files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Päť dôvodov, prečo je Iuventa na česko-slovenskom výslní

Minulý týždeň sme vám v našej analýze priniesli dôvody, prečo bude od novej sezóny futbalový MFK Zemplín Michalovce premiérovo fortunaligistom. Tentoraz sme sa zamerali na hádzanárky Iuventy Michalovce. Tie túto sezónu obhájili „česko - slovenský“ triple, keď sa tešili z víťazstva vo WHIL, majstrovského titulu aj zisku Slovenského pohára. V našej rubrike sme sa zamerali na hlavné dôvody, prečo je Iuventa na „česko-slovenskom“ výslní.

Silný generálny partner

Každý športový klub, keď chce byť úspešný, musí byť dobre finančne zabezpečený. Iuventa takým je vďaka generálnemu partnerovi firme Chemkostav a.s. Jej predstavitelia vytvorili v metropole Zemplína pre hádzanárky priam ideálne prostredie. Zo starej športovej haly vytvorili modernú Chemkostav arénu, ktorá patrí na Slovensku medzi najmodernejšie. Neostalo však iba pritom. Firma spoločne s vedením klubu, na čele so športovým riaditeľom Jaroslavom Čúrnym, vytvára hráčkam podmienky na to, aby bolo doslova ich povinnosťou hrať o špicu v interlige, ako aj o národné poháre.

Nedobytný domáci hrad

Hovorí sa môj dom, môj hrad. Toto pravidlo dôkladne platí na michalovské hádzanárky, ktoré v ligovom zápase doma prehrali naposledy v decembri roku 2011 (odvtedy iba raz remizovali, vo všetkých ostatných dueloch vyhrali...). Nedobytný domáci hrad je teda základným kameňom k súčasným úspechom tímu, ktorý získal aj v tejto sezóne tri poháre.

Silná generácia hráčok

Michalovské hádzanárky majú síce za sebou momentálne päť titulov v rade, no predtým sa tri sezóny po sebe museli pozerať, ako dvíha majstrovský pohár nad hlavu niekto iný. Konkrétne bratislavské ŠKP, ktoré sa z titulu tešilo v sezónach 2007/2008, 2008/2009 a 2009/2010. Práve vtedy sa tu začala tvoriť silná generácia „hladných hráčok“, ktoré túžili po úspechu. Či už to boli mladé hádzanárky z vlastnej liahne ako Gubiková, Szöllösiová, Rebičová, Horňáková, Wollingerová, alebo „cudzie“ Trehubová, Tobiašová (neskôr Hruščáková), Bachyrievová (neskôr Kucherová), ku ktorým sa pridávali ďalšie odchovankyne či získané hráčky, ktoré každým rokom zvyšovali svoju kvalitu a výsledkom toho je päť majstrovských titulov v rade.

Dobrá práca s mládežou

Získané tituly a poháre určite tešia, no je to jeden z hlavných dôvodov na väčšiu obmenu v kádri. Tá nastane v nasledujúcej sezóne. Už teraz môžeme povedať, že lodivod František Urban nebude mať na prvom tréningu letnej prípravy k dispozícii desať hráčok (!), ktoré mal k dispozícii na začiatku prípravy minulé leto jeho predchodca Borys Petrovskyj. Iuventa ale má odkiaľ čerpať nové talenty. Práca s mládežou totiž v klube funguje na dobrej úrovni, čoho dôkazom sú aj tri tohtosezónne mládežnícke cenné kovy. K zisku titulu majstra Slovenska pridali mladšie dorastenky aj „česko-slovenský“ primát, staršie dorastenky sa tešili zo striebra, no a bronzové medaily zavesili na krk starším žiačkam. K tomu ešte pridajme prvenstvo junioriek v prvej ženskej lige. Na svoju šancu teda čakajú ďalšie hráčky, ktoré by sa mali stať nástupkyňami spomenutej „hladnej generácie.“

WHIL stráca na sile

Keď za postupom futbalistov môže aj zníženie úrovne druholigovej súťaže, to isté sa dá hovoriť aj o michalovských hádzanárkach. Česko-slovenská interliga totiž pomaly, ale isto stráca na sile a jej úroveň je z roka na rok slabšia. Samozrejme, nie je to chyba Michalovčaniek, tie si svoju úlohu plnia. Okrem nich spĺňajú akú takú úroveň z českej strany Most, Poruba či Slavia Praha, no a zo slovenskej ešte Šaľa s Partizánskym. No, kde sú ďalšie bašty slovenskej alebo českej hádzanej? Hráčky miesto toho, aby sa bili o svoje miesta v česko-slovenskej súťaži, radšej odchádzajú do druhých či tretích zahraničných líg a uprednostňujú tak finančný príjem pred svojím napredovaním, čo je niekedy na škodu aj pre národné reprezentácie. Na smolu Michalovčaniek, veľmi sa nemôžu ani obzerať po inej súťaži. Odnož mužskej stredoeurópskej ligy (SEHA LEAGUE), v ktorej figuruje slovenský mužský majster Tatran Prešov nefunguje, či aby sme boli presnejší funguje akurát v plienkach a družstvá hrajú turnajovým spôsobom, no a jedinou možnosťou, ktorá by teda prichádzala ako reálna je maďarská liga a tá je momentálne nedostupnou súťažou. A dokedy bude kredit slovenskej ženskej hádzanej nižší ako ten maďarský, alebo Iuventa nedosiahne nejaký prenikavý úspech v Európe, tak pre ňu nedostupnou bohužiaľ aj naďalej bude...

Peter Brendza



Uverejnené: 24.06.2015 17:50:34 files/pxtohu7hqxuwm5p4.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/uquxsqw5na5c4muz.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.