy v živote nebol na žiadnych skúškach, ani kastingoch. Mne vždy zatelefonovali a opýtali, sa či mám čas. Poslali mi scenár, prečítal som si ho, ak sa mi nepáčil poslal som im ho naspäť,“ povedal Jozef Adamovič a ďalej dodal „Môžem povedať, že som si žil slobodne aj v totalite, bol som  pánom svojho času. Čo sa mi nepáčilo, to som nevzal a čo sa mi páčilo, to som robil s plným nasadením. Mne sa robota zliala so životom. Táto robota sa mi stala filozofiou života“. Pôsobil aj ako režisér v divadlách, predovšetkým v Přerove a Ostrave. Bol spoluzakladateľom Akadémie muzických umení v Banskej Bystrici. V súčasnom období pôsobí na jej pôde ako pedagóg Dramatických umení a tiež učí v Košiciach. „Som nesmierne šťastný, že som mal možnosť podieľať sa na založení školy. Nechcel som učiť a tiež som vravel, že učiť ani neviem. Keď som sa začal stretávať s mladými ľuďmi, bol som nesmierne šťastný, že tieto deti môžem učiť. Od nich získavam veľkú energiu. Sú to moje kvetinky,“ povedal Jozef Adamovič.                     (mk)



Uverejnené: 11.05.2010 09:07:02 files/7rm58k3yqdtsxszh.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.