files/g6epibozi5ymgi2t.jpg
Michalovce| Dukla Michalovce| Iuventa Michalovce| 1 BK MI| MFK Zemplín| ZOS Michalovce| Rimkat| TV Zemplín| CK Bomex
Noviny Zemplína
Hľadanie poďľa názvu
, meniny má , zajtra

Spojenie teórie a praxe, už ako šéfkuchár

Mgr. Vladislav Hrivnák, absolvent Prešovskej univerzity, odbor ekonomika a manažment podniku, špecializácia manažment turizmu a hotelierstva pôsobil 2 roky v praxi. V minulom čísle ste sa mohli dočítať o jeho začiatkoch za "veľkou mlákou". V dnešnom vydaní sa posúvame o rok vpred, kedy už ako šéfkuchár pre raňajky pôsobil v hotelovej reštaurácii v Rehoboth Beach (štát Delaware).

 
Späť na škole

Po návrate z USA  na Slovensko som šiel rovno do Prešova na internát a hneď do školy, pretože semester už začal a ja som týždeň meškal. Úvodné dni prebiehali stretávaním sa s kamarátmi a čas pomaly plynul pri rozhovoroch o tom, kto ako strávil leto.
V škole sme pribrali nové predmety, a tak som sa viac cítil ako na fakulte manažmentu. Z odborných predmetov spomeniem personálny manažment, hotelový a reštauračný manažment, ale aj organizácia a chod turizmu. Nesmela chýbať jazyková príprava, ktorá tento rok pre mňa predstavovali francúzsky jazyk a z nemeckého som prešiel na anglický. Výučba prebiehala prevažne v dopoludňajších hodinách, takže popoludňajšie aktivity sme trávili okrem učenia a pripravovania sa, samozrejme, na rôznych ihriskách (futbalové, basketbalové, volejbalové, hádzanárske), atletickej dráhe, prechádzkami popri rieke Torysa. To všetko 5 minút od internátu. Tak isto vzdialenosť do jedálne a potravín bola pár metrov. Všetko to tvorilo ucelený komplex plný mladých ľudí a elánu. V čase, keď sa vonku začalo stmievať skôr a vietor pomaly prinášal malé snehové vločky, som prvýkrát ochutnal ten pravý internátny život na rôznych akciách vo voľnom čase, takže som sa mohol pokladať za riadneho študenta, takého, ako stovka ďalších.

Späť za "veľkou mlákou"

To sa už blížila jar a keď som sa chcel vrátiť naspäť do Ameriky, musel som vybavovať znova všetky procedúry s tým spojené, aby som mal dostatok času na vykonanie zápočtov a skúšok, lebo som chcel mať uzatvorený 2. ročník. Po všetkých vybavovačkách na konzuláte, objednaní letenky a ďalších potrebných veci a hlavne ukončení 2. ročníka, som mohol s ľahkým srdcom vycestovať. Po príchode do hotela som sa zvítal so všetkými, ktorých som poznal z minulého roka. A keďže som mal nastúpiť ako šéfkuchár pre hotelové raňajky, netrpezlivo som čakal na moment, kým neuvidím kuchyňu a odbytovú plochu. O to väčšie bolo moje prekvapenie keď pri vstupe do týchto priestorov, som uvidel holé steny, na podlahe hrubý betón, plno prachu, bez jednej stoličky, príboru, panvice, pece...Spýtal som sa trochu zaskočeným tónom v hlase, no aj s  humorom, čo to má znamenať. Vysvetlenie bolo jednoduché: ,,Ešte sme to nestihli zariadiť, ale ty nám s tým pomôžeš”. Stále neveriacky som súhlasil, koniec koncov, čo iné mi ostávalo.

Gastronómia naplno

Trvalo mesiac, kým sme všetko dokončili a konečne otvorili. Už som sa mohol naplno venovať gastronómii. Využil som všetko, čo som sa naučil v škole, tak som spojil teóriu s praxou. Najprv mi majiteľ hotela ukázal, ako má rád pripravené jedlá a pokrmy a povedal mi, že si praje, aby to bolo tak podávané. Potom som podľa tohto ,,vzorca,, naučil aj ostatných, čo so mnou pracovali. Nebolo to veľmi komplikované, veď príprava pokrmov na raňajky nie je žiadna veda. Podávali sme denne desiatky celozrných žemlí (bagels), praženíc (scrambled eggs), volské oká (sunny side up), omelety rôznych druhov a plniek, pečenej slaninky, zemiačikov či malých klobások, až po miestne špecialitky. To všetko v zhone od 7:00 am až po obed, ktorý pozostával zo všelijakých sendvičov rôznych tvarov a chutí. Samozrejme doplnený zemiakovými lupienkami, alebo hranolkami. Keďže som bol zodpovedný za chod kuchyne, servis a peniaze, musel som byť v robote každý deň, no končil som okolo štvrtej a piatej popoludní, čo mi umožňovalo dostatok času na relax a odpočinok. Ako kolektív sme vychádzali spolu veľmi dobre. Síce sme boli len piati (okrem mňa tri Američanky a jedna kočka z Litvy), ale naučil som sa riadiť tím ľudí, aj keď malý, no na začiatok dobrý. Toto leto malo niekoľko výhod, po prvé, to bol typ otvorenej kuchyne, takže zákazníci videli čo a ako pripravujeme a to viedlo k mnohým rozhovorom nielen o jedle. Po druhé, prišiel som na to, prečo sú Američania obéznejší - veľmi zvláštne kombinácie kalorických jedál.

Snaha sa cení

Celé leto som sa snažil spĺňať prísne kritéria na kvalitu poskytovaných služieb, tak som sa rozhodol, že nasledujúce leto strávim niekde v špičkovom hoteli, a to hneď päť hviezdičkovom v Grécku. No o tom, až o týždeň.

 
                           Vladislav Hrivnák



Uverejnené: 23.04.2010 22:16:48 files/mono6o54znw2p6rn.jpg
Práca v Michalovciach
Práca Michalovce
Reklama
files/nwmbaks2nfraja7t.jpg
Súťaž
tipovanie
Anketa
Miniaplikace
Pracovné ponuky
tipovanie
Reklama
files/vkppqjvkfnwv56pv.jpg
Facebook
Kontakt
redakcia@novinyzemplina.sk

Návštevnosť
TOPlist
©2012 Noviny Zemplína
Generované redakčným CMS systémom HEMERA spoločnosti NIKA PRESS s.r.o.