files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Päť najkrajších momentov michalovského športu v roku 2015

Rok 2015 odpočítava už svoje posledné hodiny. Je teda najvyšší čas na jeho hodnotenie. Z pohľadu michalovského športu mal výnimočný charakter. Divák si totiž v metropole Zemplína mohol po prvýkrát vychutnať najvyššiu futbalovú súťaž a navyše mu robili radosť aj ďalšie športové kolektívy či jednotlivci, ktorí získali rad medailí. Práve končiaci rok bol bohatý aj na športové podujatia. Žiaľ, musíme konštatovať, že mládežnícky futbalový turnaj Michalovce Cup, ktorý si za svojich päť ročníkov urobil vynikajúce meno doma aj v zahraničí,  tentoraz ďalšiu kapitolu nenapísal. Michalovčania si nemohli vychutnať ani tenisové turnaje mužov a žien, ktoré organizátor presťahoval do iného mesta. To bolo z negatív, no rok 2015 priniesol aj viacero pozitív. Rozhodli sme sa vytýčiť päť z nich, ktoré podľa nás najviac zarezonovali u diváka. Takže, nech sa páči... 

Postup futbalistov do najvyššej súťaže

Michalovský futbal ešte takú radosť ako v práve končiacom roku divákom nepriniesol. Futbalisti MFK Zemplín totiž vyhrali druhú ligu a po prvýkrát vo viac ako storočnej histórii michalovského futbalu postúpili do najvyššej súťaže. Zverenci trénera Františka Šturmu síce zakopli hneď v prvom jarnom kole DOXXbet ligy skupina Východ, keď prehrali na pôde košickej Lokomotívy, no potom už vo zvyšných dvoch kolách východnej časti, ani v dvanástich súbojoch proti tímom zo západnej skupiny ani raz neprehrali a svoju jarnú suverenitu potvrdili v poslednom kole, kde v priamom zápase o prvé miesto zvíťazili v Skalici. Dodajme len, že postup do najvyššej súťaže by si vybojovali aj v prípade neúspechu v poslednom kole, keďže do Fortuna ligy tentoraz postupovali prvé dve družstvá.

 

 Futbalisti MFK Zemplín Michalovce po víťaznom zápase v Skalici

Najvyššia súťaž lákala samozrejme aj fanúšika. Michalovčanom vyšiel žreb, keďže hneď v prvom kole privítali na svojom štadióne aktuálneho majstra FK AS Trenčín, na ktorého bol zvedavý skoro do posledného mieste zaplnený futbalový stánok. Ten bol natrieskaný aj v závere septembra, kedy Michalovčania nastúpili proti bratislavskému Slovanu.

 

 Najvyššia súťaž lákala samozrejme aj diváka

Parádny rok michalovskej Iuventy

O radosť sa michalovskému športovému priaznivcovi postarali aj hádzanárky Iuventy Michalovce. Tie majú za sebou parádny rok. V jari obhájili všetky tri trofeje zo sezóny 2013/2014, keď sa postupne tešili zo zisku primátu vo WHIL, Slovenského pohára a napokon aj majstrovského titulu, ktorý získali už po ôsmykrát a už iba jeden titul ich delí od dobehnutia rekordéra zo Šale. „Iuvenťáčkam“ sa darilo aj v jeseni. V lige vyhrali vo všetkých dvanástich zápasoch a sú tak na najlepšej ceste po tretíkrát v rade získať pohár pre víťaza česko-slovenskej súťaže WHIL. Navyše, po dvoch rokoch sa znova predstavia aj v jarnej časti európskeho pohára, keď si s prehľadom vybojovali postup do osemfinále Pohára EHF cez španielskeho majstra Balonmano Bera Bera. Záver jesene Michalovčanky vyšperkovali ziskom Slovenského pohára a v roku 2015 tak do vitríny klubu priniesli až štyri trofeje!

Hádzanárky Iuventy Michalovce zvíťazili v roku 2015 v 38 zo 41 stretnutí

Suma - sumárom, rok 2015 musíme v Iuvente hodnotiť ako veľmi úspešný. Hráčky prvého družstva v ňom odohrali 41 zápasov, z ktorých až 38 vyhrali, dvakrát remizovali a iba raz prehrali. Klubu sa darilo aj v mládeži. Juniorky po tretíkrát ovládli prvú ženskú ligu, staršie dorastenky skončili na druhom mieste a mladšie sa stali najskôr majsterkami Slovenska a potom aj víťazkami Česko - slovenského pohára. Nadovšetko dodávame aj to, že bronzové medaily na Majstrovstvách Slovenska si vybojovali staršie žiačky. Toto všetko radí Iuventu za jeden z najúspešnejších klubov v rámci celého Slovenska!

Mladšie dorastenky Iuventy sa mohli pýšiť honorom slovenského, ako aj česko-slovenského majstra

Vzostup mládežníckeho športu

Úspechy mládežníckych celkov Iuventy Michalovce sme už načrtli v predchádzajúcom odstavci. Michalovský mládežnícky šport však žal aj ďalšie. Zahanbiť sa nedali ani mladí hádzanári, keďže mladší žiaci MHK Junior Michalovce skončili v rámci Slovenska na krásnom druhom mieste, darilo sa aj futbalistom či hokejistom. Najväčšie úspechy v rámci kolektívnych športov však dosiahli florbalisti Eastern Wings Michalovce a Základnej školy T. J. Moussona, ktorí získali až desiatku pódiových umiestnení a v rámci Česko-slovenska ich starší žiaci obsadili parádne druhé miesto!

 

Michalovskí florbalisti a florbalistky žali v roku 2015 úspechy

Rok 2015 však priniesol úspechy v mládežníckej časti aj pri jednotlivcoch. Či už to boli džudisti, bojovníci MMA, kickboxeri, atléti, alebo aj ďalší. Aj vzhľadom k tomu môžeme konštatovať, že mládežnícky šport bol v roku 2015 v Michalovciach na vzostupe.

Mladší žiaci MHK Junior Michalovce skončili na majstrovstvách Slovenska na druhom mieste

Tri tímy v najvyšších seniorských súťažiach

Michalovský šport sa v roku 2015 mohol pochváliť aj tým, že v najvyšších seniorských súťažiach mal tri tímy. Naposledy tak bolo v sezóne 2012/2013, kedy okrem stabilnej Iuventy Michalovce účinkovali v najvyššej súťaži aj hádzanári HC winLand Michalovce a florbalisti FBK Michalovce. Tí po roku z najvyššej Extraligy vypadli a smutný osud finančného kolapsu zasiahol aj hádzanárov, ktorí sa po historickom bronze do najvyššej súťaže neprihlásili.

Florbalistky Eastern wings Michalovce sú nováčikom ženskej Extraligy

Na začiatku sezóny 2015/2016 sme si opäť mohli povedať, že Michalovce patria k športovej metropole nielen Zemplína, ale aj celého Východného Slovenska. V najvyšších súťažiach totiž opäť máme tri tímy. Z predchádzajúcej trojice ostali hádzanárky Iuventy Michalovce, ktoré tentoraz doplnili spomenutí futbalisti MFK Zemplín a takisto aj florbalistky Eastern wings Michalovce. Tie sa po dvoch sezónach účinkujúcich v prvej lige dostali do Extraligy. Navyše, môžeme sa pochváliť aj tým, že v najvyšších dorasteneckých a juniorských súťažiach pôsobia hádzanárky, futbalisti, hokejisti či basketbalisti a florbalisti. Týmto sa Michalovce pýšiť ešte nemohli!

Hokejoví juniori HK Mládež Michalovce sa po rokoch znova predstavili v najvyššej Extralige

Najlepšie hráčky sveta v Michalovciach

Jeden z najkrajších športových momentov sa udial aj v auguste práve končiaceho roka. Futbalový dorastenecký turnaj sa síce tentoraz neuskutočnil, no dokonale ho nahradil hádzanársky turnaj žien Memoriál Tomáša Jakubču, ktorý v Chemkostav aréne začiatkom druhého prázdninového mesiaca napísal už svoju dvadsiatu druhú kapitolu.

 

Na Memoriály Tomáša Jakubču po tretíkrát v rade nechýbala Brazílčanka Alessandra Nascimento

Organizátorom podujatia sa do Michaloviec opäť podarilo dotiahnuť európsku špičku. Okrem domácej Iuventy sa turnaja zúčastnil obhajca prvenstva, aktuálny rumunský vicemajster HCM Baia Mare, ďalší účastník skupinovej fázy Ligy majstrov, chorvátsky šampión RK Podravka Vegeta Koprivnica a popredný účastník maďarskej najvyššej súťaže DVSC Debrecen. V drese rumunského Baia Mare, ktoré napokon obhájilo prvenstvo, sa opäť predstavila najlepšia hádzanárka sveta za rok 2012, sympatická Brazílčanka Alessandra Nascimento. Keďže rumunský vicemajster pred sezónou zlanáril do svojho kádra aj Francúzku Alison Pineu, ktorá primát najlepšia hádzanárka sveta získala v roku 2009, v Michalovciach sa na jednom mieste predstavili až dve hráčky, ktoré sa môžu pýšiť týmto honorom.

Tentoraz sa v Michalovciach predstavila aj Francúzka Alison Pineau

To bolo podľa nás päť nakrajších momentov michalovského športu v roku 2015. Z tohto je jasne vidno, že športový fanúšik sa opäť nenudil a športovci mu priniesli veľa radosti a pýchy. Týmto hodnotením určite nekončíme. Rozhodli sme, že vám na prelome rokov prinesieme hodnotenie roka 2015 troch naj michalovských seniorských športových tímov a takisto vám prinesieme aj očakávania do roku 2016. Máte sa teda na čo tešiť!

Peter Brendza



Uverejnené: 26.12.2015 10:02:10 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.